Helisevänjoki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Helisevänjoki
Alkulähde Rautjärvi
Laskupaikka Helisevänjärvi
Maat  Suomi,  Venäjä
Pituus 25 km
Valuma-alue 616,279 401[1] km²

Helisevänjoki (yläjuoksun nimenä myös Kirvunjoki, v:sta 1948 ven. Новосёловка, Novosjolovka[2]; alin osuus Juoksemajärven ja Helisevänjärven välillä ven. Козловка, Kozlovka[2]) on Vuoksen vesistöön kuuluva joki Etelä-Karjalassa. Suurin osa joesta virtaa Venäjän puolella Leningradin alueen Viipurin piiriin kuuluvan Antrean kaupunkikunnan alueella. Vain joen yläjuoksu on Suomen puolella Rautjärven kunnan alueella. Ennen toisen maailmansodan alueluovutuksia joki sijaitsi kokonaan Suomen alueella ja se kuului Kirvun ja Rautjärven kuntiin.

Helisevänjoki saa alkunsa Salpausselän kaakkoispuolella olevista Untamo-, Raut-, Hiien- ja Purnujärvestä. Salpausselän eteläpuolelta Helisevänjoki virtaa kohti kaakkoa ja siihen laskee Teinilänjärvestä tuleva Veitsijoki. Helisevänjoki laskee Kirvujärven, Torajärven, Juoksemajärven kautta Helisevänjärveen. Joen Helisevänjärven yläpuolisen valuma-alueen pinta-ala on 616,279 401 km².[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Valitse kartalta Value - Valuma-alueen rajaustyökalu. SYKE. Viitattu 11.3.2018.
  2. a b Реки и озера Карельского перешейка 1:50 000. 2003. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.