Won Hong Koo

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Hong Koo Won)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Won Hong Koo (18883. lokakuuta 1970[1]) oli korealainen lintutieteilijä.

Won opiskeli ja valmistui Suwonin maatalous- ja metsäopistosta (Suwon Agricultural and Forestry College) 1910 ja ryhtyi opettajaksi korealaisiin kouluihin. Lintujen keräämisen hän aloitti 1920 toimiessaan opettajana Songdossa (Songdo Higher Common School). Hän käytti lintuja luonnonhistorian oppitunneilla opetusmateriaalina. Koulun rehtorina toiminut amerikkalainen L.H. Snyder rohkaisi Wonia ja oppilaita myymään näytteitä amerikkalaisille museoille, pääasiassa Harvardin yliopiston Vertailevan eläintieteen museolle (Museum of Comparative Zoology) ja Smithsonian-instituutin Kansallismuseolle (National Museum of Natural History). Won sai apua myös japanilaisilta Soulissa asuneilta ornitologeilta Seiichi Shimokōriyamalta ja Tamezō Morilta, jotka lainasivat hänelle kirjoja ja antoivat hänen opiskella LiWongin palatsin ja Soulin korkeanormaalikoulun museoissa. Huomionosoitus oli varsin harvinainen korealaiselle suotuna.

Won keräili lintuja ensin Soulin lähiseuduilta. Saatuaan myyntiväylät Tokioon hän ryhtyi myymään kaksoikappaleita japanilaisille keräilijöille ja museoille. Rahoituksen ansiosta hän saattoi laajentaa tutkimusaluettaan myös Pohjois-Koreaan. Hän vietti kaikki kesälomansa lintuja ja muita eläimiä keräten. Kesällä 1929 hän vietti kuukauden Hamgyong Pukton alueella yhdessä japanilaisen keräilijän Hyojiro Oriin kanssa. Samoihin aikoihin hän siirtyi Anjun maatalousoppilaitokseen Pyongan Namdoon. Täällä hän julkaisi ensimmäisen kymmenestä artikkelistaan vuonna 1932. Luettelo Korean linnuista käsitti luettelon hänen kokoelmansa lintulajeista ja alalajeista, tosin ilman päivämääriä tai löytöpaikkoja.

Vuonna 1933 Won matkusti Japaniin opiskelemaan Kagoshiman keisarilliseen maatalous- ja metsätieteelliseen oppilaitokseen (Imperial College of Agriculture and Forestry). Täällä hän 1934 julkaisi korjaillun version Korean linnustosta Hand-List of Korean Birds. Tämäkin luettelo oli puutteellinen, mutta huomattavasti edellistä tarkemmin laadittu, ilman päivämääriä edelleen. Won oli huomattavan isänmaallinen ja keräsi luetteloonsa mahdollisimman paljon lajeja ja alalajeja, joskus kriittisyyden unohtaen. Luettelossa mainittiin 416 lintulajia tai alalajia, joista osa lisääntyi oikeasti Koreassa, mutta osa vain Wonin toiveissa. Japanilaiset tutkijat ratkaisivat asian niin, että eivät uskoneet Wonin havaintoihin ollenkaan, vaikka monet heistä itse syyllistyivät samaan toiveajatteluun lajien suhteen. Kaikesta huolimatta Wonin artikkeleissa on paljon hyödyllistä tietoa Korean linnustosta.

Palattuaan Japanista 1930-luvun puolimaissa hän asettui jälleen Anjuun entiseen asemaansa. 1935 hän julkaisi lintujen suojelua käsittelevän kirjoituksen Urgent Need for Bird Protection in Korea, jossa hän esitti viisikohtaisen ohjelman lintujen suojelemiseksi. Näitä olivat metsästyksen rajoittaminen, liikennerajoitukset suojeltujen lajien esiintymisalueilla, erityisen hallituksen alaisen linnuston tutkimuslaitoksen perustaminen, poliisivoimien kouluttaminen valvomaan metsästyslakien noudattamista ja koululaisten opettaminen kunnioittamaan ja rakastamaan lintuja. Viimeksi mainitun seikan takia hän ryhtyi laatimaan kaikille linnuille koreankielisiä nimiä japanilaisten esimerkkiä seuraten (nämä olivat omaksuneet sen amerikkalaisilta). Jo vuoden 1932 julkaisussaan Won antoi lajeille koreankieliset nimet koreankielisillä aakkosilla. Korean kielessä esiintyivät vain kaikkein tavallisimmat linnunnimet, kuten varpunen, peukaloinen, haukka, sorsa ja varis. Wonin keksimät uudet nimet olivat kömpelöitä ja monet suoria käännöksiä japaninkielisistä tai tieteellisistä nimistä, tai molemmista.

Hong Koo Won eli Anjussa vielä 1940-luvun puolivälissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sweet, P. R.; Duckworth, J. W.; Trombone, T. J. & Robin, L.: The Hall collection of birds from Wonsan, central Korea, in spring 1903. Forktail, Elokuu 2007, 23. vsk, s. 129. Oriental Bird Club. ISSN 2634-6990. Artikkelin verkkoversio (Pdf). Viitattu 14.3.2021. (englanniksi)
Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.