IBM PC -yhteensopivat

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hakusana ”PC” ohjaa tänne. Sanan muista merkityksistä kerrotaan täsmennyssivulla.

IBM PC -yhteensopiva tietokone on henkilökohtainen tietokone, joka on arkkitehtuuriltaan IBM PC:n kaltainen. Alkuperäisen PC:n kehittäjä IBM teki laitteistoarkkitehtuuristaan avoimen julkaisemalla sen BIOSin lähdekoodin dokumentissa IBM PC Technical Reference Manual, jotta muut valmistajat voisivat tehdä yhteensopivia oheislaitteita. Muut valmistajat kuitenkin saivat nopeasti aikaan omia lisenssimaksuista vapaita ratkaisujaan, mikä johti kloonitietokoneiden markkinoille tuloon ja IBM:n hallinnan asteittaiseen menetykseen.

Compaqin ja Dellin kaltaiset kloonivalmistajat ottivat vallan suurimpina PC-valmistajina ja IBM itse on luopunut vuoden 2004 lopulla mikrotietokoneiden valmistuksesta myymällä valmistuksensa Kiinaan. Kaupan toteutuminen oli kiinni Yhdysvaltain viranomaisista, jotka olivat huolissaan kansallisesta turvallisuudesta, koska IBM:llä on tehdas Yhdysvalloissa. Lupa myyntiin kuitenkin myönnettiin, mutta toiminnalle asetettiin joitakin ehtoja.

IBM:n valtakauden jälkeen PC-standardien eteenpäinviennistä ovat vastanneet yksittäisten komponenttien valmistajat, kuten suoritin- ja emolevyvalmistaja Intel, joka toi PC-maailmaan muun muassa PCI- ja AGP-väylät sekä ATX-standardin. Ohjelmistotasolla yhteisinä nimittäjinä ja yhteensopivuuden takaajina ovat suosittujen käyttöjärjestelmien laitteistorajapinnat.

Useimmista muista mikrotietokonetyypeistä poiketen PC ei ole siirtynyt pois alkuperäisestä CISC-suoritinarkkitehtuuristaan, vaan uusimmatkin PC-suorittimet ovat edelleen laitteistotasolla 8086-yhteensopivia. Vaihtoehtoisia suoritinarkkitehtuureita PC-laittelle ovat tarjonneet muun muassa DEC (vuonna 1992 julkaistu 64-bittinen Alpha) sekä Intel (IA-64-arkkitehtuuri ja sen mukaiset Itanium-suorittimet). Nämä eivät kuitenkaan ole tehokkuudestaan huolimatta menestyneet tavallisten käyttäjien keskuudessa huonon x86-ohjelmien suorituskyvyn vuoksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.