Mesjuusto

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Herajuusto)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mesjuustoa
Mesvoita putkilossa

Mesjuusto eli herajuusto (ruots. mesost, norj. brunost, mysost) on maidon herasta valmistettava kiinteähkö juusto. Mesjuustoa kuvataan tarkemmin "karamellisoituna heratiivisteenä, jossa maitoa ja kermaa on lisätty heraan". Maailman terveysjärjestön ja elintarvike- ja maatalousjärjestön määritelmien mukaan ruskea juusto ei ole oikea juusto, koska oikea juusto valmistetaan vain juustomassasta, josta hera on erotettu.   Ruskea juusto valmistetaan juustotuotannon jäännöstuotteesta, valmistukseen voidaan käyttää lehmänmaidon, vuohenmaidon tai lampaanmaidon heraa tai näiden erilaisia sekoituksia.

Valmistuksessa heraa keitetään hitaasti kokoon, jotta osa sen sisältämästä vedestä haihtuu. Keittämisen yhteydessä heran sisältämä maitosokeri karamellisoituu. Ruskeiden "juustojen" kuiva-aineesta lähes puolet on maitosokeria. Tästä syystä monet heratuotteet (esimerkiksi mesjuusto ja mesvoi) ovat väriltään ruskeita ja maultaan makeita. Heratuotteisiin voidaan lisätä myös maitoa, kermaa tai voita, joilla vaikutetaan lopputuotteen makuun ja koostumukseen.

Mesjuusto ja muut heratuotteet ovat yleisiä Norjassa, jossa niitä pidetään kansallisena erikoisuutena.[1] Niitä valmistetaan jonkin verran myös Ruotsissa, kun taas Suomessa niitä käytetään vain vähän.

Norjan tunnelipalo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuorma-auto, joka kuljetti 27 tonnin juustokuormaa, syttyi tammikuussa 2013 palamaan Norjan Tysfjordissa sijaitsevassa Bratlin tietunnelissa. Mesjuuston suuren rasva- ja sokeripitoisuuden vuoksi lastin palo synnytti äärimmäisen kovan kuumuuden. Juusto paloi tunnelissa neljä päivää muodostaen myrkkykaasuja.[2] Pahoin vaurioitunut tunneli jouduttiin sulkemaan liikenteeltä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. https://snl.no/brunost
  2. Tunnelbrannen slukket etter fire dager NRK. 22.1.2013. (norjaksi)
  3. Norway goat cheese fire closes tunnel BBC News Europe. 22.1.2013. Viitattu 25.1.2013. (englanniksi)