Hetkinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hetkinen
Ohjelman alkutunnus
Ohjelman alkutunnus
Tyyli visailuohjelma
Kestoaika 25 minuuttia
Pääosissa Minna Rinne-Laturi (2002–2007)
Teppo Karell (2007–2008)
Riku Suokas (käsinukke Terhona)
Alkuperämaa  Suomi
Verkko Yle TV2
Esitetty 31. maaliskuuta 2002 – 25. helmikuuta 2008
Jaksoja 226
Tuotanto
Tuottaja(t) Jarmo Oksa
Ohjaaja(t) Anu Jaantila
Jyrki Laaksonen
Olli Löytönen
Juha Kaikkonen
Jari Karjalainen
Kirsi Kauko
Kari Kilpinen
Jussi Kröger
Susanna Myllyniemi
Esa Salokorpi
Jukka Santikko
Säveltäjä(t) Matti Puurtinen
Leikkaaja(t) Pauli Huhtaniemi
Juha Koskinen
Kari Leppälä
Päivi Myllymäki
Anu Nybacka
Piia Panula
Pekka T. J. Salo
Jussi Suvanto
Seppo Vakkuri
Lavastaja(t) Matteus Marttila
Paula Salonen
Kuvaaja(t) Ari Hellman
Kunto Hirvikoski
Timo Kapanen
Jaakko Kiiveri
Kari Nerg
Sakari Salo
Tuotantoyhtiö(t) Yleisradio
Aiheesta muualla
IMDb

Hetkinen oli Yle TV2:lla vuosina 20022008 esitetty leikkimielinen televisiovisailu kolmasluokkalaisille. Ohjelmaa juonsi pitkään Minna Rinne-Laturi[1]. Vuonna 2007 juontajaksi vaihtui Teppo Karell, joka juonsi ohjelman viimeiset jaksot. Ohjelmaa on ainakin joskus myös sijaisjuontanut Pikku Kakkosesta tuttu Jyrki Laaksonen. Ohjelmassa oli myös mukana Anna-Liisa Tarvaisen luoma käsinukke Terho Piippo, jota esitti näyttelijä Riku Suokas. Ohjelmaa esitettiin lauantaisin kello 9.25 ja uusintana maanantaisin kello 15.30.[2]

Ohjelmassa kilpaili kaksi joukkuetta: sininen ja punainen joukkue. Molemmat joukkueet koostuivat kolmesta kilpailijasta. Joukkueet kisasivat toisiaan vastaan erilaisissa tehtävissä, joista jaettiin palkinnoksi makeisia joukkueiden potteihin. Se joukkue, joka oli kerännyt pottiinsa eniten makeisia, oli voittaja.

Ohjelman viimeinen jakso esitettiin 25. helmikuuta 2008. Ohjelman eräänlaisena perijänä voidaan pitää lasten musiikkiaiheista visailuohjelmaa Kuplettia, jota juonsi myös Teppo Karell.

Ohjelman studio.

Tehtävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjelmassa oli erilaisia tehtäviä, joissa joukkueet kilpailivat toisiaan vastaan. Tehtäväosiot vaihtelivat paljon ohjelman historian aikana. Alla mainitaan joitakin ohjelmassa mukana olleita tehtäviä.

Terhon tarkat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terhon tarkat -osiossa mitattiin kilpailijoitten tarkkuutta. Ohjelman alkuaikoina esitettiin kummankin joukkueen esittelyvideo, josta esitettiin vastapuolen joukkueelle kysymyksiä, kuten Minkä värinen pallo oli pojan taikatempussa? tai Millaisia kuvioita oli tytön housuissa?

Vuoden 2005 alkupuolella esitettiin Terhon tarkat -osiossa kolme ääninäytettä. Jokaisesta oikein arvatusta äänestä sai joukkue pisteitä.

Vuoden 2005 loppupuolella esitettiin Terhon tarkat -osiossa video mestarietsivä Ensio Ripatista, joka tutki mystisiä rikostapauksia (jotka eivät olleet kuitenkaan järkyttäviä tai sopimattomia lastenohjelmiin). Joukkueiden tehtävänä oli videolla annettujen vihjeiden perusteella päätellä ja ratkoa nämä mysteerit, kuka esimerkiksi oli syyllinen ja perustella väitöksensä. Tämän lisäksi esitettiin rikosmysteeristä lisäkysymys. Oikeasta vastauksesta joukkue sai lisäpisteitä.

