Helle

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli liittyy säähän. Muita merkityksiä on erillisellä täsmennyssivulla.

Helle vallitsee Suomessa silloin, kun päivän aikana mitattu ylin lämpötila on vähintään 25,1 celsiusastetta. Hellepäivien lukumäärä vaihtelee paikkakunnittain ja vuosittain. Viikon yhtäjaksoinen helle ainakin yhdellä Suomen paikkakunnista yhden kesän aikana on yleistä mutta ei suinkaan jokakesäistä. Kahden viikon hellejaksoja esiintyy vain keskimäärin noin kerran 5-10 vuodessa. Kolme viikkoa tai kauemmin jatkuva yhtämittainen helle on erittäin harvinaista ja poikkeuslaatuinen sääilmiö. Kuitenkin eri puolilla Suomea mitattuna kolmen viikon helleputkia voidaan kuitenkin mitata lähestulkoon minä tahansa kesänä. Yhden kesän aikainen helle-ennätys Suomessa on Kouvolan Utin lentoaseman mittauspisteellä mitattu 48 päivää ja tämä vuonna 2010.[1] [2] Vuonna 2011 eniten hellepäiviä oli Lahdessa 36 kpl, 2012, normaalia viileämpänä kesänä, Utissa jäätiin 9:ään ja vuonna 2013 eniten hellepäiviä 25 kpl kertyi kahdelle paikkakunnalle, Kouvolan Utti ja Anjala sekä Salon Kärkkä.

Kun Suomessa muut Pohjoismaat mukaanlukien määritelmän raja on 25 °C, esimerkiksi Espanjassa helteeksi luokitellaan vasta 30 °C asteen ylittävät päivälämpötilat.

Viime vuosina Suomen ja Skandinavian kesät ovat olleet yhtäjaksoisesti aikaisempia runsashelteisiä, vaikka on tutkittu ettei ilmastonmuutos vaikuta kesien säihin aivan yhtä paljon kuin talviin. Kyseessä onkin normaalia luonnonmukaista ilmaston vaihtelua.lähde?

Helteet ajoittuvat toukokuun puolen välin ja syyskuun puolen välin väliselle 4 kuukautta kestävälle ajanjaksolle. Helteisen sään mahdollisuus on todennäköisintä kuitenkin yleisimmin juhannuksesta elokuun puoliväliin kestävällä ajanjaksolla. Etelä-Suomen läänissä on helteisiä päiviä yleensä 10-20 kesässä, keskimäärin 15, esimerkiksi Vantaalla. Kaakkois-Suomessa hellepäiviä on keskimäärin 17-18 kesässä. Ilmatieteenlaitoksen pitkäaikaisissa tilastoissa Utissa on keskimäärin 18 ja Lappeenrannassa 17 hellepäivää, Itäsuomalaisilla paikkakunnilla saadaan keskimäärin 14 hellepäivää kesässä, ja Itä-Suomessa mitataan yleensä kesän korkeimmat lämpötilat kesäisin. Oulun läänissä hellepäiviä kertyy kesän aikana yleensä noin 10, esimerkiksi Oulussa on keskimäärin vain 9 hellepäivää kesässä, vuosittain kuitenkin yleensä noin puolet Etelä-Suomen määrästä. Lapissa, esimerkiksi Rovaniemellä, on tavattu keskimäärin 7 hellepäivää kesän aikana, eli viikon verran. Pohjois-Lapissa hellepäiviä kertyy kesässä yleensä vain 2-3. Helteiden lukumäärä riippuu vuodesta. Jos kesän vallitsevina ilmavirtauksina ovat kaakon ja idän puoleiset tuulet, hellepäiviä voi kertyä moninkertainen määrä kymmenien vuosien keskiarvoon verrattuna. Sen sijaan lounaisvirtausten vallitessa kesän säätä, hellepäiviä tulee yleensä satunnaisen keskimääräisesti, tai jopa alle keskiarvon. Helteet tuovat myös lyhytkestoiset sadekuurot joita etenkin iltapäivisin saadaan suuressa osassa maata

Oulun pohjoispuolella hellepäivät ajoittuvat yleensä kesä-elokuuhun. Etelä-Suomessa niitä saadaan toisinaan touko- ja syyskuissakin. Kuitenkin yli +30 asteen lämpötiloihin on mahdollista päästä suomalaistyypillisesti lähinnä heinäkuun alkupuolella etelässä ja vähän myöhemmin pohjoisempana. Yli +33 asteen lämpötiloja mitataan kuitenkin Suomessa vain kerran viidessätoista-kahdessakymmenessä vuodessa, +31 asteen lämpötiloja sen sijaan mitataan noin joka toinen vuosi ja +30 asteeseen päästään yleensä lähes joka vuosi jossain päin Suomea.

Kesästä 2011 alkaen Ilmatieteen laitos on alkanut varoittaa riskiryhmiä, joihin kuuluvat pikkulapset, vanhukset ja pitkäaikaissairaat, erillisellä kolmiportaisella hellevaroituksella ensimmäistä porrasta kutsutaan nimellä tukala helle jolloin päivän ylin lämpötila on +27...+30 ja yön alin +14...+18 astetta toista porrasta kutsutaan nimellä erittäin tukala helle jolloin päivän ylin lämpötila on +30...+35 ja yön alin +18...+20 astetta ja kolmatta porrasta kutsutaan nimellä äärimmäisen tukala helle tällöin päivän ylimmän tulee olla vähintään +35 astetta ja yön alimman +20 astetta tällöin saattaa esiintyä myös trooppisia öitä jolloin lämpötila ei laske yölläkään alle 20 asteen tyypillisesti heinäkuun puolenvälin ja elokuun puolenvälin väliseen aikaan tällaisia öitä esiintyy runsaimmin [3].

Helteen haitat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pitkäaikainen kuumassa oleskelu voi aiheuttaa ihmiselle lämpöhalvauksen, jonka oireita ovat muun muassa väsymys, päänsärky ja äkilliset tajuttomuuskohtaukset[4].

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sääbriefing, meteorologi Pauli Jokinen: Kesä, joka tullaan muistamaan
  2. Biologi Jari Kolehmainen: Ennätysvuosi 2010, Lämpöennätyksiä ympäri maapalloa
  3. http://ilmatieteenlaitos.fi/tietoa-helle-ja-pakkasvaroitukset
  4. Fabritius, Kakko ym.: Lukion maantiede 3, Riskien maailma, s.48-49. Otava, 2005

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.