Hyökkäys Mers-el-Kébiriin

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hyökkäys Mers-el-Kébiriin
Osa Välimeren taistelut
Taistelualus Strasbourg palaa hyökkäyksen jälkeen
Taistelualus Strasbourg palaa hyökkäyksen jälkeen
Päivämäärä:

3. heinäkuuta 1940

Paikka:

Mers-el-Kébirin rannikko, Algeria, Välimeri

Lopputulos:

Ranskan laivasto Algeriassa tuhoutui

Vaikutukset:

Ranskan ja Englannin välit kiristyivät

Osapuolet

Iso-Britannia

Ranska

Komentajat

James Somerville ja Dudley Pound

Marcel-Bruno Gensoul ja François Darlan

Vahvuudet

1 lentotukialus
2 taistelulaivaa
1 taisteluristeilijä
2 kevyttä risteilijää
11 hävittäjää

2 taisteluristeilijää
2 taistelualusta
6 hävittäjää
1 lentokoneiden kuljetusalus

Tappiot

6 lentokonetta tuhoutunut, 2 kuollutta

1 taistelualus uponnut, 1 taistelualus vaurioitunut, 1 taisteluristeilijä vaurioitunut, 3 hävittäjää vaurioitunut, 1 hävittäjä kaatunut, 1297 merimiestä kuollut, 350 haavoittunut

Hyökkäys Mers-el-Kébiriin oli toisessa maailmansodassa 3. heinäkuuta 1940 brittien tekemä hyökkäys ranskan laivaston kimppuun Mers-el-Kébirissä Algeriassa. Ranskan antauduttua Natsi-Saksalle vuonna 1940 ja sen siirtomaiden jouduttua Vichyn Ranskan haltuun, Winston Churchill määräsi ranskan laivaston joko liittymään sotaan brittien puolelle tai upottaa aluksensa, jotta ne eivät joutuisi saksalaisten käsiin. Mers-el-Kébirissä olivat tuohon aikaan ranskan laivastosta ensimmäisen maailmansodan aikaiset taistelulaivat Provence ja Bretagne, modernit taisteluristeilijät Dunkerque ja Strasbourg, lentokoneidenkuljetusalus Commandant Teste ja hävittäjät Mogador, Volta, Terrible, Kersaint, Lynx ja Tigre. Laivaston komentajat Marcel-Bruno Gensoul ja François Darlan eivät kuitenkaan suostuneet upottamaan aluksiaan.

Britit aloittivat 3. heinäkuuta 1940 osana Operaatio Catapultia hyökkäyksen, johon osallistuivat lentotukialus HMS Ark Royal, taisteluristeilijä HMS Hood, taistelualukset HMS Valiant ja HMS Resolution, kevyet risteilijät HMS Arethusa ja HMS Enterprise sekä hävittäjät HMS Faulknor, HMS Foxhound, HMS Fearless, HMS Forester, HMS Foresight, HMS Escort, HMS Keppel, HMS Active, HMS Wrestler, HMS Vidette ja HMS Vortigern. Sen seurauksena taistelualus Bretagne upposi vieden mukanaan 1012 merimiestä ja Provence, Dunkerque ja Mogador vaurioituivat pahasti. 1297 ranskalaista merimiestä sai surmansa. Kuusi brittien lentokonetta ammuttiin alas kahden lentäjän saadessa surmansa. Hyökkäys kiristi Ranskan ja Britannian välejä, minkä seurauksena Ranskan ilmavoimat pommittivat Gibraltaria 14. heinäkuuta ja uudestaan 24. ja 25. syyskuuta samana vuonna. Laivaston alukset siirrettiin Touloniin.