Honkalampi-säätiö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Honkalampi-säätiö
Perustettu 1991
Kotipaikka Liperi
Tarkoitus sosiaalipalveluiden tuottaminen ja kehittäminen
Johtaja Jouko Liukkonen
Hallitus puheenjohtaja: Pekka Kettunen
muut jäsenet: Irma Nykänen, Ulla Huhtilainen, Toivo Korhonen, Eeva Lakka, Erkki Mononen
Säätiön sivut

Honkalampi-säätiö -konserni on suomalainen palveluorganisaatio, joka tuottaa ja kehittää sosiaalisia, terapeuttisia ja ihmisten hyvinvointia tukevia palveluita. Toiminnan ydin on uutta luova kehitysyksikkö Honkalampi-säätiö. Säätiön on perustanut silloinen Pohjois-Karjalan erityishuoltopiiri sekä joukko alueella toimivia vammais- ja omaisjärjestöjä vuonna 1991.

Säätiötä johtaa kuusijäseninen hallitus, puheenjohtajana kunnallisneuvos Pekka Kettunen. Säätiön toimitusjohtaja on Jouko Liukkonen.

Säätiö toimii ympäri Suomen, säätiön päätoimialue on Pohjois-Karjala.

  • Honkalammen tarina alkoi vuonna 1991, kun Honkalampi-säätiö perustettiin. Säätiön tavoitteena oli tuolloin ja on edelleen tarjota ihmisten hyvinvointia edistäviä palveluita. Ydinaluettamme ovat vammaispalvelut ja esteettömyyden edistäminen. Nykyään Honkalammen alaisuudessa toimii seitsemän eri tytäryhtiötä ja meillä on yli 450 työntekijää valtakunnallisesti. Korkea laatukäsitys elää syvällä kulttuurissamme – suhtaudumme työhömme intohimolla ja teemme asiat oikein, ilman että sitä tarvitsee kenenkään vaatia. Pyrkimyksenämme on pitää huolta, että jokaisella on mahdollisuus antaa parhaansa. Maailmassa jää hyödyntämättä ääretön määrä potentiaalia. Jos ihmisellä on halua ja kykyä, ei unelmien toteuttaminen saa jäädä olosuhteista tai tuen puutteesta kiinni. Haasteet on tehty ratkaistaviksi. Nelson Mandelan sanoin: ”kaikki vaikuttaa mahdottomalta, kunnes se on tehty”. Tahdomme muuttaa toiminnallamme maailmaa, emme pelkästään täyttää lain vaatimuksia. Pidämme heikompien puolta ja kuuntelemme heidän tarpeitaan. Honkalampi-säätiön arvot ovat yhteiskuntavastuullisuus, esteettömyys ja sujuva arki.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1991: Pohjois-Karjalan erityishuollon kuntainliitto perustaa Honkalampi-saatiön.
  • 1993: aloittaa ensimmäinen RAY-rahoitteinen C-projekti nimeltä Akiva-projekti, joka on tarkoitettu autististen, kielivaikeuksia potevien ja valikoivan huomiokyvyn omaavien lapsien kuntoutuksen kehittämiseen. Sen jälkeen säätiö on hallinnoinut lukuisia erilaisia tutkimus- ja kehittämishankkeita, joita ovat olleet rahoittamassa mm. RAY, ESR, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto sekä opetus- ja kulttuuriministeriö.
  • 1994: aloittaa toimintansa ensimmäinen palvelukoti Lieksan Teeritiellä. Sen jälkeen palvelukoteja on rakennettu kahdeksan lisää siten, että viimeisin (Kurjenpolven palvelukoti) valmistui Polvijärvelle vuonna 2006.
  • 1997: viittomakielen tulkkipalvelut ja niiden välitys siirtyvät säätiölle Honkalammen kuntayhtymältä.
  • 1997: Lieksan taidetoimintakeskuksen toiminnot siirtyivät Pohjois-Karjalan kulttuurin edistämisyhdistykseltä Honkalampi-säätiölle
  • 1998: Joensuun Teekoo -tuote siirtyi Honkalammen ky:ltä säätiölle. Muut Teekoo-tuotteet (Ilomantsi, Kitee, Outokumpu ja Rääkkylä) siirtyvät Joensuun hyvien kokemusten rohkaisemana vuoden 2001 alussa. Vuonna 2002 Teekoo-tuotteiden nimi muutettiin KASKI työvalmennukseksi.
  • 2001: perustetaan Juhta Oy työkeskusten toiminnan yhteyteen - valmennustyön ohessa syntyville tuotteille rakennetaan markkinointia ja markkinailmettä.
  • 2004 : Nuorten työpajatoiminta, Keski-Karjalan Kajastuspajat, siirtyivät säätiölle alueen kunnilta. Yhteistyö ko. kuntien kanssa jatkuu tiiviinä.
  • 2006: perustetaan Kiinteistöosakeyhtiö Joensuun Salpalinna. Kiinteistöosakeyhtiön hallinnoimiin uusiin toimitiloihin Joensuun Salpakadulle muuttavat vuonna 2007 hallinto ja KASKI Joensuu.
  • 2008: Honkalampi-säätiö -konserniin liitetään entisten tytäryhtiöitten lisäksi Kiinteistö Oy Lieksantalo hankkimalla osake-enemmistö. Säätiön jo aiemmin Lieksan kaupungin kanssa perustama Nuorten työpaja siirtyy näihin tiloihin.
  • 2009: toiminta jakaantuu neljään toimialueeseen, jotka olivat Asumispalvelut, Kuntoutus- ja ohjauspalvelut, KASKI Työvalmennuspalvelut sekä Tulkkaus- ja Avustajapalvelut.
  • 2011: Honkalampi-säätiö juhlii 20-vuotistaivaltaan lukuisin tapahtumin, julkaisuin yms.
  • 2012: Tulkkauspalvelujen yhtiöittämisen myötä perustetaan uusi tytäryhtiö HLS-sosiaalipalvelut Oy. Yhtiö tuottaa tulkkaus-, opetus- ja asiantuntijapalveluja kuulovammaisille, kuulo-näkövammaisille ja puhevammaisille.
  • 2013: Suomalaisen Työn Liitto myöntää Honkalampi-säätiölle oikeuden käyttää Yhteiskunnallinen Yritys -merkkiä
  • 2014: Henkilökohtaisen avun palveluita tuottamaan perustetaan HLS-Avustajapalvelut Oy
  • 2015: Terapia- ja lastensuojelipalveluita tuottamaan perustetaan HLS-FONDO Oy

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]