Heikki Westerinen

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Heikki Westerinen
Westerinen 2007 Dortmund.jpg
Heikki Westerinen, 2007
Koko nimi Heikki Westerinen
Kansalaisuus suomalainen
Syntynyt 27. huhtikuuta 1944 (ikä 70)
Titteli suurmestari
Elo-luku 2 285 (tammikuussa 2014)[1]

Heikki Markku Julius Westerinen (27. huhtikuuta 1944 Helsinki) on suomalainen shakinpelaaja, joka saavutti 1975 kansainvälisen suurmestarin (SM) arvon shakissa. Aikanaan Westerinen saavutti nuorimpana suomalaisena kansainvälisen mestarin (KvM) arvon vuonna 1967. Ennätys säilyi kunnes Joose Norri sai arvon vielä nuorempana. Westerinen on nelinkertainen henkilökohtainen shakin Suomen mestari (viimeksi 1970). Westerinen on filosofian kandidaatti ja perhesuhteiltaan naimaton.

Westerinen oppi shakin siirrot 9-vuotiaana eräältä luokkatoveriltaan. Hänen ensimmäinen shakkikerhonsa oli vuonna 1956 vain vuoden ajan toiminut Kuhmon shakkikerho. Nykyisin Westerinen vaikuttaa Salon Shakkikerhossa. Westerinen edusti pitkään myös saksalaista SC Solingen -seuraa voittaen joukkueessa Euroopan seuramestaruuden. Westerinen on useiden seurojen kunniajäsen.

Nuorella iällä saavutetun kansainvälisen mestarin (KvM) arvonimen lisäksi Heikki Westerinen on yksi harvoista ammattilaisuran luoneista suomalaisista shakinpelaajista.

Hyvästä Westerisen sommitelmasta käy esimerkkinä sisilialainen peli Najdorfin muunnelmalla Sigurjonssonia vastaan New Yorkissa vuonna 1977 (katso peli: [1]).

Yksi kuuluisimmista Westerisen peleistä oli hänen voittonsa Boris Spasskia vastaan (Spasski-Westerinen, Solingen 1974: [2]). Kyseessä oli Spasskin ensiesiintyminen lännessä sen jälkeen, kun hän oli menettänyt maailmanmestaruuden Bobby Fischerille Reykjavíkissa 1972. Peli on julkaistu esimerkiksi aikakausjulkaisussa Shahovski Informator (18) Westerisen omin huomautuksin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. FIDE Chess Profile FIDE. Viitattu 28.1.2014.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Havansi, Erkki: Heikki Westerinen, shakin mestari. Kirja shop, 1969.
  • Westerinen, Heikki: Rc6!?. Kuhmo: , 1972.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]