Hotel Pera Palas

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hotel Pera Palacen Huone 411. Täällä Agatha Christien sanotaan kirjoittaneen romaaninsa Idän pikajunan arvoitus

Hotel Pera Palas on historiallinen neljän tähden hotelli Beyoğlun kaupunginosassa Istanbulissa, Turkissa. Hotelli rakennettiin vuonna 1892 Idän pikajunan matkustajien majoittamiseen. Hotelli kantaa titteliä "Euroopan vanhin hotelli Turkissa".

Hotelli sijaitsee İstiklal Caddesin poikkikadun varrella, Taksim-aukiolta lounaaseen, Euroopan puoleisessa Istanbulissa. Läheisyydessä sijaitsevat Britannian, Ruotsin, Venäjän, Alankomaiden, Italian, Ranskan ja Saksan suurlähetystöt.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pera Palasin suunnitteli ranskalais-turkkilainen arkkitehti Aleksander Vallaury (18501921) rokokootyyliin. Rakennustyöt aloitettiin toukokuussa vuonna 1881 ja se avattiin elokuussa vuonna 1891.

Compagnie Internationale des Wagons-Lits rakennutti hotellin majoittamaan vieraat, jotka saapuivat Pariisin Gare de l'Eststä Istanbuliin Sirkeci-terminaaliin Idän pikajunalla.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen kun miehitysjoukot olivat miehittäneet Istanbulin turkkilaiset nationalistit johtajanaan Mustafa Kemal Atatürk neuvottelijat vuonna 1922 englantilaisten kanssa kaupungin luovuttamista Turkin uudelle tasavallalle juuri Hotel Pera Palacessa.

Hotel Pera Palace edestä

Hotelli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hotellista näkyy Kultaisen sarven yli Aasian puolelle. Aulassa ja halleissa on 1800-luvun itämainen sisustus. 1800-luvun lopulla hotelliin asennettiin Istanbulin ensimmäinen sähköllä toimiva hissi.

Hotellissa on 6 kerrosta ja 145 huonetta, joista 6 on sviittejä. Kaikissa huoneissa on modernit mukavuudet. Hotellissa on medium-kokoiset huoneet jossa on kylpyhuoneet ja suuret vuoteet.

Hotellin palveluita ovat muun muassa konferenssihuoneet, tanssisali johon mahtuu 400 ihmistä, Pera-ravintola, Idän pikajuna -baari ja Pera Patisserie. Pääravintolat, jotka tarjoavat paikallista turkkilaista ruokaa sijaitsevat alakerrassa ja ne ovat avoinna myös ulkopuolisille.

Omistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1915 kreikkalaissyntyinen liikemies Petros Bodosaki vieraili hotellissa. Bodosaki osti hotellin. Hotellin johtajaksi tuli hänen poikansa Hadji Thoma Anastasiadis vuonna 1919. Veropetoksien takia valtio otti hotellin haltuunsa vuonna 1923 ja se aloitti jälleen toimintansa. Vuonna 1923 Misbah Muhayyes sai Mustafa Kemal Atatürkilta luvan johtaa hotellia.

Vuonna 1963 hotelli siirtyi Istanbulin hotelli ja turismin ja kauppakamarin alaisuuteen. Vuonna 1977 liikemies Gaziantepista Hasan Süzer osti 60 prosenttia hotellin osakkeista ja hänestä tuli hotellin pääomistaja. Pian sen jälkeen hän osti loput osakkeet. Pera Palas joutui suureen remonttiin vuonna 1974 mutta vanhat huonekalut ja antiikkitaide säilytettiin remontin jälkeen.

Kuuluisat vieraat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hotellissa vieraili monia kuninkaallisia, valtionpäämiehiä, taiteilijoita ympäri maailmaa. Kuuluisia vieraita olivat muun muassa: Agatha Christie, Mustafa Kemal Atatürk, Yrjö V, Vilhelm II, Frans Joosef I ja Nikolai II.

Mustafa Kemal Atatürk vieraili hotellissa monta kertaa. Huone numero 101, jossa hän asui on nykyään museo. Agatha Christie oli hotellin ehkä tunnetuin vieras. "Agatha Christie huone" numero 411 on nykyään museona. Kaikki vanhat huonekalut ovat säilytetty sekä Atatürkin että Christien huoneissa.

Huhut kertovat, että Christie kirjoitti Idän pikajunan arvoituksen juuri Hotel Pera Palacessa.lähde? Se on ehkä totta, sillä hotelli rakennettiin vuonna 1892 Idän pikajunan matkustajien majoitukseen.

Muita vieraita olivat esimerkiksi Otto Hahn, Ismet Inönü, Celal Bayar, Adnan Menderes, Fahri Korutürk, Zogu I, Reza Pahlavi, Edvard VIII, Ferdinand I, Kaarle I, Josip Broz Tito ja Valery Giscard d’Estaing, Franz von Papen, Mata Hari, Yehudi Menuhin, Jacqueline Kennedy, Rita Hayworth ja Zsa Zsa Gabor. Myös kirjailija Mika Waltari vietti pitkiä aikoja Pera Palasissa.