Hongkongin kreivitär

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hongkongin kreivitär
A Countess from Hong Kong
Ohjaaja Charles Chaplin
Käsikirjoittaja Charles Chaplin
Tuottaja
Säveltäjä Charles Chaplin
Kuvaaja Arthur Ibbetson
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistynyt kuningaskunta
Tuotantoyhtiö Universal Pictures
Levittäjä Universal Studios
Netflix
Ensi-ilta 1967
Kesto 120 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Hongkongin kreivitär (A Countess from Hong Kong) on Charles Chaplinin ohjaama komediaelokuva vuodelta 1967. Se oli Chaplinin viimeinen ohjaustyö ja hänen ainoa värielokuvansa.

Elokuva kertoo Hongkongista Yhdysvaltoihin palaamassa olevasta upporikkaasta amerikkalaisdiplomaatista Ogden Mearsista (Marlon Brando), jota on veikkailtu jopa uudeksi ulkoministeriksi, mutta hänet nimitetäänkin vähemmän loistokkaaseen Saudi-Arabian suurlähettilään virkaan. Hän tutustuu ”kreivitär” Natashaan (Sophia Loren), joka on taustaltaan Hongkongissa syntynyt aatelisen valkovenäläisen emigranttiperheen lapsi. Vanhempiensa kuoltua Natasha on ajautunut 14-vuotiaana hongkongilaisen gangsterin jalkavaimoksi ja sitä kautta prostituoiduksi. Kun luksuslaiva on lähtenyt Hongkongista, Ogden huomaa, että Natasha on kätkeytynyt hänen hyttiinsä. Natasha haluaa luopua entisestä elämästään matkustamalla jäniksenä Yhdysvaltoihin, jonka hän kuvittelee joksikin vapauden yhteiskunnaksi. Koska Natashalta puuttuu passi, Ogden järjestää lakimiesystävänsä Harveyn (Sydney Earle Chaplin) avulla palvelijansa Hudsonin (Patrick Cargill) ja Natashan välille valeavioliiton, jotta Natasha pääsisi laillisesti Yhdysvaltoihin. Vaikka Ogden lupaa myöhemminkin tukea Natashaa, tämä ei usko häntä, vaan laivan saapuessa välisatamaan Hawaijille Natasha sukeltaa henkensä vaarantaen laivan kannelta mereen ja ui rantaan. Ogdenin avioliitto on ollut rakkaudeton, ja Hawaijilla Ogden tapaa myös vaimonsa Marthan (Tippi Hedren) – Martha on mennyt Ogdenin kanssa naimisiin ennen kaikkea vain rahan ja yhteiskunnallisen aseman tähden. Ogdenille paljastuu koko elämänympäristönsä tyhjyys, muodollisuus ja sisällöttömyys. Hän päättää luopua tulevasta diplomaattiurastaan ja etsii Hawaijilta käsiinsä Natashan. Elokuvan loppu jää kaikesta huolimatta melankoliseksi ja moniselitteiseksi.

Elokuva menestyi hyvin vain Italiassa; muualla sitä yleensä väheksyttiin ja jopa halveksittiin.[1][2] Filmillä oli kuitenkin alusta alkaen myös vahvat puoltajansa. Esimerkiksi elokuvaohjaajat François Truffaut ja Éric Rohmer sekä näyttelijä Jack Nicholson ovat pitäneet sitä Chaplinin tuotannon yhtenä huippuna. Filmiä on pidetty myös Chaplinin suurimpana äänielokuvana.[3] Suomessa elokuvan puolestapuhujiin on kuulunut Peter von Bagh, jonka mielestä Hongkongin kreivitär kuuluu maailman aliarvostetuimpiin klassikkoelokuviin.[4]

Universal on julkaissut elokuvan DVD:nä myös Suomessa. Ilmeisesti tekijänoikeudellisista syistä elokuvaa ei ole sisällytetty aiemmin julkaistuun The Chaplin Collection -DVD-sarjaan, eikä myöskään myöhemmin Soul Median julkaisemaan DVD- ja Blu-ray-sarjaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hanke, Ken: A Countess from Hong Kong Mountain Xpress. Viitattu 30.6.2013. (englanniksi)
  2. Crowther, Bosley: A Countess From Hong Kong (1967) The New York Times. 17.3.1967. Viitattu 30.6.2013. (englanniksi)
  3. Kornhaber, Donna: Rereading A Countess from Hong Kong: Action, Speech, and Style in Charlie Chaplin’s Final Feature (pdf) 2013. The University of Texas at Austin. Viitattu 29.10.2013. (englanniksi)
  4. Petäjä, Jukka: Peter von Bagh valitsi viisi aliarvostetuinta klassikko­elokuvaa. Helsingin Sanomat. 21.9.2013. Arkistoitu 28.9.2013. Viitattu 29.10.2013. (englanniksi)