Kun Joulupukki suukon sai

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee joululaulua. Samannimisestä elokuvasta katso Kun joulupukki suukon sai (elokuva).

Kun Joulupukki suukon sai (engl. "I Saw Mommy Kissing Santa Claus") on joululaulu, jonka on säveltänyt ja sanoittanut Tommie Connor.

Alun perin kappaleen nauhoitti Jimmy Boyd ja se nousi yhdysvaltalaisen Billboard-listan ensimmäiselle sijalle vuonna 1952 ja Cash Box -listalle seuraavana vuonna. Saks Fifth Avenue tilasi kappaleen edistämään myymälän joulupostikortin myyntiä tuolta vuodelta. Kappale kuvaa tilannetta, jossa lapsi näkee äidin suutelevan joulupukkia (oletettavasti perheen isää joulupukin asussa) mistelinoksan alla.

Katolinen kirkko tuomitsi Boydin levytyksen, koska sen mielestä kappaleessa yhdistetään seksi uskonnolliseen juhlaan. Monet radiokanavat eivät siksi soittaneet kappaletta, kunnes 13-vuotias Boyd tapasi kirkon edustajia.[1]

Cover-versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappaleesta ovat oman versionsa tehneet The Ronettes, Molly Bee, The Beverley Sisters ja The Jackson 5. Reba McEntire, Amy Winehouse, John Mellencamp, The Cheetah Girls, Jessica Simpson, Teresa Brewer, Rica Fukami, Secret Chiefs 3 ja Dionne Bromfield ovat myös levyttäneet sen. Stand up -koomikko Kip Addotta nauhoitti kappaleen nimellä "I Saw Daddy Kissing Santa Claus".

Suomeksi kappaleen ovat levyttäneet muiden muassa Brita Koivunen, Kai Hyttinen, Polyteknikkojen kuoro, Anna Hanski ja Laura Voutilainen. Se on mukana myös Saukin ja Pikkuoravien sikermässä Pikkuoravien joulupotkuri 2.[2] Ensimmäinen äänitys suomeksi lienee Hilkka Tellervon & Kalevi Vallinevan duetto, joka julkaistiin 2. toukokuuta 1953.[3]

Maailmanlaajuiset versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • tanskaksi : "Jeg så julemanden kysse mor" (sanoitus: Susanne Palsbo)
  • suomeksi: "Kun Joulupukki suukon sai" (sanoitus: Saukki)
  • norjaksi: "Jeg så mamma kysse nissen" (sanoitus: Philip A. Kruse)
  • ruotsiksi: "Jag såg mamma kyssa tomten"

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nelson, Valerie J.: Jimmy Boyd dies at 70; singer of 'I Saw Mommy Kissing Santa Claus' Los Angles Times. 9.3.2009. Viitattu 30.12.2014. (englanniksi)
  2. Kappale: Kun joulupukki suukon sai Suomen Äänitearkisto. Arkistoitu 23.12.2016. Viitattu 23.12.2016.
  3. Levy: AMCD 1013 - Perinteiset joululaulut 1912-1954 Artie Music Oy. Viitattu 13.11.2021.