Vuonna 2007 esitettiin Terhon tarkat -osiossa kummallekin joukkueelle kolme kuvaa, joista juontaja sitten esitti kysymyksen, kuten Minkä värisiä kukkia kuvassa oli?

Lätinää luonnosta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lätinää luonnosta -osio oli mukana ohjelmassa vuoden 2004 tienoilla. Osiossa esitettiin joukkueille kolme piilokuvaa, joissa oli aina jokin Suomen luonnolle tyypillinen eläin ja joukkueiden oli arvattava mikä eläin piilokuvassa oli. Osio korvattiin sittemmin paluun tekevällä Terhon Tarkat -osiolla.

Terhon siivellä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terhon siivellä -osion taulu 25. lokakuuta 2003 esitetyssä jaksossa.
Taitolennoksi muutettu Terhon siivellä -osion taulu 17. syyskuuta 2005 esitetyssä jaksossa.

Terhon siivellä -osio tuli mukaan ohjelmaan vuonna 2003. Alun perin osiossa oli joukkueiden määrä kuljettaa vuorollaan pastillia lentokoneessa taululla. Lentokonetta ohjasi kaksi joukkueen kilpailijaa siihen viritetyillä naruilla. Taulu oli alun perin Suomen kartan muotoinen ja siihen oli merkitty kaupunkeja sekä reittejä. Joukkueiden tuli kuljettaa pastillia lentokoneessa tietyn reitin mukaisesti (esim. HelsinkiKouvolaLappeenrantaSavonlinnaSeinäjokiVaasaTornioInari). Pisteitä sai jokaisesta kaupungista, jotka joukkue onnistui lentokoneella sivuuttamaan. Reittien varrella oli taululla reikiä. Jos pastilli tippui joihinkin näistä rei'istä, oli joukkueen laitettava kone takaisin kentälle, pastilli sisään ja yritettävä uudestaan alusta. Aikaa oli 90 sekuntia.

Myöhemmin Terhon siivellä -osio muuttui lastien kuljetukseksi. Pastilli vaihdettiin marmorikuulaan, joka vastasi yhtä lastia. Joukkueen tehtävänä oli kuljettaa neljä lastia niiden oikeisiin kohdereikiin. Kohteet olivat aluksi järvi, kaupunki, metsä ja suo, sittemmin koulu, liikenne, puutarha ja urheilustadion ja tämän jälkeen vielä eri urheilulajeja, kuten pyöräily ja purjehtiminen. Lastitaulullakin oli myös monia reikäesteitä, joihin oli piirretty mm. ukkos- ja sadepilviä. Jos kuula tippui vahingossa johonkin reikäesteeseen, oli kone vietävä takaisin kentälle ja aloitettava lastinkuljetus uudestaan, kunnes kyseinen lasti oli perillä. Lastienkuljetteluunkin oli aikaa 90 sekuntia.

Vuonna 2005 Terhon siivellä -osio muuttui taitolentotehtäväksi. Joukkueen tehtävänä oli kuljettaa samaa lentokonetta punaisin pilkuin merkityn reitin läpi. Reitin varrella oli lapiokuvioita ja jokaisesta ohitetusta lapiokuvasta sai joukkue pisteitä. Jos joukkue onnistui kiertämään koko taitolentoreitin ympäri, he saivat kymmenen pistettä, mutta mikäli aikaa oli vielä jäljellä, sai joukkue aloittaa uuden kierroksen lentoreitillä, kunnes aika loppui. Jos kuula tippui johonkin reikäesteeseen, oli kone vietävä takaisin kentälle ja lentokierros oli aloitettava alusta. Aikaa oli tässäkin 90 sekuntia.

Nippelitiedon nappulatrivia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nippelitiedon nappulatrivia oli ohjelmassa mukana lähes muuttumattomana osana läpi koko ohjelman historian. Osiossa esitettiin joukkueille kymmenen kysymystä, joihin tarjottiin viiden, kolmen ja yhden pisteen vihjeet.

Jokeri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjelman alkuaikoina Jokeri-osiossa esitettiin molemmille joukkueille kuva karkkipurnukoista, joissa jokaisessa oli numero. Numerot purnukoissa oli tietyssä järjestyksessä. Joissakin purnukoissa oli kuitenkin numeron sijasta kysymysmerkki ja joukkueiden tehtävänä oli pohtia, mikä numero näissä purnukoissa kuuluisi olla.

