Ilmanopeus

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ilmanopeusmittari

Ilmanopeus on se nopeus, jolla lentokone liikkuu ympäröivään ilmaan nähden. Ilman liikkeestä ja ilmakehän ominaisuuksista johtuen erilaisia ilmanopeuksia on useita:

  • Mitattu ilmanopeus eli mittarinopeus (Indicated AirSpeed, IAS) on se nopeus, jota lentokoneen ilmanopeusmittari näyttää. Se ei olosuhteista riippuen välttämättä vastaa kovinkaan hyvin koneen todellista nopeutta, mutta ratkaisee koneen lento-ominaisuudet (esimerkiksi sakkausrajan ja ohjainpintojen käytettävyyden). Mittarinopeuden yksikkönä käytetään solmua ja merkintää KIAS (Knots Indicated AirSpeed).
  • Kalibroitu ilmanopeus (Calibrated AirSpeed, CAS) sisältää ilmanopeusmittarin Pitot-putken sijainnista aiheutuvat korjaukset. Etenkin pienemmillä koneilla CAS on lähes sama kuin IAS, eikä ero muutenkaan ole yleensä muutamaa prosenttia suurempi. CAS:in laskemista varten tehtävät korjaukset ovat konetyyppikohtaisia ja ne on taulukoitu.
  • Ekvivalentti ilmanopeus (Equivalent AirSpeed, EAS) sisältää ilman kokoonpuristuvuudesta aiheutuvan korjauksen. Ilman kokoonpuristumisen merkitys kasvaa lennettäessä korkealla ja/tai suurilla nopeuksilla. Merenpinnan tasoa vastaavissa standardiolosuhteissa EAS on sama kuin CAS.
  • Tosi-ilmanopeus (True AirSpeed, TAS) vastaa koneen todellista nopeutta ympäröivän ilman suhteen. Sen suhde CAS:iin riippuu ympäröivän ilman lämpötilasta ja lentokorkeudesta.
  • Maanopeus (Ground Speed, GS) vastaa koneen nopeutta maanpinnan suhteen. Se saadaan, kun tosi-ilmanopeudesta poistetaan tuulen vaikutus. Myötätuulessa maanopeus on tosi-ilmanopeus plus tuulen nopeus, vastatuulessa maanopeus on tosi-ilmanopeus miinus tuulen nopeus. Maakulkuneuvojen tapaan maanopeus ratkaisee matkaan kuluvan ajan. Lyhyempi lentoaika säästää huomattavasti polttoainetta, vaikka polttoaineen kulutus on tosi-ilmanopeudella sama riippumatta siitä lennetäänkö myötä- tai vastatuuleen.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ilmanopeusmittari.
Tämä ilmailuun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.