IMVU

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

IMVU on netin verkossa oleva virtuaalinen 3D-yhteisö, johon voi liittyä ilmaiseksi. IMVU ei varsinaisesti ole peli, vaan '3D IM', yhdistelmä pikaviestintää ja virtuaalitodellisuutta MySpace-tyyppisen muokattavan nettisivumuotoisen profiilin kera. IMVU:a pelaa päivittäin n. 50 000–120 000 pelaajaa. IMVU:n toimipiste sijaitsee Palo Altossa Kaliforniassa. IMVU:n sääntöihin sovelletaan Yhdysvaltain lakia.

IMVU on beta-vaiheessa, ja se on ollut olemassa vuodesta 2004.

Kohdeyleisö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

IMVU:a mainostetaan lähinnä nuorille ja teini-ikäisille, tosin yhteisöstä löytyy myös monen ikäisiä aikuisia. Aikuisten läsnäoloa tukee Access Pass. Ensisijainen kieli on siellä englanti, tosin yhteisö on maailmanlaajuinen, joten muidenkin kielien (kuten suomen) puhujia voi myös löytää.

Profiilin luominen ja ylläpito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Profiilia luodessa saa ilmaiseksi käytettäväkseen valitsemansa 3D-hahmon, huoneen, prediittejä ja nettisivun, jota voi muokata paneelien toiminnoilla ja erilaisilla koodeilla. Kaikki hahmot saavat alussa Guest_ ('Vieras_') etuliitteen nimeen merkkinä siitä, että nimeen liitettyä käyttäjätiliä ei ole ostettu omaksi. Kun tilin ostaa omaksi, sitä ei enää myydä uudelleen toiselle käyttäjälle jos se ei ole ollut aktiivinen, ja 'Guest_' etuliite poistetaan. Jos 'Guest_' tili on ollut hiljainen tarpeeksi pitkään ja nimi on haluttu (esim. koska se on alkuperäinen ilman lisättyjä numeroita), se lisätään 'Premium Names' listalle, jolloin nimi on kenen tahansa tilinsä omistajan ostettavissa krediiteillä.

Hahmon muodostaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

IMVU:ssa kaikilla on 'pohjahahmo' ('Avatar'), jolla on varsin nukkemainen ulkonäkö, mutta sen jokainen ruumiinosa on vaihdettavissa, jolloin hahmosta voi saada myös lähes realistisen oloisen. Kaikki ruumiinosat ovat virtuaalituotteita, joten ne maksavat joko krediiteissä tai prediiteissä.

Virtuaalitilat ja liikkuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

IMVU ei ole virtuaalimaailmana yhtenäinen, sillä kaikki huoneet ovat kopioitavissa, jolloin ne voi myydä omaksi. Huoneet ovat useimmiten yksityisiä ja sinne voi kutsua ihmisiä ystävälistalta. Tosin huoneen voi muuntaa julkiseksi Access Passin tai VIP:n avulla, jolloin kuka tahansa tai erikoispassin omistajat voivat käydä niihin sisään.

IMVU:ssa ei voi kävellä näppäimistön avulla, vaan siellä klikataan keltaisiin pisteisiin joissa hahmo tekee sille osoitettua toimintoa. Kävelyä näppäimistöllä on tuskin odotettavissa päivityksiin, sillä IMVU pitäisi koodata kokonaan uudelleen tämän toiminnon lisäämiseksi.

Virtuaalivaluutat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

IMVU:ssa on kolme virtuaalivaluuttaa - krediitit ('Credits'), prediitit ('Promo Credits' tai 'Predits') ja kehittäjärahake ('Developer Tokens'). Krediitit ovat näistä monikäyttöisin valuutta - niitä voi käyttää virtuaaliostoksiin, uuden nimen hankkimiseen, mainostamiseen ja uusien virtuaalituotteiden luomiseen. Niitä voi myös ostaa ja myydä oikealla rahalla, mikä mahdollistaa sisällöntuottajien ('developers') toimeentulon. Prediitit ovat rajoitetumpia, sillä niitä ei voi antaa muille, ostaa tai myydä ja ne ovat vain omia virtuaaliostoksia varten, joten ne on tarkoitettu lähinnä palkkioksi tai lahjaksi IMVU:lta aloitteleville tai niille, jotka ovat päättäneet käyttää IMVU:a täysin ilmaiseksi. Kehittäjärahakkeita saavat vain sisällöntuottajat niistä ostoksista, jotka on ostettu prediiteillä, ja niitä voi käyttää vain uusien virtuaalituotteiden luomiseen sekä mainostamiseen.

Sisällöntuottajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sisällöntuottajaksi tai kehittäjäksi voi ryhtyä kuka tahansa käyttäjätilinsä omistaja. 3D-mallien luomisen osaaminen ei ole välttämätöntä, tosin siihen liittyvä tietous takaa varmimman toimeentulon. 4D-tuotteita voi tehdä ilman tätä tietoutta jos taidot ovat riittävät niiden teksturoimiseen. Jos 3D-tuotteita ei halua luoda, voi myös luoda kaksiulotteisia tarroja ('stickers') nettiprofiileja varten. Jokaisen uuden virtuaalituotteen luominen maksaa joko krediiteissä tai kehittäjärahakkeissa. Sisällöntuottajat voivat tehdä tuotteista myös yksityisiä, jos he tai asiakkaat haluavat tyylin jota muut eivät ei voi kopioida.

Osa menestyneimmistä sisällöntuottajista on ryhmittynyt yhteen jälleenmyydäkseen krediittejä ja tarjotakseen palveluja, ja voivat näin muuntaa krediittitulonsa todelliseksi tuloksi. Tosin on myös sivustoja, jotka vain näyttävät tältä huijatakseen rahaa, joten on suotavaa olla varovainen kenen kanssa asioi.

Erikoispassit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erikoispasseja voivat ostaa lähinnä vain luottokortin omistajat. Access Pass (AP) on teini-ikäisille sekä aikuisille passi, joka antaa kaksi julkista huonetta ja valikoiman laajennuksen muihin virtuaalituotteisiin joita alaikäiset eivät voi käyttää. VIP-passia varten on kuukausimaksu ja se antaa oikeuden tilin omistamiseen (joka on pysyvä passin lopettamisen jälkeenkin), krediittejä joka kuukausi, kaksi julkista huonetta ja mahdollisuuden itsepuolustukseen - muut kuin VIP:n omistajat eivät voi torjua toimintoja joita muut hahmot tekevät omalleen. Vaikka VIP:n ja AP:n omistajat periaatteessa voivat luoda neljä julkista huonetta, kolme on kuitenkin maksimi.

Asiakaspalvelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

IMVU:n asiakaspalvelu nojaa ennen kaikkea apulipukkeisiin ('help tickets'). Erityisesti IMVU:n asiakaspalvelussa onkin ollut ongelmia, sillä apulipukkeita on kasaantunut siinä määrin että osa käyttäjistä on joutunut odottamaan vastausta jopa vuoden ajan. Tosin VIP-passin omistajat ovat tässä etuoikeutettuja, sillä heille vastaus tulee jo viikossa.