Hurrikaani Edith

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Edithin reitti ja voimakkuus väritettynä Saffirin-Simpsonin hurrikaaniasteikon mukaan: punainen 5, tummanoranssi 4, oranssi 3, keltainen 2, vaaleankeltainen 1. Sinisten pallukoiden kohdalla Edith oli vain trooppinen myrsky.

Hurrikaani Edith oli vuoden 1971 viides nimetty trooppinen myrsky Atlantin hurrikaanikaudella, ja tuon kauden voimakkain trooppinen hirmumyrsky. Saffirin-Simpsonin hurrikaaniasteikolla se luokiteltiin korkeimmalle tasolle viisi. Se surmasi 37 henkeä ja aiheutti suuria taloudellisia vahinkoja Venezuelan pohjoisosissa, Nicaraguassa, Hondurasissa, Belizessä, Meksikossa ja Yhdysvalloissa.

Se riehui syyskuun 5.–17. päivinä.

Hurrikaanin kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hurrikaaniksi kehittyvä häiriö havaittiin syyskuun toisena päivänä pasaatituulten kohtaamisvyöhykkeellä. Se irtautui vyöhykkeestä, ja 5. syyskuuta säähavaintoelntokone ilmoitti matalapaineen muodostuneen. Edith sai nimen 7. syyskuuta. Kello 12.30 sen keskupaine oli 1 006 hPa, puolitoista tuntia myöhemmin jo 1 001 hPa. Seuraavana päivänä Edith saavutti hurrikaanin kokoluokan ja voimakkuuden. Se menetti voimaansa nopeasti ylittäesään Hondurasia, voimistui uudelleen Meksikonlahdella, aiheutti tuhoja meksikossa, kiersi takaisin merelle ja iski kolmannen kerran maihin Yhdysvalloissa Louisianan osavaltiossa, missä se aiheutti suuria tuhoja maanviljelylle.

Edith oli harvinaisen pienikokoinen ja intensiivinen hurrikaani, joka kehittyi vuodenaikaan nähden harvinaisen kaukana Karibian kaakkoisosassa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 1971 Atlantic Hurrican season Monthly Weather review.
Tämä maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.