Heisimadot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Heisimadot
Taenia saginata
Taenia saginata
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Laakamadot Platyhelminthes
Alajakso: Rhabditophora
Yläluokka: Neodermata
Luokka: Heisimadot
Cestoda
Rudolphi, 1808
Alaluokat ja lahkot[1]
Katso myös

  Heisimadot Wikispeciesissä
  Heisimadot Commonsissa

Heisimadot (Cestoda) on laakamatojen (Platyhelminthes) luokka, jonka jäsenet elävät aikuisvaiheensa loisina selkärankaisten ruoansulatuskanavassa. Kehitysvaiheissaan heisimadoilla on välittäjinään väli-isännät. Ihmisen heisimadoista merkittävimmät ovat leveä heisimato eli lapamato (Diphyllobothrium latum), väkäpäinen heisimato (Taenia solium), jonka väli-isäntänä on sika, ja sileäpäinen heisimato (Taenia saginata), jonka väli-isäntänä on nauta.[2] Anoplocephala perfoliata on ainoa Suomessa esiintyvä hevosen heisimato.

Anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heisimadot ovat nauhamaisia, jaokkeellisia matoja, joilta puuttuu ruumiinontelo. Jaokkeet, proglottidit, ovat madon alkupäässä erilaistumattomia, mutta siirryttäessä kohti madon loppupäätä niihin kehittyvät sukuelimet. Lajista riippuen matojen jaokkeet ovat joko tyhjiä tai niissä on munia. Heisimadoilta puuttuu ruoansulatuskanava, ja niiden ravinnon sisäänotto tapahtuukin niiden ulkopinnan läpi. Ravinnon sisäänottoa edesauttaa matojen litteys, joka lisää imeytymispinta-alaa. Matojen hermosto muodostuu pääosassa sijaitsevasta hermosolmusta ja siitä jokaiseen jaokkeeseen lähtevästä hermosta. Kaikki heisimadot ovat hermafrodiitteja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. World Register of Marine Species (WoRMS): Cestoda (luettu 19.12.2019) (englanniksi)
  2. Arno Forsius: Heisimatojen historiaa saunalahti.fi. tammikuu 2004. Arkistoitu 22.7.2015. Viitattu 17.2.2009 kello 13.18 (UTC).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.