Ilmajoen asevarikon räjähdysonnettomuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ilmajoen asevarikon räjähdys tapahtui jatkosodan aikana 20. lokakuuta 1941 Ilmajoen Palonkylässä sijainneella Asevarikko 4:llä. Räjähdyksessä kuoli viisi henkilöä, varikon rakennukset kärsivät suuria vaurioita ja runsaasti varastoituja ampumatarvikkeita ja räjähdysaineita tuhoutui.

Asevarikko 4:lle on varastoitu erilaisia ampumatarvikkeita kiväärinpatruunoista aina tykinammuksiin saakka. Ammukset oli varastoitu pariinkymmeneen varastovajaan jotka oli erotettu toisistaan 1,5–2,5 metrin korkuisilla maavalleilla. Varikolla oli työssä yli 40 miestä varastotöissä ja lisäksi vartiomiehiä oli kolme. Ensimmäinen räjähdys tapahtui aamupäivällä noin kello 11 aikaan vajassa jossa neljän miehen ryhmä oli irrottamassa kärkitulppia englantilaisista kuuden tuuman kranaateista. Ensimmäistä räjähdystä seurasi 15 minuutin kuluttua toinen suurempi räjähdys kun vajaan varastoidut ampumatarvikkeet räjähtivät ja koko vaja tuhoutui täysin. Ammuksensirpaleet ja räjähdysten sinkoamat palavat kappaleet aiheuttivat vajan ympäristössä lisää vahinkoja ja sytyttivät tulipaloja.

Suurin yksittäinen räjähdys tapahtui noin kello 12 aikaan kun ruuti- ja räjähdysainevarasto tuhoutui niin että jäljelle jäi vain 2,5 metriä syvä 10 × 12 metrin kokoinen kuoppa. Sammutustöihin päästiin jatkuvien räjähdysten ja sirpalevaaran takia vasta iltapäivällä ja pieniä räjähdyksiä jatkui aina seuraavaan aamuun saakka. Ilmanpaine rikkoi ikkunoita varikon lähiymäristön taloissa ja räjähdys kuultiin 15 kilometrin päässä Seinäjoella saakka.

Räjähdyksessä kuoli neljä vajassa työskennellyttä miestä ja lisäksi yksi vartiomies sai surmansa ammuksen sirpaleesta. Räjähdyksen alkusyynä oli se että yhden ammuksen kiinnijuuttunutta kärkitulppaa yritettiin avata väkivalloin sillä seurauksella että tulpan kierteisiin jäänyt tetryylijauheräjähde syttyi kuumentuessaan palamaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]