Hengellinen vaimollisuus

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Hengellinen vaimollisuus (engl. spiritual wifery tai spiritual wifeism) on yhdysvaltalaisen saarnaajan Jacob Cochranen jo vuonna 1818 käyttöön ottama termi, joka viittaa uskonnollisesti motivoituun "vapaaseen rakkauteen". Hengellisessä vaimollisuudessa uskonnollisen yhteisön jäsenet harjoittavat keskenään vapaata seksuaalisuutta, jossa parinmuodostus on joko vapaata tai hengellisten johtajien määräämää. Seksuaaliset suhteet eivät kuitenkaan ole pysyviä, vaan yleensä satunnaisia tai lyhytaikaisia.

Historian kuluessa useat uskonnolliset yhteisöt ovat harjoittaneet tämäntyyppistä seksuaalielämän muotoa. Tietysti vaihtelua yhteisöjen välillä on ollut esimerkiksi siinä, ovatko seksuaalisuhteet olleet sallittuja vain aikuisten kesken vai myös aikuisten ja lasten välillä ja siinä, ovatko sallitut suhteet olleet heteroseksuaalisia vai onko myös homoseksuaaliset suhteet sallittu.

Nykyään termi viittaa useimmiten virheellisesti myöhempien aikojen pyhien liikkeen harjoittamaan moniavioisuuteen. Termin otti tässä merkityksessä käyttöön liikkeen johtajiin Nauvoon kautena lukeutunut John C. Bennett. Kun Bennett jäi kiinni aviorikoksesta, hän selitti harjoittaneensa liikkeen profeetan Joseph Smithin opettamaa ja itsekin harjoittamaa "hengellistä vaimollisuutta". Tosiasiassa Bennettin harjoittama seksuaalisuus oli "vapaata seksuaalisuutta", jossa hän ei solminut avioliittoa seksuaalikumppaniensa kanssa. Smith taas oli solminut vaimojensa kanssa avioliiton. Kuitenkin mormonismia vastustaneissa kirjoituksissa heidän moniavioisuuskäytäntöönsä saatetaan vieläkin viitata "hengellisena vaimollisuutena".

Nykyään esimerkiksi uskonnollinen yhteisö Kansainvälinen perhe harjoittaa "hengellisen vaimollisuuden" tapaista vapaata rakkautta, vaikka termiä ei liikkeessä käytetäkään.