Iijokisoutu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Iijokisoutu-tapahtuma.

Iijokisoutu on jokavuotinen matkailu- ja luonnonsuojelutapahtuma, joka on järjestetty vuodesta 1983 lähtien.[1] Vuonna 2020 tapahtuma peruutettiin maailmalla vallinneen koronavirusepidemian takia.

Alun perin tapahtuman tarkoitus oli kiinnittää huomiota Iijoen vapaana virtaavan valtauoman luontoarvoihin ja kulttuuriin. Tarkoitus oli myös kiinnittää päättäjien huomio jokivarren ihmisten hätään asuinympäristönsä puolesta Pohjolan Voiman suunnittelemaa Kollajan tekoallashanketta vastaan.

Myöhemmin, koskiensuojelulain astuttua voimaan 1986, tapahtuman painopiste on muuttunut matkailutapahtumaksi, jossa soudetaan perinteisillä puuveneillä tai kajakilla meloen Taivalkosken Jokijärveltä Iijoen vapaana virtaavaa uomaa myöten 160 kilometriä alas Pudasjärven Kipinänkoskelle.

Tapahtuma kestää viisi päivää ja on muokkautunut sekä lapsi-, että vanhusystävälliseksi. Tapahtuma ei ole kilpailu. Soutuun voi osallistua koko matkalle tai päiväetappeihin. Tapahtuman järjestää Pudasjärven luonnonsuojeluyhdistys.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Iijoki – pohjoisen joen voittamaton kauneus Iijokisoutu. Viitattu 5.7.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]