Hypolaktasia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hypolaktasia on tila, jossa laktaasientsyymin muodostuminen ohutsuolessa on heikentynyt tai loppunut kokonaan. Tämä voi johtaa laktoosi-intoleranssin oireisiin.

Laktaasientsyymin aktiivisuuden muutokset eliniän aikana ovat geneettisesti säädeltyjä. Aktiivisuus saavuttaa huippunsa sikiöaikana ja säilyy voimakkaana ensimmäisten elinkuukausien ajan, minkä jälkeen se hitaasti vähenee. Laktaasientsyymin aktiivisuuden väheneminen hyvin matalalle aikuistasolle on normaali fysiologinen ilmiö noin 70 prosentilla maailman väestöstä.

Ensisijainen hypolaktasia eli niin sanottu aikuistyypin laktaasin puutos johtuu entsyymipuutoksen perinnöllisyydestä. Heillä, joilla on hypolaktasia, on kromosomissa 2q21 laktaasigeenin läheisyydessä emäspari sytosiini/sytosiini (C/C), kun taas laktoosia sietävillä emäspari on sytosiini/tymiini (C/T) tai tymiini/tymiini (T/T). Hypolaktasiassa geenimuutos on siten täytynyt periä molemmilta vanhemmilta.

Toissijainen laktaasin puutos voi aiheutua jonkin ulkoisen tekijän vaurioittaessa suolinukkaa, jolloin laktaasientsyymiä tuottavia soluja tuhoutuu useimmiten tilapäisesti. Näitä ulkoisia tekijöitä ovat esimerkiksi ohutsuolen syöpä, ohutsuolen tulehdukset tai hoitamaton keliakia. Kun aiheutuva tekijä poistuu ja suolinukka paranee, epiteelisolujen kyky tuottaa laktaasia palautuu.

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.