Henry Hopkins Sibley

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Henry Hopkins Sibley

Henry Hopkins Sibley (25. toukokuuta 181623. elokuuta 1886) oli prikaatikenraali Yhdysvaltain sisällissodassa. Hän taisteli konfederaation armeijassa Uuden Meksikon territoriossa.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sibleyn suku oli peräisin Dorsetin alueelta Englannista. Vuonna 1629 he tulivat Amerikkaan Winthropin tutkimusmatkan mukana ja asettuivat Massachusettsiin. Henryn isoisä tohtori John Sibley oli palvellut lääkintämiehenä Yhdysvaltain vapaussodassa. Ensimmäisen vaimonsa Elizabeth Hopkinsin kuoltua hän muutti Louisianaan. Tohtori John Sibley asettui Red Riverin rantamille Natchitochesiin. Vuonna 1803 hän johti tutkimusretkeä Länsi-Louisianaan liittovaltion hallitukselle.selvennä Vuonna 1811 hänen poikansa Samuel Hopkins Sibley seurasi häntä Natchitochesiin, missä asui kuolemaansa saakka 1823.

Kun Henry Hopkins Sibley oli seitsemänvuotias, hänet lähetettiin asumaan setänsä George Champlin Sibleyn ja tämän vaimon Mary Eastonin kanssa. He perustivat Lindenwoodin Collegen St. Charlesiin Missouriin. 17-vuotiaana Henry meni West Pointin sotilasakatemiaan. Hän valmistui akatemiasta 1838 ja sai komennuksen 2. luutnantiksi 2. Yhdysvaltain rakuunoihin.

Sibley taisteli seminoli-intiaaneja vastaan Floridassa 1840–1841, osallistui Texasin sotilaalliseen valloitukseen 1845–1846 ja taisteli Meksikon–Yhdysvaltain sodassa 1847–1848. Sibley oli rajaseutupalveluksessa Texasissa 1850–1855 ja auttoi sitten hillitsemään Kansasissa levottomuuksia, joita vuoden 1854 Kansas–Nebraska-sopimus oli aiheuttanut 1855–1857. Sibley otti osaa Utahin sotaan 1857–1860 ja oli aktiivipalveluksessa New Mexicossa 1860–1861, kunnes erosi samana päivänä, kun hänet ylennettiin 1. rakuunoiden majuriksi 13. toukokuuta 1861.

1850-luvulla hän keksi ”Sibley-teltan”, jota käytettiin laajalti sisällissodan aikana ja vähän aikaa sen jälkeen. Hän keksi myös ”Sibley-kamiinan”, jota käytettiin toisen maailmansodan alkuun saakka.

Sisällissota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sisällissodan sytyttyä hän liittyi etelävaltioiden armeijaan. Hänen epäonnistunut New Mexicon kampanjansa tähtäsi Santa FeColorado-reitin haltuunottoon ja Kalifornian lämpimien vesialueiden valtaamiseen. Hänen vastustajansa koko kampanjan ajan oli unionin eversti Edward Canby, hänen entinen asetoverinsa Yhdysvaltain armeijasta. Hänen oli pakko perääntyä Glorieta Passin taistelun jälkeen (kutsuttu ”Gettysburgiksi lännessä”), missä hän menetti varustejunansa. Samaan aikaan hän kohtasi lännestä etenevät unionin joukot, nimeltään Kalifornian karavaani. Sibleyn perääntyminen San Antonioon 1862 päätti yritykset laajentaa konfederaation kansakuntaa Tyynellemerelle ja hyödyntää Kalifornian mineraalivarantoja.

Sibleyn myöhemmät vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

New Mexicon kampanjansa epäonnistuttua Sibley sai pienempiä komennuksia ja kamppaili alkoholisminsa kanssa. Vuonna 1863 hän joutui sotaoikeuteen Louisianassa. Vaikka häntä ei todettu syylliseksi pelkuruuteen, häntä arvosteltiin ankarasti. Sodan jälkeen hän palveli sotilasneuvonantajana Egyptissä ennen kuin palasi Yhdysvaltoihin, missä kuoli köyhyydessä Fredericksburgissa Virginiassa. Hänet on haudattu kaupungin hautausmaalle.

Unionin kenraali ja Minnesotan kuvernööri Henry Hastings Sibley oli hänen etäinen sukulaisensa.

Sibley mainitaan useita kertoja elokuvassa Hyvät, pahat ja rumat. Hänet nähdään myös vilaukselta kohtauksessa, jossa Tuco yrittää yllättää Blondien hotellissa Konfederaation perääntymisen aiheuttaman metelin suojassa.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Henry Hopkins Sibley