Hippopus hippopus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hippopus hippopus
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Nilviäiset Mollusca
Luokka: Simpukat Bivalvia
Lahko: Veneroida
Heimo: Sydänsimpukat Cardiidae
Alaheimo: Jättiläissimpukat Tridacninae
Suku: Hippopus
Laji: hippopus
Kaksiosainen nimi

Hippopus hippopus
(Linnaeus, 1758)

Hippopus hippopus on jättiläissimpukkalaji. Se elää luonnossa trooppisella Indopasifisella merialueella, ja sitä pidetään joskus myös riutta-akvaarioissa. Se ei ole yhtä värikäs kuin saman alaheimon Tridacna-lajit.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hippopus hippopus kasvaa korkeintaan 45 cm pitkäksi. Sillä on poimullinen, epäsäännöllisen myhkypintainen kaksiosainen kuori, jossa on hentoja vaakasuoria punaisia juovia. Kuorten välistä työntyy esille hyllyvä kudosmassa eli vaippa, jonka keskellä törröttää putkimainen suuosa, sifoni. Vaippa on vihertävän- tai harmaanruskea, ja siinä on kullanvärisiä raitoja.[2] Viljellyissä Hippopus hippopus -simpukoissa on limetinvihreitä sävyjä.[3] Kuoren saranapuolella on aukko, josta työntyy ulos lihaksikas jalka. Jalalla simpukka tarrautuu alla olevaan merenpohjaan. Simpukan ikääntyessä aukko sulkeutuu, ja se pysyy paikallaan massansa avulla.

Toisin kuin Tridacna-suvun lajeilla,Hippopus hippopus -simpukalla ei ole hyaliinielimiä eli läpikuultavia kohtia, joiden avulla se siirtäisi valoa sisällään eläville symbioottisille leville. Sen vaippa ei ulotu kuoren ulkopuolelle.[4]

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hippopus hippopus -simoukoita on tavattu Australiassa, Indonesiassa; Kiribatilla, Malesiassa, Marshallsaarilla, Mikronesiassa, Myanmarissa, Uudessa-Kaledoniassa, Palaulla, Papua-Uusi-Guineassa, Filippiineillä, Singaporessa, Salomonsaarilla, Tuvalussa ja Vanuatussa. Laji on saattanut kadota sukupuuttoon Kaakkois-Aasian rannikoilta kuten Japanista, Kiinasta ja Samoalta. Esiintyminen Andamaaneilla, Nikobaareilla ja Thaimaassa on epävarmaa.[5] Ne elävät hiekkaisella merenpohjalla alle kuuden metrin syvyydessä.[2]

Käyttäytyminen ja lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jättiläissimpukat ovat hermafrodiitteja: ne syntyvät koiraina, mutta osa toimii myöhemmin naaraana. Kun kutuaika tulee, ne laskevat veteen merkkikemikaaleja, minkä jälkeen osa simpukoista laskee mätimunia, osa siittiöitä.[6] Lisääntymisen laukaisee oikea kuunvaihe, vuorokaudenaika ja muiden simpukoiden laskemat kemikaalit.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Fosså S.V. & Nilsen A.J.: The Modern Reef Aquarium, Vol 4., s. 168–197. Bornheim, Saksa: Birgit Schmettkamp Verlag, 2002. ISBN 3-928819-22-4. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wells, S.: Hippopus hippopus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. 1996. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 11.8.2014. (englanniksi)
  2. a b Lukan, E. M.: Hippopus hippopus Fish 'N' Chips A Monthly Marine Newsletter. 2000. Exotic tropicals. Viitattu 17.1.2009. (englanniksi)
  3. ORA Clams farming
  4. Fosså ja Nlsen, s. 182
  5. IUCN
  6. Seaman, R.: Giant Clams of the Great Barrier Reef The Flying Kiwi. Viitattu 11.1.2009. (englanniksi)