Harald Czudaj

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Harald Czudaj ja jarrumies Axel Jang maansa mestaruuskilpailuissa vuonna 1990.

Harald Czudaj (s. 14. helmikuuta 1963 Wemsdorf, DDR) on saksalainen entinen rattikelkkailija, olympiavoittaja ja Stasin agentti. Hän edusti uransa aikana Itä-Saksaa ja myöhemmin Saksan liittotasavaltaa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Czudaj aloitti uransa SG Dynamo Zinnwald -seurassa. Ensimmäiset arvokisamitalinsa hän saavutti vuoden 1990 MM-kilpailuista St. Mortizista, kun hän saavutti miehistön kapteenina hopeaa sekä kahden että neljän miehen kilpailuista. Seuraavana vuonna Altenbergin MM-kisoista hän saavutti pronssia neljän miehen kilpailussa.

Vuonna 1992 Czudajn johtama nelikko (Tino Bonk, Axel Jang, Alexander Szelig) voitti Euroopan mestaruuden. Samana vuonna Czudaj myönsi toimineensa Itä-Saksan salaisen poliisin Stasin ilmiantajana salanimellä "Ralf Richter"[1] ja lähettäneensä ainakin kymmenen raporttia seuratoveriensa tekemisistä vuosina 1988–1990. Czudaj pyysi tekemisiään anteeksi ja hänen annettiin kilpailla Albertvillen olympialaisissa.[2] Hänen johtamansa nelikko sijoittui kuudenneksi.

Czudajn uran kirkkain kruunu olivat 1994 Lillehammerin olympialaiset, missä hän neljän miehen kelkan pilottina voitti olympiakultaa yhdessä Karsten Brannaschin, Olaf Hampelin ja Alexander Szeligin kanssa. Vuonna 1995 sama nelikko saavutti EM-pronssia. Samana vuonna hän saavutti pilottina neljän miehen kelkkailussa myös MM-pronssia. Czudaj voitti vielä neljän miehen kelkkailussa uransa toisen Euroopan mestaruuden vuonna 1998 sekä EM-pronssia vuonna 1999.

Czudaj lopetti aktiiviuransa vuonna 2001 ja on sittemmin toiminut valmentajana. Vuonna 2006 Torinon olympialaisissa hän valmensi Alankomaiden maajoukkuetta[3].

Arvokisamitalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

neljän miehen kelkka: kultaa (Czudaj, Brannasch, Hampel, Szelig)

Maailmanmestaruuskilpailut[5]

kahden miehen kelkka: hopeaa (Czudaj, Jang)
neljän miehen kelkka: hopeaa (Czudaj, Bonk, Szelig, Jang)
neljän miehen kelkka: pronssia (Czudaj, Bonk, Jang, Szelig)
neljän miehen kelkka: pronssia (Czudaj, Voss, Lehmann, Szelig)

Euroopanmestaruuskilpailut[6]

neljän miehen kelkka: kultaa (Czudaj, Bonk, Jang, Szelig)
neljän miehen kelkka: pronssia (Czudaj, Brannasch, Szelig, Lehmann)
neljän miehen kelkka: kultaa (Czudaj, Voss, Görmer, Szelig)
neljän miehen kelkka: kultaa (Czudaj, Voss, Lehmann, Embach)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]