Hermoratahieronta

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Aito hermoratahieronta on hoitomuoto, joka on lähtöisin Suomesta. Hermoratahieronta-nimitystä on käytetty myös Keski-Euroopasta ja Venäjältä peräisin olevista hoitomuodoista, mutta ne eivät tekniikaltaan ja periaatteiltaan edusta aitoa hermoratahierontaa. Hermoratahieronnassa hierotaan koko keho - ääreis- ja keskushermosto sekä poikittainen ja pitkittäinen hermosto. Yksi hoitokerta kestää tavallisesti 1,5 - 2 h. Hieronnassa käytetään painallus-pyöritä- tekniikkaa, jonka tarkoituksena on mahdollisimman tehokkaasti aktivoida hermosyitä, ei niinkään hieroa lihaksia.

Hermoratahieronnan vaikutus perustuu koululääketieteeseen ja fysiologiaan.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa hermoratahierontaa on harjoitettu noin 40:n vuoden ajan. Hoito perustuu kehon fysiologiaan, sen hermostollisiin yhteyksiin ja nykyään varsin paljon esillä oleviin myofaskiaalisiin meridiaaneihin (lihaskalvolinjoihin). Sen perusteet vastaavat koululääketieteen näkemyksiä.

Koulutus Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hermoratahierontakoulutuksen Suomessa aloitti Annikki Kankkunen 1970-luvun puolivälissä Kuopion Kipuklinikka Ky:n puitteissa. Sittemmin koulutusta ovat antaneet Arla-instituutti Espoossa, Jyväskylän hermoratahierojaopisto, Suomen Sisälähetysseuran Opistossa Pieksämäellä on hermoratahierontakoulutusta annettu vuodesta 2000 lähtien. Sittemmin eritasoista ja -kestoista hermoratahierontakoulutusta on järjestetty vaihtelevasti eri puolilla Suomea. Aidon hermoratahieronnan koulutusta koordinoi ja sen laatua ohjaa Suomen Hermoratahieronnan mestarit HRH ry. Näiden vaatimusten mukainen koulutus kestää peruskurssista mestariksi noin kolme vuotta ja pitää sisällään laajasti anatomiaa ja fysiologiaa, ravitsemuksen perusteita, erilaisten vaivojen syntymekaniikkaa, hieronnan tekniikkaa ja käytännön harjoituksia sekä suoritusnäyttöjä tentteineen.


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.