HTPC

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Htpc)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mini-ITX-pohjainen HTPC ja DVD/VHS-soitin

HTPC (engl. Home Theater Personal Computer) on konvergenssilaite, joka käyttää henkilökohtaista tietokonetta kotiteatterin toteutukseen. HTPC:n tarkoituksena on toimia kodin viihdekeskuksena joko videotykkiin tai televisioon kytkettynä. HTPC koostuu yleensä PC-laitteistosta jossa on yksi tai useampi TV-viritinkortti, runsaasti kiintolevytilaa, verkkoyhteys sekä kaukosäädin jolla laitteistoa ohjataan. HTPC-laitteiston käyttöliittymänä toimii mediaohjelmisto, jolloin laitteen käyttö muistuttaa muiden kodin viihdelaitteiden kuten digiboksin tai DVD-soittimen käyttöä.

HTPC:n käyttötarkoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HTPC yhdistää samaan laitteeseen useimmiten television katselu- ja tallennusominaisuudet, elokuvien katselun sekä musiikin ja internet-radiokanavien kuuntelun. HTPC-laitteisto voi koostua useasta verkossa olevasta laitteesta, jolloin ominaisuudet ja käyttötarkoitukset laajenevat edellä mainituista.

Digitaalitelevisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HTPC-laitteistolla voidaan katsoa ja tallentaa televisiolähetystä tallentavan digiboksin tapaan laitteistosta riippuen maanpäällistä DVB-T-, kaapeliverkon DVB-C- tai satelliittiantennilla vastaanotettavaa DVB-S -lähetettä. HTPC-laitteessa voi olla viritinkortteja yhden tai useamman lähetemuodon vastaanottamiseksi.

Elokuva- ja äänitallenteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HTPC-laitteiston avulla voidaan katsoa elokuvia DVD- tai BluRay-levyiltä sekä koneelle tai optiselle levylle tallennetuista videotiedostoista. Yleisiä toistettavia medioita ovat erilaiset audiomuodot (MP3, Ogg, AC-3) ja videoformaatit (DivX/XviD, ogm, matroska). Usein HTPC:tä käytetään erikoiskoodekkien avulla pakattujen elokuvatiedostojen toistamiseen, joihin normaalit viihdelaitteet, kuten DVD-soitin, eivät pysty.

Kodin automaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HTPC-laitteistoon voidaan liittää valvontakameroita tai liike- tai ovitunnistimia jolloin laitteisto toimii hälytysjärjestelmänä. Jotkut HTPC-järjestelmät voivat ohjata kodintekniikkaa kuten valaistusta.

Laitteisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HTPC-ilmiö kasvoi luultavasti eniten kun VIA Technologies julkaisi Mini-ITX-emolevynsä, joka on vain 17 × 17 cm:n kokoinen. Harrastajat kiinnostuivat kehittämään näistä minitietokoneista mitä erilaisimpia käyttötarkoituksia omaavia laitteita, kuten esimerkiksi reitittimiä tai taulu-PC:itä – HTPC on yksi niistä tuotoksista. HTPC liitetään usein myös äänentoistojärjestelmään eli tuttavallisemmin stereoihin. Tämän ansiosta saatetaan saada huomattavasti laadukkaampi ja muokattavampi ääni kuin esimerkiksi normaaleista DVD-soittimista. Äänentoisto, ja muut ominaisuudet vaihtelevat riippuen tietokoneen osista. HTPC:lle ei ole vakiintunut mitään selkeää kokoonpanoa, vaan ne vaihtelevat hyvinkin paljon.

HTPC:n oletetaan yleensä olevan pieni, ja sopivan samaan kasaan muiden kodin viihdelaitteiden kuten stereoiden, digiboxin, vhs/dvd-soitinten ja satelliitti-vastaanottimien joukkoon. Tämä ei kuitenkaan aina pidä paikkaansa. Nykyään suosiota ovat kasvattaneet myös erilaisten valmistajien isot kotelot (atx-standardi), joihin laitetaan täysin normaalia tietokonelaitteistoa, joka takaa halvan hinnan, hyvät laajennettavuudet sekä erinomaiset muokkausmahdollisuudet. ATX-standardin mukaisia olohuoneeseen ulkonäöllisesti sopivia koteloitakin on 2000-luvun aikana tullut markkinoille useilta eri valmistajilta.

Valmistajat kuten Apple ovat tuoneet omia laitteitaan markkinoille, esimerkiksi Mac mini.

Sovelluskohtaiset laitteet kuten pelikonsolit ovat kasvavien ominaisuuksien myöt yleistyneet HTPC:n kaltaisena laitteena. PlayStation- ja Xbox-konsolit osaavat toistaa omilla mm. DVD ja Blu-Ray -videoita, musiikkia, sekä esittää valokuvia. Useimmat ovat DLNA-yhteensopivia ja siten osaavat toistaa muulta tietokoneelta jaettua mediaa.

Käyttöjärjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HTPC-laitteissa käytetään useita eri käyttöjärjestelmiä.

Näitä ovat:

Joidenkin TV-viritinkorttien mukana toimitetaan erillinen mediaohjelmisto HTPC-käyttöön. Windows -järjestelmälle on tehty myös ei-kaupallisia mediaohjelmistoja, kuten MediaPortal ja GB-PVR. HTPC-käyttöön on kehitetty useita Linux-jakeluversioita, joissa mediaohjelmistona on joko Linux Media Center, MythTV tai Video Disk Recorder (VDR).

Ohjelmistot, kuten Kodi ovat saatavilla useille käyttöjärjestelmille. Kodi on aiemmin tunnettu nimellä XBMC.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HTPC-laitevalmistajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Moneual valmistaa design HTPC-laitteita

Microsoft Windows -käyttöjärjestelmän HTPC-sovelluksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linux-pohjaisia HTPC-järjestelmiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Linux MCE - Helppokäyttöinen Media Center Editon, joka asentaa Kubuntun ja siihen Media Center ohjelmiston, sekä toimii oletuksena Media Center käyttöjärjestelmä. Käyttää MythTV:tä tv-korttien käyttöön, joka on integroitu suoraan Media centeriin.
  • KnoppMyth - Suhteellisen helppokäyttöinen HTPC-käyttöjärjestelmä kiintolevylle asennettavaksi. Käyttää MythTV:tä.
  • GeexBox (Arkistoitu – Internet Archive)
  • MythTV
  • FreeVo
  • Movix
  • DistroWatch.com - Top-100 lista Linux-jakeluista
  • Media Center PC Mach4 site HTPC News and Information.