Helmuth Johannes Ludwig von Moltke

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Helmuth Johannes Ludwig von Moltke vuonna 1914.

Helmuth Johannes Ludwig von Moltke (23. toukokuuta 1848 Gersdorf18. kesäkuuta 1916 Berliini) oli preussilainen kenraalieversti ja Saksan keisarillisen armeijan yleisesikuntapäällikkö ensimmäisen maailmansodan alussa.

Helmut von Moltke, joka tunnetaan myös nimellä Moltke nuorempi, oli sotamarsalkka kreivi Moltken veljenpoika ja toimi Saksan armeijan yleisesikunnan päällikkönä 1906–1914. Hänen nimityksensä oli ja on edelleen kiistanalainen. Schlieffenin jäädessä eläkkeelle vuonna 1908 todennäköisiä ehdokkaita esikuntapäälliköksi olivat Hans Hartwig von Beseler, Karl von Bülow, ja Colmar Freiherr von der Goltz. Moltke nuoremman rooli saksalaisen sotakäynnin kehittämisessä ja aloitteesta ensimmäisessä maailmansodassa oli erittäin kiistanalainen. Moltke suunnitteli Saksan hyökkäyksen länsirintamalla Schlieffen-suunnitelman pohjalta. Varovainen Moltke muokkasi tuntuvasti suunnitelmaa. Ranskan vastatoimien pelossa armeijan miesvahvuutta pienennettiin Belgian rajalla ja vastaavasti vahvistettiin Sedanista Strasbourgiin. Belgian operaation pitkittyminen antoi ranskalaisille aikaa organisoida armeijansa puolustuskannalle. Suoristettu rintamalinja juuttui heti alussa Belgiaan. Nopea painopisteen siirto kohti Englannin kanaalia johti rintamalinjan tarpeettomaan levenemiseen muutoinkin kuluneilla joukoilla taistelleille saksalaisille. Aikaa oli kulutettu loppuun ja nopean voiton edellytykset haaskattu Flanderin ja Pohjois- Ranskan mutaisille pelloille.

Suunnitelma ei onnistunut, ja länsirintamalla päädyttiin vuosien asemasotaan.

Saksalaisten hävittyä ensimmäisen Marnen taistelun ensimmäisen maailmansodan alussa Moltke ennusti keisari Vilhelm II:lle sodan jo hävityksi. Seuranneen eripuran myötä Moltke sai hermoromahduksen, ja hänet erotettiin. Hänen tilalleen astui Erich von Falkenhayn. Moltken terveys romahti, ja hän kuoli 1916.

Tämä sotilaaseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.