Helsingin yliopiston hallintorakennuksen valtaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Helsingin yliopiston hallintorakennuksen valtaus (13.15. helmikuuta 1990) oli spontaanisti alkanut talonvaltaus, jossa noin kahdeksansataa Helsingin yliopiston opiskelijaa ja henkilökuntaan kuuluvaa valtasi Fabianin- ja Yliopistonkadun risteyksessä sijaitsevan yliopiston hallintorakennuksen kolmannen ja neljännen kerroksen. Valtaus alkoi Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan järjestämän mielenosoituksen päätyttyä.

Valtaajista noin kaksisataa vietti myös yöt vallatussa rakennuksessa. Valtauksen aikana hallintorakennuksen katolle nostettiin musta lippu valtauksen merkiksi. Lippu oli alkujaan Limes ry.:n kerhotilan pöytäliina. Valtaajat käyttivät myös ylioppilaslakkia tunnuksenaan. Valtauksen aikana opiskelijat, vahtimestarit ja yliopiston rehtori Päiviö Tommila sopivat että valtaajat käyttäytyvät hallintorakennuksessa siivosti ja toisaalta poliisia ei kutsuta paikalle, vaan että tilanne hoidetaan yliopiston sisäisenä asiana. Hallintorakennuksen valtaajien johtoryhmän muodostivat Ritva Ruotsalainen, Otto-Ville Mikkelä, Lauri Jetsu ja Ruurik Holm. Samaan aikaan valtauksen kanssa oli pankkilakko, ja yliopiston henkilökunnan palkat oli tarkoitus jakaa työntekijöille käteen. Yliopiston johto yritti painostaa valtaajia sillä ettei palkkoja voitaisi jakaa turvallisuussyihin vedoten, mikäli valtaus olisi käynnissä.

Opiskelijat halusivat valtauksella kiinnittää huomiota yliopistolla tuolloin kiihkeänä käyneeseen keskusteluun opiskelijoiden oikeusturvasta ja vaikutusmahdollisuuksta yliopistossaan. Opetusministeriössä oli valtauksen aikaan työn alla kauan valmisteltu esitys Helsingin yliopiston uudesta hallintomallista, jonka valmistelussa virallisiin keskusteluihin oli otettu vain yliopiston nykyinen johto vaikka uuden mallin myötä myös muut yliopiston ryhmät pääsisivät mukaan hallintoon. Valtaajat kannattivat neljän tasavertaisen ryhmän yhteishallintoa, jossa aiemmin yksin yliopistoa hallinneet professorit olisivat hallinnossa tasavertaisessa asemassa muun muassa opiskelijoiden kanssa. Professorien esityksessä muut ryhmät (opiskelijat, opetushenkilökunta, muu henkilökunta) pääsisivät mukaan hallintoon, mutta ylin päätösvalta säilyisi professoreilla.

Valtaus sai aikaan huomattavaa liikehdintää poliittisessa kentässä ja valtauksen alkua seuraavana päivänä opetusministeri Christoffer Taxellin lisäksi useiden eduskuntaryhmien edustajat kävivät tapaamassa valtaajia. Eduskuntaryhmien kannanotot ja lupaukset kuultuaan valtaajat äänestivät valtauksen päättämisestä ja kaksi vuorokautta valtauksen alkamisesta valtaus päätettiin lopettaa toistaiseksi. Valtauksen aikana opiskelijat keräsivät lähes 7 000 nimen adressin tavoitteensa puolesta.

Tunnettuja valtaukseen osallistuneita ovat Aleksi Bardy, Peik Johansson, Tuomas Rantanen, Jukka Relander, Jari Sedergren, Vesa Sisättö ja Teivo Teivainen.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • "Professorivalta alas". Helsingin Sanomat, 1990, nro 14.2.1990.
  • Opiskelijat valtasivat Helsingin yliopiston hallintorakennuksen. Helsingin Sanomat, 1990, nro 14.2.1990.
  • Taxell tapasi yliopiston valtaajat. Helsingin Sanomat, 1990, nro 15.2.1990.
  • Helsingin yliopiston valtaus päättyi. Helsingin Sanomat, 1990, nro 16.2.1990.