Myöhemmin, vuoden 2005 tienoilla oli Jokeriosiossa tehtävänä järjestää jääkaappimagneettikirjaimet järjestykseen niin, että niistä muodostui tietty sana, joka esiintyi tietyn laulun sanoissa. Joukkue sai lisäpisteitä siitä, jos tiesivät minkä yhtyeen tai kenen laulajan laulu oli kyseessä. Sittemmin Jokeri-osion tehtäväksi tuli järjestää yhdeksän jääkaappimagneettikuvaa kolmeen joukkoon niin, että jokaisen joukon magneettikuvat jollain tavalla liittyivät toisiinsa (esim. hirvi, karhu, orava – eläimet). Joukkue, joka sai kuvat järjestykseen nopeiten sai lisäpisteitä. Vuonna 2006 Jokeritehtävään palautettiin magneettikirjaimet ja joukkueiden tehtävänä oli muodostaa kirjaimista minuutissa tiettyyn aihepiiriin (esim. kaupungit, maitotuotteet) liittyviä sanoja.

ParitParit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ParitParit-osion taulu 16. joulukuuta 2006 esitetyssä jaksossa.

ParitParit oli muistipelitehtävä, jossa oli 16 kuvaa (8 paria). Ohjelman alkuaikoina muistipeli annettiin kummallekin joukkueelle erikseen suoritettavaksi. Aikaa muistipelin suorittamiseen oli kummallakin joukkueella 90 sekuntia.

Vuonna 2006 ParitParit-osio palasi ohjelmaan hieman muunneltuna. Nytten sama muistipeli esitettiin molemmille joukkueille samaan aikaan eikä tehtävässä ollut aikarajaa. Normaalien muistipelikuvien joukkoon oli muistipelitaululle lisätty Tuplat-kuva, josta joukkue sai yhden pisteen sijasta kaksi pistettä ja Koripallon kuva, jonka parin löytämisestä joukkueen kolme kilpailijaa saivat yrittää muistipelin jälkeen heittää koripalloja koriin. Jos kaksi kilpailijaa onnistui saamaan korin, joukkueen pisteet muistipelissä tuplaantuivat. Jos taas kolme kilpailijaa onnistui saamaan korin, niin muistipelin pisteet triplaantuivat.

Sokkona Cityssä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sokkona Cityssä -osion taulu 14. marraskuuta 2004 esitetyssä jaksossa.
Sokkona Cityssä -osion taulu 10. helmikuuta 2007 esitetyssä jaksossa.

Sokkona Cityssä -osio tuli ohjelmaan vuoden 2004 tienoilla. Tehtävään oli valittu kummastakin joukkueesta yksi kilpailija, joiden silmille oli laitettu liinat. Osiossa oli taulu, johon oli piirretty kaupunginkartta rakennuksineen ja katuineen. Kummankin kilpailijan tehtävänä oli vuorollaan piirtää sokkona tussilla reitti kaupungin katujen halki. Joukkueiden muut kilpailijat antoivat sokoille kilpakumppaneilleen ohjeita. Pistemäärä määräytyi sen mukaan, mille sektorille sokko kilpailija onnistui piirtämään reittinsä aikarajan sisällä.

Sokkona Cityssä palasi ohjelmaan vuonna 2007. Tällä kertaa kummastakin joukkueesta oli kilpailija piirtämässä yhtä aikaa sokkona reittiä kaupungin kaduille. Määränä oli piirtää tussilla reitti alkupisteestä kartan keskikohdassa olevalle karkin kuvalle. Kilpailija, joka ylettyi ensimmäisenä karkin kuvalle voitti joukkueelleen pisteitä. Kaduille oli myös joihinkin kohtiin piirretty esteitä, joiden läpi ei saanut kulkea.

Pantomiimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pantomiimi tuli mukaan ohjelmaan vuoden 2006 tienoilla. Osiossa kummastakin joukkueesta valittiin yksi kilpailija esittämään joukkueelleen pantomiimeja eri asioista. Pantomiimeissa oli aina tietty aihepiiri, kuten eläimet, kodinkoneet jne. Pantomiimi-osio korvattiin myöhemmin Seliseli-osiolla.

Seliseli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seliseli-osio tuli Pantomiimi-osion tilalle vuonna 2006. Osio oli eräänlainen sananselityspeli, jossa kaksi tyttöä esitti videoyhteyden välityksellä joukkueille sana-arvauksia. Seliseli-osion tilalle tuli myöhemmin paluun tekevä Terhon siivellä -osio.

