Helsinki Photography Biennial

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Helsinki Photography Biennial, Helsingin valokuvabiennaali on joka toinen vuosi järjestettävä tapahtumien sarja, joka esittelee niin suomalaista kuin kansainvälistäkin nykyvalokuvausta.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsinki Photography Biennialin juuret ulottuvat 1980-luvulle, jolloin tapahtuma tunnettiin nimellä Valokuvataide – Arkitaide.[1] Vuodesta 2000 vuoteen 2009 sen nimi oli Helsinki Photography Festival. Valokuvataiteilijoiden liitto on järjestänyt tapahtumaa noin joka kolmas vuosi limittäin Suomalaisen valokuvataiteen kolmivuotisnäyttelyn kanssa. Vuonna 2012 nämä tapahtumat yhdistyivät parillisten vuosien huhtikuussa järjestettäväksi laajamittaiseksi kaupunkitapahtumaksi ja nimettiin uudelleen Helsinki Photography Biennialiksi.

Ensimmäiset Valokuvataide – Arkitaide tapahtumat 1980-luvun alussa olivat silloisen Valokuvataiteen Seuran aktiivien vapaaehtoistyön luomuksia, joita järjestettiin kolmen – neljän vuoden välein kaikkiaan yhdeksän kertaa. Päämääränä oli Suomessa siihen aikaan melko marginaalisen valokuvataiteen tunnetuksi tekeminen suurelle yleisölle. 1990-luvun alusta festivaalia on järjestänyt Valokuvataiteilijoiden Liitto. Samaan aikaan tapahtumat suunnattiin jo selkeämmin valokuvataiteen problematiikasta kiinnostuneille erityisille kohderyhmille: Valokuvaus ja valta (1993) ja Saksalaisia teemoja (1996).

Ensimmäinen Helsinki Photography Festival -nimellä järjestetty Joitakin osia maailmasta vuonna 2000 oli laajin ja kansainvälisin Suomessa koskaan järjestetty nykyvalokuvauksen näyttelykokonaisuus ja tapahtuma. Seuraava festivaali to be continued… / jatkuu… (2005) esitteli brittiläisen ja suomalaisen nykytaiteen kärkeä valokuvan ja liikkuvan kuvan osalta Mika Elon ja Brett Rogersin kuratoimana. Vuonna 2009 festivaali järjestettiin yhteistyössä Helsingin kaupungin taidemuseon ja Suomen valokuvataiteen museon kanssa. Aletheia pureutui valokuvan totuuskäsitteeseen kuraattoreinaan Jan-Erik Lundström ja Elina Heikka. Vuoden 2012 HPB12 oli ensimmäinen biennaalina järjestetty tapahtuma. Keväällä 2012 keskiössä oli kaupunki ja urbaanisuus, ja biennaalin päänäyttelyt kuratoi kuusihenkinen työryhmä, johon kuului sekä valokuvataiteilijoita että tutkija Helsingin kaupunginmuseosta. HPB12:een sisältyi myös laaja kattaus muita näyttelyitä ja tapahtumia pääkaupunkiseudulla.

Helsinki Photography Biennial 2014[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin valokuvabiennaali järjestetään seuraavan kerran 27.3.–4.5.2014.

Vuonna 2014 biennaalin teemana ovat ekologiset kysymykset ja näihin liittyvät syy- ja seuraussuhteet. Biennaalin tuottavat Valokuvataiteilijoiden Liitto ja Valokuvagalleria Hippolyte yhteistyössä Suomen valokuvataiteen museon kanssa.

Vuoden 2014 Helsinki Photography Biennialin kuraattorina toimii istanbulilainen kuraattori ja muotoilija Basak Senova. HPB14:ssa Senova tutkii tilastotieteestä lainattua ekologisen virhepäätelmän käsitettä. Käsitteen alla Senova avaa taiteen avulla ympäristöön liittyvän tiedon harhoja. Arkistot ovat koko prosessin ajan keskeinen väline työskentelyssä. HPB14 vaaliikin valokuvapohjaisten arkistojen ja ympäristöä koskevan tiedon suhdetta. Basak Senova on kutsunut myös Branko Franceschin (Zagreb) kuratoimaan kanssaan yhden biennaalin osion.

Senovan lisäksi HPB14 on kutsunut Mustarinda-seuran kehittämään tapahtuman teemaa. Mustarinda käynnistää neljä taiteellista tutkimusprosessia, joissa arvioidaan luontokuvamme ja -suhteemme kehitystä erityisesti arkistojen, arkkitehtuurin, metsän ja energian näkökulmista ja joiden tulokset esitetään osana HPB14:ää. Prosesseihin sisältyy työpajoja, jotka pidetään Mustarinda-talolla Hyrynsalmella, Paljakan ikimetsien siimeksessä. Työpajoissa teoreettiseen työskentelyyn yhdistyy kehollinen kokemus.Vuonna 2014 biennaalin osallistuvat taiteilijat Ali Cherri, Barbaros Kayan, Braco Dimitrijević, Daniel García Andújar, Hana Miletic, Jawad Al Malhi, Jesper Just, Marja Helander, Mary McIntyre, Oliver Ressler, Olof Jarlbro, Raqs Media Collective, Serkan Taycan, Société Réaliste, Tamás Dezső, Tomislav Gotovac, Tuula Närhinen, Willie Doherty ja Yane Calovski.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Helsinki Photography Biennial (Finland) Biennial Foundation. Viitattu 16.8.2023. (englanniksi)