Hyppyantilooppi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hyppyantilooppi
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Sorkkaeläimet Artiodactyla
Heimo: Onttosarviset Bovidae
Alaheimo: Gasellit Antilopinae
Suku: Hyppyantiloopit
Antidorcas[2][3]
Laji: marsupialis
Kaksiosainen nimi

Antidorcas marsupialis
(Zimmermann, 1780)

Katso myös

  Hyppyantilooppi Wikispeciesissä
  Hyppyantilooppi Commonsissa

Hyppyantilooppi (Antidorcas marsupialis) on keskikokoinen antilooppi. Se on myös Etelä-Afrikan kansalliseläin ja suosittua riistaa.

Tuntomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sen pää on vaalea ja siinä kulkee kapea tummanruskea juova sieraimista silmien kautta ohimolle saakka. Hännän tyvellä on suurehko valkea peräpeili. Hyppyantilooppi painaa 25–45 kg ja sen ruumis on 125–150 cm:n pituinen. Sen säkäkorkeus on 73–90 cm ja hännällä on pituutta 25–32 cm. Kummallakin sukupuolella on sarvet.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyppyantilooppeja oli aiemmin Etelä-Angolasta Kapkaupunkiin Afrikan mantereen länsipuolella. Nykyään lajia tavataan Lounais-Angolassa, miltei koko Namibiassa ja Botswanassa sekä pienellä alueella Etelä-Afrikan tasavallan luoteisosassa. Hyppyantiloopit kansoittivat eteläisen Afrikan ruohomaita satojen tuhansien eläinten laumoina, mutta eurooppalaisten uudisasukkaiden saapumisen jälkeen kannat tuhoutuivat paikoitellen täysin. Lajin kokonaismäärää pitävät yllä metsästyksestä elävät riistatilat. Hyppyantiloopit suosivat avointa ja kuivaa ruohomaata. Osa riistatiloilla olevasta populaatiosta sijaitsee myös luonnollisen levinneisyysalueen ulkopuolella.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kantoaika on vajaat 6 kk, ja jälkeläisiä syntyy vain yksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. IUCN SSC Antelope Specialist Group: Antidorcas marsupialis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 27.7.2014. (englanniksi)
  2. Palmén, Ernst & Nurminen, Matti (toim.): Eläinten maailma, Otavan iso eläintietosanakirja. 1. Aarnikotka–Iibikset, s. 240. Helsinki: Otava, 1974. ISBN 951-1-01065-4.
  3. Palmén, Ernst & Nurminen, Matti (toim.): Eläinten maailma, Otavan iso eläintietosanakirja. 3. Lepakot–Perhoset, s. 1298. Helsinki: Otava, 1974. ISBN 951-1-01530-3.
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.