Kokoa koodi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoa koodi -osio tuli mukaan ohjelmaan vuonna 2007. Osiossa joukkueille esitettiin 16-merkkinen koodi, jossa oli niin kirjaimia kuin numeroitakin. Tämän jälkeen joukkueiden piti muistaa merkki kerrallaan koko koodi.

Juuson kootut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juuson kootut tuli mukaan ohjelmaan vuonna 2007. Osio oli aiemman Seliseli-osion lailla myös sananselityspeli, jossa Juuso-niminen poika esitti joukkueille sana-arvoituksia.

Riimireppu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Riimireppu tuli uutena osiona Teppo Karellin juontamaan Hetkiseen. Osiossa Teppo soitti kitaralla jonkun tietyn laulun sävelmää, laulaen mukana ja joukkueiden tehtävänä oli arvata, mitä laulua Teppo soitti ja lauloi. Oikein arvattuaan sai joukkue laulaa Tepon mukana laulua. Tämän jälkeen Teppo esitti joukkueelle kaksi kysymystä kyseisestä laulusta.

Voittajan selvittäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pottipuntari 14. marraskuuta 2004 esitetyssä jaksossa.

Ohjelman aikana tehtävistä saaduista pisteistä lisäsi juontaja kummankin pottiämpäriin makeisia lapiolla. Yleensä makeisia lisättiin pottiin punaisella lapiolla. Sinisellä, isolla lapiolla lisättiin kymmenlukupisteet ja vihreällä, pienellä lapiolla lisättiin pottiin lisäpisteet sekä yksikköluvut. Jos joukkue esimerkiksi sai nippelitietonappulatriviasta 25 pistettä, lisättiin joukkueen pottiin makeisia kaksi sinistä lapiollista ja viisi vihreää lapiollista.

Kisailun lopuksi joukkeiden makeispotit punnittiin pottipuntarilla. Joukkue, joka oli saanut kasaan painavimman makeispotin, voitti sen kertaisen kisailun.

Pottipuntarista luovuttiin vuonna 2007 ja sen sijaan joukkueiden pistesaldo kerrottiin joukkueille ja katsojille lapioiden muodossa (1 sininen lapio = 2 punaista lapiota = 10 vihreää lapiota). Teppo Karellin juontamassa hetkisessä tästä menetelmästä luovuttiin ja joukkueet pitivät itse kirjaa pisteistään pistelehtiöllä.

Terhonaattori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjelman lopuksi esitettiin voittajajoukkueelle Terhonaattori-osiossa yksi monivalintakysymys. Oikeasta vastauksesta sai joukkue palkinnoksi pienen ämpärillisen lisää makeisia pottiinsa. Kysymyksen esitti käsinukke Terho Piippo.

Vuonna 2007 oli Terhonaattori-osiota muutettu siten, että kysymykset esitti Terhon sijasta juontaja Minna Rinne-Laturi. Joukkueelle esitettiin viisi monivalintakysymystä ja tarjolla oli viisi palkintoa:

  • 1 oikea vastaus – tekohampaat koko luokalle
  • 2 oikeaa vastausta – ksylitolipurukumia koko luokalle
  • 3 oikeaa vastausta – hammasharjat koko luokalle
  • 4 oikeaa vastausta – hammastahnaa koko luokalle
  • 5 oikeaa vastausta – tuplapotti (voittajajoukkueen makeispotti tuplattiin)

Teppo Karellin juontamassa Hetkisessä muutettiin Terhonaattorissa voittajajoukkueen pisteet sekunneiksi, jonka joukkue sai käyttää piñatojen rikkomiseen. Joukkue sai kotiinvietäväksi sen karkkimäärän, jonka oli onnistunut pudottamaan lattialle piñatoista.

