Happy Valley, varjojen laakso

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Happy Valley, varjojen laakso
Happy Valley
Tyyli rikosdraama
Kestoaika 60 minuuttia
Luoja(t) Sally Wainwright
Pääosissa Sarah Lancashire
Siobhan Finneran
Steve Pemberton
Charlie Murphy
James Norton
George Costigan
Alkuperämaa Iso-Britannia
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Britannia BBC One
Suomi Yle TV1
Esitetty 29. huhtikuuta 2014 – 5. helmikuuta 2023
Tuotantokausia 3
Jaksoja 18
Tuotanto
Tuottaja(t) Karen Lewis (1. kausi)
Juliet Charlesworth (2. kausi)
Vastaava(t) tuottaja(t) Nicola Shindler
Sally Wainwright
Matthew Read
Ohjaaja(t) Euros Lyn
Marcus Gibson-brandreth
Tim Fywell
Neasa Hardiman
Käsikirjoittaja(t) Sally Wainwright
Tuotantoyhtiö(t) Red Production Company
Palkinnot
Voitetut Bafta
Paras draamasarja 2014
Aiheesta muualla
IMDb

Happy Valley, varjojen laakso (engl. Happy Valley) on brittiläinen rikosdraamasarja, jonka on luonut Sally Wainwright. Sarja alkoi Britanniassa BBC One -kanavalla vuonna 2014. Suomessa Yle TV1 aloitti sarjan esittämisen 26. toukokuuta 2015. Toinen tuotantokausi alkoi Suomessa 31. toukokuuta 2016. Sarjan 3. tuotantokausi alkoi vuonna 2022.[1] Sarjan ensimmäinen jakso keräsi Suomessa keskimäärin 358 000 katsojaa ja tavoitti 543 000 suomalaista, ollen kuukauden kuudenneksi katsotuin ulkomainen draamasarja.[2] Britanniassa ensimmäisen kauden keskikatsojamäärä oli peräti 8,21 miljoonaa ja sarja oli yksi vuoden suosituimmista draamasarjoista.

Sarja sai vuoden 2014 parhaan draamasarjan Bafta-palkinnon.lähde?

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja sijoittuu Yorkshiressä sijaitsevaan pikkukaupunkiin, joka tunnetaan nimellä "Onnen laakso". Todellisuudessa yhteisöä piinaavat huumeet, pikkurikollisuus ja ei-toivotut teiniraskaudet. Sarjan päähenkilö on ylikonstaapeli Catherine Cawood (Sarah Lancashire), joka tekee kaikkensa rikollisuuden kätkemiseksi, mutta joillekin asiolle hänkään ei voi mitään. Catherine on eronnut ja asuu yhdessä siskonsa Claren (Siobhan Finneran) kanssa, joka on alkoholisti. Catherine kasvattaa tyttärenpoikaansa Ryania, jonka äiti teki itsemurhan, koska mies nimeltä Tommy Lee Royce (James Norton) raiskasi hänet. Tommy Lee Royce on Ryanin isä.

1. tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katkeroitunut kirjanpitäjä Kevin Weatherill (Steve Pemberton) kärsii rahavaikeuksista, mutta hän haluaa tyttärensä parempaan kouluun. Kevin ehdottaa huumekauppias Ashley Cowgillille, että tämä sieppaisi Kevinin pomon Nevison Gallagherin tyttären Annin lunnaiden toivossa. Ashley toteuttaa sieppauksen apunaan Lewis Whippey ja Tommy Lee Royce.[3]

2. tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Happy Valleyn alueella on tapahtunut useita naisiin kohdistuneita murhia, joita poliisi on alkanut tutkia. Uhrit oletetaan olevan yhden ja saman murhaajan tekemiä, vaikka yksi uhreista onkin todellisuudessa poliisissa toimivan tutkijan murhaama.

Catherine Cawood löytää varastosta ruumiin, joka osoittautuu Tommy Lee Roycen äidiksi. Ruumis todetaan alueella toimivan sarjamurhaajan uhriksi, vaikka Royce on vakuuttunut murhaajan olevan Cawood. Royce yrittääkin kostaa Cawoodille vankilasta käsin Frances Drummondin (Shirley Henderson) avulla. Drummond on hankkiutunut Cawoodin tyttärenpojan Ryanin kouluun koulunkäyntiavustajaksi, jossa hän yrittää manipuloida Ryanin Roycen puolelle.

Ann Gallagher (Charlie Murphy) on liittynyt poliisivoimiin. Catherinen poika Nevison (George Costigan) muutti erottuaan äitinsä luo. Catherinen sisar Clare on alkanut seurustelemaan kaupassa työskentelevän, samanlaisen taustan omaavan Neil Ackroydin (Con O'Neil) kanssa.

3. tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eräältä tekojärven työmaalta löytyy ruumis, joka tunnistetaan noin kahdeksan vuotta aiemmin kadonneeksi henkilöksi. Ruumis yhdistetään Tommy Lee Royceen, jota aletaan kuulustella henkilön katoamisesta.

Happy Valleyn alueella huumausaineet ovat kovassa suosiossa. Myös paikallinen apteekkari on sotkeutunut asiaan myymällä reseptilääkkeitä. Rikollisliiga saa tämän selville ja kiristää apteekkaria. Apteekkari on joutumassa ahtaalle myös naapurin jäätyä kiinni reseptilääkkeiden väärinkäytöstä. Naapurin aviomies sattuu olemaan Ryanin liikunnanopettaja. Tutkiessaan tapausta Catherine epäilee suhteessa olevan ongelmia miehen käytöksen vuoksi, ja rouvan kadotessa Catherine epäileekin miehen olevan katoamisen takana.

