Hermoratahieronta

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Aito hermoratahieronta on hoitomuoto, joka on lähtöisin Suomesta. Hermoratahieronta-nimitystä on käytetty myös Keski-Euroopasta ja Venäjältä peräisin olevista hoitomuodoista, mutta ne eivät tekniikaltaan ja periaatteiltaan edusta aitoa hermoratahierontaa. Hermoratahieronnassa hierotaan koko keho - ääreis- ja keskushermosto sekä poikittainen ja pitkittäinen hermosto. Yksi hoitokerta kestää tavallisesti 1,5 - 2 h. Hieronnassa käytetään painallus-pyöritä- tekniikkaa, jonka tarkoituksena on mahdollisimman tehokkaasti aktivoida hermosyitä, ei niinkään hieroa lihaksia. Hermoratahieronnan vaikutus perustuu koululääketieteeseen ja fysiologiaan. Hoidon vaikutukset vaihtelevat yksilöllisesti. Toisten henkilöiden hermosto ja aineenvaihdunta reagoi nopeasti, toisten taas hitaammin. Hoito aloitetaan intensiivisellä hoitojaksolla, jonka aikana hoidossa käydään viikon välein 5-10 kertaa. Tänä aikana kehon hermosto aktivoituu vastaanottamaan hoitoa. Tämän jälkeen hoitoa jatketaan 3-6 viikon välein oireiden mukaan tavoitteena on oireitten poistuminen, lieveneminen tai sairauden aiheuttamien ongelmien väheneminen. Vaikeimissa sairauksissa hoito kestää kaksikin vuotta.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa hermoratahierontaa on harjoitettu noin 40:n vuoden ajan. Hoito perustuu kehon fysiologiaan, sen hermostollisiin yhteyksiin ja nykyään varsin paljon esillä oleviin myofaskiaalisiin meridiaaneihin (lihaskalvolinjoihin). Sen perusteet vastaavat koululääketieteen näkemyksiä.Hermoratahierontaan menevän kannattaa varmistaa,että hermoratahierontaa tarjoavalla toimijalla on virallinen ja aidon hermoratahieronnan pätevyys ja todistus (peruskoulutus vähintään tai sitten mestarikoulutus).

Koulutus Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hermoratahierontakoulutuksen Suomessa aloitti Annikki Kankkunen 1970-luvun puolivälissä Kuopion Kipuklinikka Ky:n puitteissa. Aidon hermoratahieronnan koulutusta koordinoi ja sen laatua ohjaa Suomen Hermoratahieronnan mestarit HRH ry. Näiden vaatimusten mukainen koulutus kestää peruskurssista mestariksi noin kolme vuotta ja pitää sisällään laajasti anatomiaa ja fysiologiaa, ravitsemuksen perusteita, erilaisten vaivojen syntymekaniikkaa, hieronnan tekniikkaa ja käytännön harjoituksia sekä suoritusnäyttöjä tentteineen. Valtuutettuja hermoratahieronnan kouluttajia Suomessa ovat Helsingin Hermoratahierojaopisto, Etelä-Suomen Hermoratahierojaopisto, Itä-Suomen Hermoratahierojaopisto, Jyväskylän Hermoratahierojaopisto, Länsi-Suomen Hermoratahierojaopisto ja Pohjois-Suomen Hermoratahierojaopisto. HRH ry pitää yllä luetteloa virallisesti mestarikoulutuksen suorittaneista hoitajista.

Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.