Hermann Kauffman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hermann Kauffman

Hermann Karl Heinrich Kauffmann (18. elokuuta 1840, Göteborg, Ruotsi12. kesäkuuta 1908, Nurmi, Viipurin lääni) oli insinööri ja Tampereen konepajateollisuuden uranuurtaja joka tunnetaan parhaiten kirjoittamiensa muistelmien ansiosta.

Kauffmanin vanhemmat olivat kotoisin Eutinista Saksasta, ja hänen isänsä Heinrich Kauffmann toimi Göteborgin kaupunginarkkitehtina. Kauffamn kävi Göteborgissa kymnaasin ja sen jälkeen hän opiskeli teknistä alaa Chalmersin opistossa. Hän oli aluksi piirtäjänä Nyköpingin konepajalla vuodesta 1857 alkaen. Tampereen Pellava- ja Rautateollisuus Oy:n konepajan johtajaksi vuonna 1862 valittu ruotsalainen A. J. Lundahl tarjosi Kauffmanille työtä Tampereelta, ja Kauffman muutti sinne samana vuonna.

Kauffman suunnitteli ensimmäisen Tampereella raudasta rakennetun höyrylaivan Ilmarisen. Alus rakennettiin 1862–1863 ja sitä käytettiin aluksi Näsijärvellä ja myöhemmin Pyhäjärvellä. Ilmarista seurasivat Venäjän hallituksen tilaama kanuunavene Suuriruhtinas Wladimir, jota rakennettiin vuosina 1863–1864 ja 1864–1866 rakennetut siipirataslaivat Elias Lönnrot ja Vanaja, jotka otettiin käyttöön Tampereen-Hämeenlinnan laivareitillä. Tampellan konepajalla rakennettiin Kauffmanin johdolla myös höyrykoneita, pumppuja, ventilaattoreita ja puunjalostuskoneita.

Kauffmanista tuli Tampellan konepajan johtaja 1866 A. J. Lundahlin muutettua pois Tampereelta, ja hän johti myös vuosina 1867–1870 Tampellan ostamaa Helsingin laivatelakkaa. Kauffman oli Tampereen Pellava- ja Rautateollisuus Oy:n palveluksessa vuoteen 1880 saakka, jolloin hän siirtyi Pietariin johtamaan Ludvig Nobelin konepajaa. Kauffman palasi myöhemmin Suomeen ja kirjoitti muistelmateoksen Tampereen vuosistaan 1860- ja 1870-luvulla. Tämä teos ilmestyi vuonna 1902 nimellä Muntra minnen från mellersta Tavastland, ja se käännettiin suomeksi nimellä Mieluisia muistoja Keski-Hämeestä.

Kauffman oli naimisissa vuodesta 1869 lähtien tamperelaisen tehtaanpatruuna Johan Fredrik Gefwertin tyttären Hilda Maria Gefwertin kanssa.

Kauffman kuoli vuonna 1908 Nurmissa lähellä Viipuria. Hänet on haudattu vuonna 1906 kuolleen puolisonsa kanssa Tampereelle.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Muntra minnen från mellersta Tavastland : små berättelser om ångbåtar, jakt och fiske. Författare, Helsingfors 1902, 2. painos Schildt, Helsingfors 1972
  • Mieluisia muistoja Keski-Hämeestä : pakinoita höyrylaivoista, metsästyksestä ja kalastuksesta ; suom. Kaapo Murros. Tampereen historiallisen seuran julkaisuja 4. Hämeenlinna 1939, 2. painos nimellä Hauskoja muistoja Tampereen tienoilta ; Kaapo Murroksen tark. suomennos ; alkulauseen kirj. Sulo A. Heiniö ; henkilöiden esittely Yrjö Raevuori. WSOY 1967, 3. painos nimellä Mieluisia muistoja Keski-Hämeestä. LC Tampere, Koivistonkylä, Tampere 1998

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]