Catherinen poika Nevison on alkanut seurustelemaan Ann Gallagherin kanssa. Catherinen tyttärenpoika Ryan on alkanut pitää yhteyttä isäänsä Tommy Lee Royceen, joka istuu saamaansa tuomiota lähikaupungin vankilassa. Ryan on vieraillut vankilassa tätinsä Claren ja tämän miesystävänsä Neilin avustuksella, jotka ovat muuttaneet omaan asuntoon. Kuultuaan Ryanin yhteydenpidosta isäänsä, Catherine ehdottaa Ryanin muuttamista tätinsä luokse.

Tommy Lee Royce kuljetettu oikeudenkäyntiin, jonka aikana oikeussalin ulkopuolella järjestetään Roycen apureiden avulla tappelu. Tappelun aikana Royce pakenee, ja suunnittelee pakenevansa poikansa Ryanin kanssa ulkomaille. Royce ottaa yhteyttä Ryaniin ehdotuksen vuoksi. Yhteydenpidon jälkeen Ryan kertoo tietonsa Catherinelle ja poliisille. Poliisi pääsee Roycen jäljille, ja tämä pakenee jälleen. Tapeltuaan rikollisjengin jäsenten kanssa, Royce suuntaa Catherinen kotiin. Talo on tyhjillään Catherinen ollessa töissä ja muiden majoittuessa ystävien luona. Käydessään kotona Catherine löytää Roycen keittiöstään vertavuotavana ja runsaasti kipulääkkeitä ja alkoholia nauttineena. Kiivaan sananvaihdon jälkeen Royce sytyttää itsensä tuleen, mutta Catherine ehtii tukahduttaa liekit.

Viimeisenä päivänä ennen eläkkeelle siirtymistä, Catherine vihjaisee pomolleen epäilyksistään paikallisesta apteekkarista ja tämän toimistaan reseptilääkkeiden laittomasta myynnistä. Tämän jälkeen hän päättää lähteä kiertämään juuri kunnostetulla Land Roverillaan.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Sarah Lancashire  ylikonstaapeli Catherine Cawood  
 Siobhan Finneran  Clare Cartwright  
 Charlie Murphy  Ann Gallagher  
 James Norton  Tommy Lee Royce  
 George Costigan  Nevison Gallagher  
 Steve Pemberton  Kevin Watherill  
 Joe Armstrong  Ashley Cowgill  
 Adam Long  Lewis Whippey  
 Amelia Bullmore  Vicky Fleming  
 Kevin Doyle  rikosylikonstaapeli John Wadsworth  
 Karl Davies  Daniel Cawood  
 Robert Emms  Daryl Garrs  
 Vincent Franklin  rikosylikomisario Andy Shepherd  
 Shirley Henderson  Frances Drummond  
 Julie Hesmondhalgh  Amanda Wadsworth  
 Katherine Kelly  rikoskomisario Jodie Shackleton  
 Matthew Lewis  Sean Balmforth  
 Susan Lynch  Alison Garrs  
 Con O'Neill  Neil Ackroyd  
 Rick Warden  Mike Taylor  

Katsojamäärät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Happy Valleyn ensimmäinen tuotantokausi keräsi Britanniassa keskimäärin 8,21 miljoonaa katsojaa. Toista tuotantokautta seurasi Britanniassa keskimäärin peräti 9,34 miljoonaa katsojaa.

Sarjan ensimmäinen jakso keräsi Suomessa keskimäärin 358 000 katsojaa ja tavoitti 543 000 suomalaista, ollen kuukauden kuudenneksi katsotuin ulkomainen draamasarja.[4] Ensimmäisen tuotantokauden keskikatsojamäärä oli 365 000 katsojaa.[5] Toinen tuotantokausi alkoi Suomessa 31. toukokuuta 2016. Toisen tuotantokauden avausjakson keskimääräinen katsojamäärä Suomessa oli 377 000 katsojaa, ja tavoittavuus 643 000 katsojaa.[6]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Briteillä on miltei pettämätön kyky loihtia ensiluokkaisia ja realistisia rikosdraamoja. Ironiaa nimellään tihkuva Happy Valley kuuluu ehdottomasti eliittiin. Onnellinen laakso on nimittäin kaukana kauniista ja rauhallisesta yorkshireläisestä maalaisidyllistä", näin sarjaa kehuttiin Iltalehden arvostelussa.[7]

The Daily Telegraph antoi sarjassa viisi tähteä ja kuvaili sarjaa "vuoden puhuttelevimmaksi TV-sarjaksi".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Happy Valley season 3: Release date, episodes, plot and latest news RadioTimes 16.1.2023 (viitattu 21.1.2023)
  2. Finnpanel - TV-mittaritutkimus 5/2015 finnpanel.fi. Viitattu 2.5.2016.
  3. yle.fi - Happy Valley, varjojen laakso yle.fi. Viitattu 1.5.2016.
  4. Finnpanel - TV-mittaritutkimus 5/2015 finnpanel.fi. Viitattu 2.5.2016.
  5. Finnpanel - TV-mittaritutkimus 6/2015 finnpanel.fi. Viitattu 2.5.2016.
  6. Finnpanel - TV-mittaritutkimus 5/2016 finnpanel.fi. Viitattu 13.6.2016.
  7. Arvostelu: Happy Valley 1. kausi iltalehti.fi. Arkistoitu 3.6.2016. Viitattu 1.5.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]