Työntekijä

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Henkilöstö)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Työntekijöitä lastaamassa konttia

Työntekijä on henkilö, joka on sitoutunut tekemään korvausta vastaan työtä työnantajalle, eli toiselle fyysiselle tai juridiselle henkilölle, tämän valvonnassa. Nuori työntekijä on alle 18-vuotias työntekijä.

Työntekijä on työsuhteessa työnantajaansa ja tekee tämän kanssa työsopimuksen. Siinä on määritelty työtehtävät, työn määrä, palkan perusteet, koeaika, sopimuksen irtisanomisehdot molemmin puolin ja muut työsuhteeseen kuuluvat asiat. Työsopimus on tärkeä työntekijän oikeuksien turvaamiseksi. Työntekijällä on työnantajan puolelta vakuutus mahdollisten tapaturmien tai vahinkojen varalta. Työn tekeminen kerryttää työntekijälle eläkettä.

Työntekijällä voi olla esimies, joka antaa hänelle työtehtäviä ja valvoo niiden suorittamista.

Harmaa työvoima on sopimusten ulkopuolella työskentelevää työvoimaa.

Synonyymi työntekijöille on henkilöstö. Sanaan on sidottu työelämään liittyvää lainsäädäntöä, kuten laki yhteistoiminnasta yrityksissä tai laki henkilöstön edustuksesta yrityksen hallinnossa. Henkilöstön lukumäärä on myös tärkeä yritystoiminnan mittari, joka yleensä ilmoitetaan yrityksen vuosikertomuksen yhteydessä muiden tunnuslukujen yhteydessä. Henkilöstön määrän voi mitata usealla eri tavalla. Yleisimmät tavat ovat NOE (Number Of Employees), joka kertoo työsuhteessa olevien henkilöiden lukumäärän ja FTE (Full Time Equivalent), joka kuvaa henkilöstön läsnäoloa henkilötyökuukausina tai -vuosina.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.