Hermoratahieronta

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Hermoratahieronta on vielä joidenkin käsitysten uskomushoitoihin kuuluva hoitomuoto, joka on lähtöisin Suomesta. Hermoratahieronta-nimitystä on käytetty myös Keski-Euroopasta ja Venäjältä peräisin olevista hoitomuodoista, mutta ne eivät tekniikaltaan ja periaatteiltaan edusta aitoa hermoratahierontaa. Hermoratahieronnassa pyritään hoitamaan koko keho - ääreis- ja keskushermosto sekä poikittainen ja pitkittäinen hermosto. Yksi hoitokerta kestää tavallisesti 1,5 - 2 h. Hieronnassa käytetään painallus-pyöritä- tekniikkaa, jonka tarkoituksena on mahdollisimman tehokkaasti aktivoida hermosyitä, ei niinkään hieroa lihaksia. Hermoratahieronnan vaikutuksen väitetään perustuvan koululääketieteeseen ja fysiologiaan. Hoidon vaikutukset vaihtelevat yksilöllisesti. Toisten henkilöiden hermosto ja aineenvaihdunta reagoi nopeasti, toisten taas hitaammin. Hoidon aikataulullinen eteneminen muistuttaa ihmisen sikiön aikaisen kehittymisen järjestystä. Ensin aktivoituvat eri aivojen osat, sitten eri elimet ja umpieriterauhaset. Viimeisimpänä aktivoituvat lihakset. Hoito aloitetaan intensiivisellä hoitojaksolla, jonka aikana hoidossa käydään viikon välein 5-10 kertaa. Tänä aikana kehon hermosto aktivoituu vastaanottamaan hoitoa. Tämän jälkeen hoitoa jatketaan 3-6 viikon välein oireiden mukaan. Tavoitteena on oireitten poistuminen, lieveneminen tai sairauden aiheuttamien ongelmien väheneminen. Vaikeimmissa sairauksissa hoito kestää kaksikin vuotta. Hermoratahierontahoito ei ole ainoastaan hierontaa, vaan siihen kuuluu myös asiakkaan ravitsemuksen tarkastelu. Kehon toiminnalle olennaista on myös varmistaa solujen hivenaineiden ja vitamiinien riittävä saanti. Tätä edesauttavat myös hoitojen aikana tapahtuva ruoansulatuksen ja suoliston toiminnan elpyminen. Tänä päivänä monet kehon toimintaa hermoston ja hormonitasapainon kautta lähestyvät hoitonäkökulmat selittävät hyvin hermoratahieronnan vaikuttavuuden fysiologista perustaa: Thomas W. Myers: Anatomy Trains (2009) kirjassa kerrotaan myofaskiaalisista lihasten kineettisistä ketjuista, joiden kulku noudattaa hyvinkin tarkasti hermoratahierontahoidoissa käytettyjä hoitolinjoja ja ns. vaiva-alueita. David Bercelin käyttämä TRE (Trauma anda Tension Release Excercises) ja sen pohjana oleva polyvagaalinen hermostoteoria (Stephen Porges) tuovat myös osaltaan lisävalaistusta siihen, miksi juuri Annikki Kankkusen esittämä hierontaote ja työjärjestys vaikuttaa sekä sympaattiseen että parasympaattiseen hermostoon poistaen lihaksistossa olevia jännityksiä ja edistäen aineenvaihduntaa ruoansulatusta myöten.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa hermoratahierontaa on harjoitettu noin 40 vuoden ajan. Hoito perustuu kehon fysiologiaan ja sen hermostollisiin yhteyksiin, Hermoratahieronnassa hoidetaan koko keho asiakkaan erityisongelmien lisäksi. Tietyiltä osin joku, joka on käyttänyt työssään tai on muuten perehtynyt myofaskiaalisiin lihaskalvolinjoihin (meridiaaneihin), voi löytää hoidosta joitakin yhtenevyyksiä niihin. Jos joku taas on perehtynyt hormonitasapainoon ja sen perusteella kuvattuihin ruokavalio-ohjeisiin, hän löytää joitakin yhtymäkohtia hermoratahieronnan ajatuksiin erilaisten vaivojen syistä ja lähtökohdista. Sen perusteet sopivat hyvin yhteen koululääketieteen näkemysten kanssa. Hermoratahieronnan harjoittajalla saattaa olla ns. hermoratahieronnan pätevyys ja todistus (peruskoulutus tai mestarikoulutus).

Koulutus Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hermoratahierontakoulutuksen Suomessa aloitti Annikki Kankkunen 1970-luvun puolivälissä Kuopion Kipuklinikka Ky:n puitteissa. Hermoratahieronnan koulutusta koordinoi ja sen laatua ohjaa Suomen Hermoratahieronnan mestarit HRH ry. Näiden vaatimusten mukainen koulutus kestää peruskurssista mestariksi noin kolme vuotta ja pitää sisällään laajasti anatomiaa ja fysiologiaa, ravitsemuksen perusteita, erilaisten vaivojen syntymekaniikkaa, hieronnan tekniikkaa ja käytännön harjoituksia sekä suoritusnäyttöjä tentteineen. Valtuutettuja hermoratahieronnan kouluttajia Suomessa ovat Helsingin Hermoratahierojaopisto, Etelä-Suomen Hermoratahierojaopisto, Itä-Suomen Hermoratahierojaopisto, Jyväskylän Hermoratahierojaopisto, Länsi-Suomen Hermoratahierojaopisto ja Pohjois-Suomen Hermoratahierojaopisto. HRH ry pitää yllä luetteloa virallisesti mestarikoulutuksen suorittaneista hoitajista.

Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.