Igor Sikorsky

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Igor Sikorsky (25. toukokuuta 1889 Kiova26. lokakuuta 1972 Connecticut) oli ilmailun pioneeri. Hän saavutuksiaan ovat ensimmäinen nelimoottorinen lentokone ja ensimmäinen moderni helikopteri.

Opiskelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sikorsky syntyi Kiovassa venäläis-ukrainalais-puolalaiseen sukuun. Hän suoritti tutkinnon Pietarin laivastoakatemiassa, opiskeli tekniikka Pariisissa ja pääsi 1907 Pietarin polyteknillisen instituutin koneenrakennusosastolle. Hän ei suorittanut siellä loppututkintoa vaan palasi Pariisiin 1907, mikä oli tuolloin ilmailun kehityksen keskus.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hankittuaan 25-hevosvoimaisen Anzani-moottorin hän yritti Kiovassa rakentaa helikopteria. Moottori osoittautui liian pienitehoiseksi ja roottorin muotoilussa oli kehittämistä.

Sikorsky ryhtyi kehittämään kiinteäsiipisiä lentokoneita. Hänen ensimmäinen onnistunut lentokonemallinsa oli S-2 ja viides lentokone S-5 herätti kansallista huomiota ja sai FAIn lisenssin numero 64. Sikorskyn S-6A voitti vuonna 1912 Moskovan kansainvälisissä ilmailunäyttelyissä pääpalkinnon. Sikorskysta tuli Baltian rautateiden vaunutehtaan lentokoneosaston päällikkö. Hän suunnitteli nelimoottorisen Grand-nimisen lentokoneen, mistä sai alkunsa Ilja Muromets -niminen pommikone.

Igor Sikorsky lentää VS-300:lla

Venäjän vallankumous sai Sikorskyn muuttamaan Ranskaan, missä hänet palkattiin suunnittelemaan pommikone ympärysvalloille. Kone ei valmistunut ennen sodan loppumista. Ranskasta hän muutti pysyvästi Yhdysvaltoihin, jossa aluksi toimi luennoitsijana. Vuonna 1923 hän perusti Sikorsky Aero Engineering Corp. Yhtiön ensimmäinen kokometallinen kuljetuskone oli S-29A, minkä sisältämistä ajatuksista muotoutuivat nopeat kokometalliset matkustajakoneet. Amfibiolentokoneesta S-38:sta tuli menestys. Pan American Airlines osti sen Latinalaisen Amerikan reiteille. Myös S-44 oli suuri menestys.

14. syyskuuta 1939 Sikorsky kehitti toimintakykyisen helikopterin VS-300, mistä tuli 1943 sarjavalmistuksen alettua R-4 -sotilashelikopteri.

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.