Hietalahdentori

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Toripäivä
Hietalahdentori rauhallisena sunnuntaiaamuna, jolloin ei ole torikauppaa. Taustalla entinen Teknillisen korkeakoulun päärakennus, nykyinen ammattikorkeakoulu Metropolia

Hietalahdentori (ruots. Sandvikens torg) on tori Hietalahden rannalla Helsingissä. Torikauppaa siellä harjoitetaan arkisin kello 6.30–18, lauantaisin 6.30–16. Torilla toimii myös suosittu kirpputori, joka on avoinna touko–syyskuussa maanantaista perjantaihin klo 9–19 (muuna aikana vuodesta 9–17) ja lauantaisin klo 8–16. Hietalahden sunnuntaikirpputori toimii toukokuusta syyskuun loppuun klo 10-16.[1][2]

Kätevimmin Hietalahdentorille pääsee raitiovaunulla numero 6. Matkaa lähimmälle metroasemalle Ruoholahteen on noin 1,4 kilometriä.

Torin laidalla sijaitsee Hietalahden kauppahalli. Selim A. Lindqvistin 1903 piirtämä kauppahalli. Tori- ja hallikaupan hiipuessa kaupunki keksi piristykseksi kirpputorikaupan, josta tuli hyvin suosittu.[3] Tori sai 1990-luvulla julkisuutta ulkomaalaisten turistien harjoittamasta alkoholin ja tupakan salakaupasta, joka vaikeutti osaltaan myös hallin toimintaa ja jonka ansiosta tori sai lempinimen Punainen Tori.[4][5]

Hietalahdentori
Hietalahdentori lahdelta katsottuna

Torin vieressä sijaitsi aiemmin Sinebrychoffin panimo. Panimotoiminta loppui laitoksen siirryttyä Keravalle 1990-luvun alussa.

Torin itälaidalla on suuri 1870-luvulta peräisin oleva uusrenessanssityylinen rakennus, joka alun perin oli Teknillinen korkeakoulun päärakennus, ja jossa nykyisin toimii Metropolia Ammattikorkeakoulu. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Frans Sjöström.


Koordinaatit: 60°09′45″N, 24°55′48″E

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Hietalahdentori.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Helsingin kaupungin kiinteistövirasto
  2. Helsingin kaupungin kiinteistövirasto
  3. Kansainvaellus kirpputorille. Hietalahti vetää puoleensa ostajia ja myyjiä Helsingistä ja vähän kauempaakin. Helsingin Sanomat, 19.8.1990. Artikkelin verkkoversio Viitattu 7. tammikuuta 2008.
  4. Itävotka mullisti salakaupan. Helsingin Sanomat, 15.11.1991. Artikkelin verkkoversio Viitattu 7. tammikuuta 2008.
  5. Pasanen, Esko: Vanha kauppahalli etsii uutta imua, Hakaniemen halli menestyy, mutta "punainen tori" pilasi Hietalahden hallin. Helsingin Sanomat, 11.5.1997. Artikkelin verkkoversio Viitattu 7. tammikuuta 2008.
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.