Helsingin kaupunginmuseo

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Helsingin kaupunginmuseon päärakennus Sofiankatu 4:ssä.
Museon joulukatu 2008

Helsingin kaupunginmuseo on Helsingin kaupungin omistama museo, joka dokumentoi ja esittelee Helsingin historiaa. Museon tehtävänä on tallentaa ja vaalia Helsingin kaupungin alueen henkistä ja aineellista perintöä sekä rakennettua kulttuuriympäristöä.[1] Lisäksi se toimii Keski-Uudenmaan maakuntamuseona, jonka tehtävänä on edistää ja ohjata keskisen Uudenmaan alueen (Espoo, Vantaa, Kauniainen, Tuusula, Järvenpää, Kerava, Nurmijärvi, Hyvinkää) museotoimintaa.

Helsingin kaupunginmuseo perustettiin vuonna 1911 Hakasalmen huvilaan. Nykyisin sen päärakennuksena toimii entinen tavaratalorakennus Sofiankatu 4:ssä, Helsingin keskustan vanhimmassa osassa Kauppatorin ja Senaatintorin välissä. Lisäksi museolla on eri puolilla Helsinkiä viisi muuta pysyvää näyttelypistettä. Kaikkiin Helsingin kaupunginmuseon näyttelyihin on aina vapaa pääsy.

Kaupunginmuseon toimipisteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sederholmin talo (Aleksanterinkatu 18, Kruununhaka) on 1700-luvun mahtavimmanlähde? helsinkiläisen kauppiaan Johan Sederholmin entinen kauppiastalo ja Helsingin kantakaupungin vanhin rakennus. Marraskuusta 2012 lähtien Sederholmin talo on toiminut lasten omana museona, Lasten kaupunkina. Lasten kaupunki on suljettu remontin vuoksi 1.5.2014 alkaen ja avautuu uudistuneena vuonna 2016 jolloin museoon pääsee taas leikkimään 1700-luvun puoteihin, istumaan 1930-luvun kansakoululuokkaan ja vierailemaan 1970-luvun mummolaan.
  • Hakasalmen huvila (Mannerheimintie 13b, Etu-Töölö) on mesenaatti Aurora Karamzinin entinen huvila ja kaupunginmuseon vanhin toimipiste. Hakasalmen huvilassa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. 30.11.2014 saakka huvilassa on esillä 1950-luvun Helsinkiä esittelevä nostalginen Rasvaletti-valokuvanäyttely.
  • Ruiskumestarin talo (Kristianinkatu 12, Kruununhaka) on Helsingin kantakaupungin vanhin alkuperäisellä paikallaan säilynyt puutalo. Ruiskumestari Alexander Wickholmin entinen talo on sisustettu 1860-luvun porvariskodiksi, ja sen pysyvä näyttely esittelee 1800-luvun pikkuporvariston elämää. Museo on suljettu toistaiseksi remontin vuoksi.
  • Työväenasuntomuseon (Kirstinkuja 4, Alppila) näyttely esittelee 1900-luvun alun helsinkiläisen työväestön elämää ja asuinoloja. Museorakennuksena on vuonna 1909 valmistunut, kaupungin työntekijöille suunniteltu puinen asuintalo. Vuonna 2014 museo on avoinna 7.5.–26.10. ke–su 11–17.
  • Ratikkamuseon (Töölönkatu 51, Korjaamo Taka-Töölö) näyttely esittelee Helsingin ratikkaliikenteen historiaa. Museo toimii Helsingin kaupungin liikennelaitoksen entisessä raitiovaunuhallissa. Ratikkamuseo on avoinna päivittäin klo 11–17.

Tarkemmat tiedot Helsingin kaupunginmuseon sivustolta: www.helsinginkaupunginmuseo.fi

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Helsingin kaupunginmuseon internet-sivut  . Viitattu 8. lokakuuta 2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]