Ian Dury

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ian Dury
Ian Dury esiintymässä vuonna 1978.
Ian Dury esiintymässä vuonna 1978.
Henkilötiedot
Syntynyt12. toukokuuta 1942
Kuollut27. maaliskuuta 2000 (57 vuotta)
Ammatti muusikko, näyttelijä
Muusikko
Tyylilajit Pub rock ja uusi aaltoView and modify data on Wikidata
Levy-yhtiöt Dawn Records, Dawn Records (käännä suomeksi) ja Epic RecordsView and modify data on Wikidata
Aiheesta muualla
www.iandury.co.uk

Ian Dury (12. toukokuuta 1942 Upminster, Essex27. maaliskuuta 2000) oli englantilainen rock and roll -muusikko ja laulaja. Hänen tunnetuin yhtyeensä oli nimeltään Ian Dury and the Blockheads.

Dury aloitti muusikon uransa vuonna 1970 pubrock-yhtye Kilburn and the High Roadsin keulakuvana. Hänen seuraava yhtyeensä oli Ian Dury and the Blockheads, joka nousi kuuluisuuteen vuonna 1977 ilmestyneellä, rosoista musiikkia ja älykkään ironisia sanoituksia sisältäneellä levyllään New Boots and Panties. Levyn tunnetuin kappale on ”Sex And Drugs And Rock And Roll”.

Vuonna 1979 yhtye julkaisi levyn Do It Yourself ja single ”Hit Me With Your Rhythm Stick” nousi Britannian listaykköseksi. Dury jatkoi levyttämistä ja esiintymisiä 1980-luvulla, mutta suosio ei enää pysynyt 1970-luvun lopun tasolla. Niinpä hän siirtyi elokuvien pariin ja näytteli muun muassa Roman Polańskin elokuvassa Merirosvot ja Peter Greenawayn elokuvassa Kokki, varas, vaimo ja rakastaja. Hän kirjoitti musikaalin Apples, jonka ensi-ilta oli Lontoon Royal Court Theatressa vuonna 1989.

Dury sairasti 7-vuotiaana polion ja oli sen seurauksena osittain liikuntavammainen. Hän kampanjoikin jatkuvasti vammaisten hyväksynnän puolesta. Hän kuoli 57-vuotiaana suolistosyöpään maaliskuussa 2000.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jokelainen, Jarkko: Punkkari kampanjoi vammaisten puolesta. Helsingin Sanomat, 29.3.2000, s. A14.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.