Ilmatorjuntapanssarivaunu 90 Marksman

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
ITPSV 90 Marksman
Marksman SPAAG.jpg
90 Marksman
Pituus
– pelkkä runko 6,20 m
Leveys 3,60 m
Taistelupaino 41 t
Maksiminopeus
– tiellä n. 50 km/h
Pääase 2x 35 mm KD-ilmatorjuntakanuuna
Muu aseistus suojasavunheittimet tornin kummallakin sivulla
Moottori V-12 dieselmoottori V-55
620 hv
462 kW
Miehistö 3
Valmistusmaa Puolan lippu Puola (alusta), Iso-Britannia (torni), Flag of Switzerland.svg Sveitsi (kanuunat)

ITPSV 90 Marksman on Suomen puolustusvoimien käytössä ollut ilmatorjuntapanssarivaunu. Vaunu on rakennettu puolalaiselle T-55-panssarivaunun alustalle ja varustettu brittiläisellä Marksman-ilmatorjuntajärjestelmän tornilla. Siinä on kaksi sveitsiläisen Oerlikonin valmistamaa 35 mm KD-ilmatorjuntakanuunaa. Tykit ovat vyösyöttöisiä sarjatuliaseita. Niitä varten vaunussa on sirpalekranaatteja ilmamaalien tuhoamiseen ja alikaliiperiammuksia panssarintorjuntaan. Vaunussa on Marconin (nyk. osa BAE Systemsiä) valmistama yhdistetty valvonta- ja tulenjohtotutka, jonka mittausetäisyys on yli 10 kilometriä. Vaunussa on lisäksi hyrrävakavoitu optinen tähtäin sekä laseretäisyysmittari, jonka mittausetäisyys on noin kahdeksan kilometriä. Tyypillisesti vastaavissa ilmatorjuntapanssarivaunissa, kuten saksalaisessa Gepardissa, on käytetty kahden erillisen tutkan ratkaisua.

Yhden tykin teoreettinen tulinopeus on 550 laukausta minuutissa, joten Marksmanin molempien tykkien yhteenlaskettu tulinopeus on 1 100 laukausta minuutissa. 550 grammaa painavan sirpalekranaatin lähtönopeus on 1 175 m/s, ja alikaliiperiammuksen 1 385 m/s. Suurin ampumaetäisyys ilmamaaliin on noin neljä kilometriä. Tornissa on aseiden lisäksi suomalaisvalmisteiset suojasavunheittimet. Tornin kokonaispaino on 11 tonnia ja koko järjestelmän 41 tonnia.

Käyttö Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaunuja on käytetty panssaroitujen ja mekanisoitujen joukkojen ilmatorjuntaan. Vaunun liikkuvuuden ja miehistölle antaman suojan vuoksi se soveltuu hyvin tähän käyttötarkoitukseen. Kalustoa käytettiin ampumaharjoituksissa viimeistä kertaa marras-joulukuun vaihteessa 2010, jonka jälkeen vaunut siirrettiin varmuusvarastointiin.[1]

Ilmatorjuntaupseeri-lehdessä on Marksman-asejärjestelmästä käyty paljon keskustelua. Vuosien varrella Marksmania on luonnehdittu tarkaksi järjestelmäksi jolla pystytään tulittamaan jopa äänennopeudella matalalla liikkuvia maaleja. Tyytymättömyyttä on kuitenkin aiheuttanut järjestelmässä ilmenneet ns. lastentaudit joiden korjaaminen on vienyt kohtuuttoman kauan. Käytännössä järjestelmän kenttäkelpoiseksi saaminen kesti kymmenen vuotta mikä nykyaikaisilla asejärjestelmillä on puolet niiden elinkaaresta.

Marksman-asejärjestelmän tykkitornit on päätetty asentaa Leopard 2A4 -taistelupanssarivaunualustoille jotka vapautuvat uusien Leopard 2A6 -vaunujen tullessa käyttöön. Tällä saadaan järjestelmälle lisää käyttöikää.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Keski-Rauska, Ari: Helsingin Ilmatorjuntarykmentin ilmatorjuntapanssarivaunut viimeistä kertaa Lohtajan dyyneillä puolustusvoimat.fi. 25.11.2011. Suomen puolustusvoimat. Viitattu 30.5.2012.
  2. Huhtanen, Jarmo (HELSINGIN SANOMAT): Armeija ottaa vanhojen Marksman-vaunujen tykkitornit uuteen käyttöön hs.fi. 25.3.2015. Helsingin Sanomat. Viitattu 26.3.2015.
Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.