Heikki Salo (asianajaja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Heikki Juhani Salo (30. joulukuuta 1946 Mikkeli8. kesäkuuta 2018 Helsinki[1]) oli suomalainen asianajaja.[2]

Heikki Salo ajoi 1980-luvun lopulla Mikkelin panttivankidraaman jälkeen käynnistynyttä oikeudenkäyntiä Mikkelissä kuolleen panttivangin äidin asianajajana. Salo kyseenalaisti oikeuskanslerin ratkaisun, jossa ei nähty moitittavaa poliisin menettelyssä. Juttu ratkesi korkeimmassa oikeudessa 1993 poliisien sakkotuomioon kuolemantuottamuksesta ja virkavirheestä.[3][4] Salo ajoi vuosina 1994–2001 professori Erkki Aurejärven kanssa väärän valan syytettä suomalaista anatomian professoria vastaan tämän todistettua oikeudessa, ettei tupakanpolton ja syövän välistä syy-yhteyttä ole lääketieteellisesti todistettu[5]. Hän toimi myös avustajana niin sanotussa kettutyttöjutussa vuonna 1995 ja muissa eläinaktivistien oikeudenkäynneissä[6].

Myöhemmin hän ajoi sananvapauteen liittyviä asioita eri aikakauslehtien ja toimittajien asiamiehenä[7]. Hän avusti yhtä vastaajaa niin sanotussa sopupelijutussa vuonna 2000[8]. Vuonna 2006 hän avusti entistä mäkihyppääjä Matti Nykästä.[9] Hän hoiti juttuja myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa: hän toimi asiamiehenä ensimmäisessä ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisemassa suomalaistapauksessa[10], ja sen jälkeen muissa tapauksissa[11].

Heikki Salo perusti oman asianajotoimiston Helsingin Taka-Töölöön vuonna 1987, nimeltään Asianajotoimisto Heikki Salo Oy, jota johti lähes 30 vuoden ajan. Siirryttyään täysipäiväisesti eläkkeelle vuoden 2015 loppupuolella, Salo myi asianajotoimistonsa kahdelle pitkäaikaiselle työntekijälleen, asianajaja, varatuomari Jussi Haaralle ja asianajaja Tarja Tuomivaaralle, jonka myötä toimiston nimeksi tuli Asianajotoimisto Haara & Tuomivaara Oy[12]. Yrityksen toimitusjohtajana toimii nykyään Jussi Haara. Heikki Salon tavoin myös Haara ja Tuomivaara ovat erikoistuneet vaikeisiinkin rikosasioihin niin syytettyjen kuin rikoksen uhrien puolustajina[13].

Heikki Salon poika on rap-artisti Asa.[14]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.