Helinä Häkkänen

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Helinä Häkkänen-Nyholm)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Helinä Inkeri Häkkänen (ent. Häkkänen-Nyholm,[1] s. 26. huhtikuuta 1971 Helsinki) on suomalainen kriminaalipsykologian ja oikeuspsykologian dosentti, psykologi, psykoterapeutti, EMDR-työnohjaaja ja tietokirjailija. Hän toimii asiantuntijana perustamassaan Mielenjuuri Oy:ssä ja kriminaalipsykologian dosenttina Helsingin yliopistossa sekä oikeuspsykologian dosenttina Itä-Suomen yliopistossa.

Häkkänen väitteli psykologian tohtoriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2000. Vuosina 2000-2002 hän toimi Suomen Akatemian tutkijatohtorina poliisiammattikorkeakoulussa, josta hän siirtyi Keskusrikospoliisiin akatemiatutkijaksi. Keskusrikospoliisissa 2002-2011 Häkkänen toimi rikostietopalvelussa ja rikosteknisessä laboratoriossa psykologian alan asintuntijana. Hän on tehnyt yhteistyötä FBI:n kanssa ja poliisi- ja syyttäjäviranomaisten kanssa muun muassa Belgiasta, Ruotsista, Isosta-Britanniasta, Virosta, Liettuasta, Latviasta, Etelä-Afrikasta ja Australiasta ja ollut kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n akkreditoitu asiantuntijatodistaja. Kuuluisia Suomessa tutkittuja rikostapauksia, joissa Häkkänen on ollut mukana ovat mm. Jokelan ja Kauhajoen kouluampumiset, Ulvilan murha, Muuralan murha, Lahden taxisurma, Eveliina Lappalaisen surma, Jyrki Järvilehdon veneturma ja Liberian sotarikos. Häkkänen on tehnyt kansainvälisitä yhteistyötä FBI:n kanssa ja poliisi- ja syyttäjäviranomaisten kanssa muun muassa Belgiasta, Ruotsista, Isosta-Britanniasta, Virosta, Liettuasta, Latviasta, Etelä-Afrikasta ja Australiasta. Vuosina 2002-2011 hän oli kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n akkreditoitu asiantuntijatodistaja ja toimi asiantuntijana useiden kriminaali- ja oikeuspsykologian alan tiedelehtien toimituskunnissa. Suomessa hän oli aktiivisesti mukana vainoamista koskevan lain valmistelussaja lapsen vieraannuttamista koskevassa yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Vuosina 2011–2021 Häkkänen työskenteli lakiasiaintoimiston toimitusjohtajana ja perustajaosakkaana, josta hän lähti omaan yritykseensä vuonna 2021. Häkkänen on sittemmin toiminut erityisesti EMDR-terapian alalla kehittäen EMDR-terapiamenetelmän käyttöä erityisesti oikeudenalalla. Hänen julkaisunsa ja työnsä viime vuosina ovat keskittyneet oikeudenkäynteihin liittyvän stressin tunnistamiseen ja hoitoon ja huippusuorituksen psykologiaan urheilijoilla ja esiintyvillä taiteilijoilla. Hänellä on kaksi EMDR-terapian käyttöön liittyvää tavaramerkkiä ja hän on aktiivinen blogien kirjoittaja. Hän tekee yhteistyötä useiden asianajotoimistojen, kansalaisjärjestöjen, yliopistosairaaloiden, turvallisuusalan viranomaisten ja yritysten kanssa.

Häkkäsellä on yli 60 kansainvälisissä ja kotimaisissa tiedelehdissä julkaistua artikkelia. Häkkänen on ollut mukana useiden televisiosarjojen (muun muassa Finnautti, Rikollinen mieli) ja ulkomaisen profiloijista kertovan elokuvan Gaze into Abyss[2] tuotannoissa.

Julkaisuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Psykopatia (Edita, 2009)[3]
  • Häkkänen-Nyholm, Helinä & Nyholm, Jan-Olof (toim.): Psychopathy and Law: A Practitioner's Guide. John Wiley & Sons, 2012. ISBN 978-0-470-97238-0.
  • 130 kysymystä avioerosta: psykologin ja lakimiehen opas hyvään eroon (Readme.fi, 2015)[4]
  • Häkkänen-Nyholm, Helinä. 100 kysymystä narsismista, Otavan Kirjapaino Oy, 2018. ISBN 9789523211858

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Helinä Inkeri Häkkänen Helsingin yliopisto. Viitattu 19.3.2024.
  2. Profilers - Gaze Into the Abyss www.amazon.com. Viitattu 27.2.2021.
  3. Psykopatia | Oppinet – Editan oppikirjojen verkkokauppa www.editapublishing.fi. Viitattu 12.4.2016.
  4. 130 kysymystä avioerosta – psykologin ja lakimiehen opas hyvään eroon Readme.fi. Viitattu 27.2.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]