Ohjelman lopuksi juontaja Minna Rinne-Laturi kehotti katsojia olemaan syömättä liikaa karkkia ja muistamaan pestä hampaansa.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[3][4]
Juontajat: Minna Rinne-Laturi (2002–2007)

Teppo Karell (2007–2008)

Käsinukke Terho Piippo (es. Riku Suokas)

Ohjaus: Anu Jaantila

Jyrki Laaksonen

Olli Löytönen

Studio-ohjaajat: Juha Kaikkonen

Jari Karjalainen

Kirsi Kauko

Kari Kilpinen

Jussi Kröger

Susanna Myllyniemi

Esa Salokorpi

Jukka Santikko

Järjestäjä: Sari Honkanen

Riikka Hakala

Ville Juvonen

Tuomo Kaatranen

Juha Kaikkonen

Marko Lintu

Arto Miettinen

Jouni Salo

Matti Seppä

Heidi Vainionpää

Käyttömestari: Reijo Kallunki

Tomi Lampu

Arto Marjoniemi

Matti Tujula

Jorma Väre

Kalevi Yli-Honko

Kuvaus: Ari Hellman

Kunto Hirvikoski

Timo Kapanen

Jaakko Kiiveri

Kari Nerg

Sakari Salo

Kuvaussihteerit: Marika Äijälä

Mari Lehtonen

Tiina Santaharju

Iina Suominen

Kuvatarkkailija: Arto Marjoniemi

Mervi Ojala

Timo Tähtinen

Kuvanauhoittaja: Markku Hyden
Kameramiehet: Onni Koivisto

Veli-Martti Koivunen

Juha Romppainen

Antje Sariola

Risto Finneman

Heikki Gröhn

Timo Hiironniemi

Kari Hätinen

Jouko Jokela

Tero Järvenpää

Kirsti Kuronen

Kristina Luodes

Kari Nerg

Heikki Pihkonen

Pasi Pulkkinen

Eerik Ratia

Tuukka Ristimäki

Kari Romppainen

Sakari Salo

Jukka Tuomisto

Kimmo Venho

Leikkaajat: Pauli Huhtaniemi

Juha Koskinen

Kari Leppälä

Päivi Myllymäki

Anu Nybacka

Piia Panula

Pekka T. J. Salo

Jussi Suvanto

Seppo Vakkuri

Maskeerajat: Ulla Ali

Ella Civill

Hilkka Joyce

Katri Korpela

Miia Leppäaho

Leena Pylväs

Merja Ritaranta

Tarja Seppälä

Puvustajat: Jaana Aro

Tiina Eskelinen

Marjatta Härkönen

Oili Kemmo

Katri Mäkinen

Marianna Syvälä-Heinola

Miina Tiihonen

Runa Åkerberg

Lavastajat: Matteus Marttila

Paula Salonen

Valaistus: Antti Kuosmanen

Pauli Mäkinen

Petri Penttilä

Henrik Häggblom

Juhani Järvensivu

Erkki Paavilainen

Jussi Pennanen

Karri Teräntö

Jukka Tulppo

Grafiikat: Sirpa Sälliluoma
Terho-nuken tekijä: Anna-Liisa Tarviainen
Äänisuunnittelijat: Mika Hautamäki

Jari Kanerva

Pekka Longi

Veli-Pasi Pankko

Pasi Pihlaja

Päivi Pynnönen

Ismo Selin

Äänitys: Markku Ala-Mononen

Pasi Hakala

Mika Hautamäki

Riku Honkanen

Jari Kanerva

Matti Koivisto

Jukka Lihavainen

Juha Moberg

Markku Perttu

Päivi Pynnönen

Ismo Selin

Piia Valli

Musiikki: Matti Puurtinen
Mikseri: Raija Riihilahti

Timo Hiironniemi

Merja Iroma

Päivi Koivisto

Päivi Männistö

Avustajat: Nina Lehtilä

Jari Mäkipää

Kysymykset: Kari Hirvonen

Terhi Toikkanen

Karoliina Ahola

Marja-Liisa Järvinen

Arja Järvinen

Eeva Ruuska

Eeva Uusihakala

Tulospalvelu: Pentti Mustajärvi

Mikko Kallio

Toimittajat: Minna Rinne-Laturi (2002–2007)

Teppo Karell (2007–2008)

Riku Suokas

Jyrki Laaksonen

Jarmo Oksa

Tuottaja: Jarmo Oksa
Tuotantoyhtiö: Yleisradio

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fogelholm, Sonja: Hetkinen oli karkinhimoisten kolmasluokkalaisten unelmakisa Yle Elävä arkisto. 4.12.2014. Viitattu 28.12.2019.
  2. Ohjelman verkkosivujen etusivu, webarchives.org (arkistoitu), viitattu 20.10.2020.
  3. Ohjelman tuotantoryhmä Internet Movie Database -sivustolla, imdb.com, viitattu 20.11.2020.
  4. Ohjelman lopputekstit

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]