Hassan-i Sabbah

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hassan-i Sabbahia esittävä kuvitteellinen kuva.

Hassan-i Sabbah tai al-Hassan ibn as-Sabbah (1034 Qom, Persia1124) oli Šiialaisen salamurhaajalahkon perustaja. Lahkolaiset tunnetaan nimellä assassiinit. Hänestä käytetään myös nimitystä "vanhus vuorella".

Hassan-i Sabbah muutti synnyinkaupungistaan Qomista perheineen Reyyn. Kesken jääneen omaelämäkertansa mukaan hän opiskeli uskontoa jo lapsena. 17-vuotiaana hän hylkäsi vanhempiensa uskon šiialaisuuden ja liittyi fatimideihin. Heidän imaamillen hän lausui uskollisuudenvalan, ja hänet lähetettiin Kairoon suorittamaan tehtävää. Hän saapui sinne 30. elokuuta 1078, mutta joutui sitten Syyriaan jouduttuaan poliittisiin vaikeuksiin. Sen jälkeen hän palasi Persiaan.

Hän sai vuonna 1090 haltuunsa Elbrusista Alamutin linnoituksen, jonne hän jäi kuolemaansa asti. Hän sai useita kannattajia, ja lahko hallitsi suuria alueita linnoituksen ympäristössä ja levitti kauhua ympäri arabimaailman. Assassiinit pitivät linnoitusta hallussaan, kunnes mongolit syrjäyttivät heidät. Vasta 1272 lahko oli saatu vaarattomaksi. Eräiden salaliittoteorioiden mukaan se ei kuitenkaan ole koskaan hajonnut tai se on syntynyt uudestaan ja nykyisin sen nimi on Illuminati.

Hassan-i Sabbah on arabien historian erikoisimpia persoonia. Assassiineja käytettiin Persiassa, Syyriassa ja Palestiinassa ihmisten murhaamiseen. Lahkon nimestä on peräisin monissa kielissä käytettävä salamurhaajaa tarkoittava sana. Lahkon maine saavutti Euroopan ristiretkeläisten kuulemien ja kotimaassaan kertomien tarinoiden kautta.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Hassan-i Sabbah