Ikänäkö

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Normaalisti tarkentavan mykiön toiminta
Ikänäön myötä mykiö ei enää tarkenna kylliksi ja silmästä tulee kaukotaitteinen. Ikänäkö korjataan pluslaseilla.

Ikänäkö tarkoittaa iän mukana tulevaa lähelle näkemisen vaikeutumista. Iän myötä silmien mykiö asteittain jäykistyy, eikä enää pysty tarkentumaan lähellä oleviin kohteisiin. Mykiön lisäksi myös sitä ympäröivän kapselipussin joustavuus vähenee sekä sädelihaksen toiminnan viive vaikeuttaa pienellä painetun tekstin näkemistä. Normaalisti näkevillä ja kaukotaitteisilla ikänäkö ilmeneekin siten, että luettaessa pienellä painettua tekstiä, sitä pitää lukea yhä kauempaa, kunnes "kädet eivät enää riitä". Ikänäkö ilmaantuu yleensä 40–45 ikävuoden jälkeen ja linssejä on vahvennetava säännöllisesti, kunnes ikänäkö vakiintuu suunnilleen 60–65 vuoden iässä. Ikänäkö korjataan pluslaseilla. [1][2] Ikänäkö tulee myös likinäköisille, joilla se korjataan pienentämällä linssien miinusta, jolloin likinäköinen tarvitsee kahdet lasit: lukulasit pienemmällä miinuksella ja normaalit miinuslasit tai vaihtoehtoisesti moniteholinsseillä varustetut lasit. Laseissa voi myös olla toinen linssi lähinäköä ja toinen kauas katsomista varten.

Ikänäköä korjataan eri menetelmin.  Likinäköinen saattaa tarvita kahdet lasit: lukulasit pienemmällä miinuksella ja normaalit miinuslasit tai vaihtoehtoisesti moniteholinsseillä varustetut lasit. Laseissa voi myös olla toinen linssi lähinäköä ja toinen kauas katsomista varten. Ikänäköä voidaan hoitaa myös leikkausmentelmin joko niinkutsutulla monovisio-menetelmällä, jolloin toinen silmä leikataan näkemään kauas ja toinen lähelle. Monovisionista on eniten hyötyä n. 40-45 vuotiaille henkilöille.lähde?

Toinen ikänäön korjamiseen käytettävä leikkausmenetelmä on RLE-linssileikkaus (RLE =  refractive lens exchange), jossa silmän mykiö korvataan keinotekoisella linssillä. Leikkausmenetelmä on samanlainen kuin harmaakaihileikkauksessa, mutta 0-linssin sijaan silmään asennetaan taittovirheen mukainen linssi yksilöllisillä vahvuuksilla. Toisin kun laser-leikkauksissa, linssinvaihtoleikkauksen jälkeen hoitotulos on pysyvä, eikä myöskään harmaakaihi pääse kehittymään.lähde? 

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ikänäkö Terveyskirjasto.fi
  2. Ikänäkö Tohtori.fi