Hans von Berlepsch

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hans Hermann Carl Ludwig von Berlepsch (29. heinäkuuta 1850 Fahrenbach27. helmikuuta 1915 Witzenhausen) oli saksalainen lintutieteilijä ja kreivi.

Hansin isä täytti lintuja ja opetti pojalleen tämän taidon. Hans teki itselleen pienen täytettyjen lintujen kokoelman. 1870-luvulla hän joutui sotaan ja hänestä tuli husaari ja myöhemmin luutnantti.

Berlepsch opiskeli eläintiedettä Hallen, Leipzigin ja Zürichin yliopistoissa. Opintojen päätyttyä hänen isänsä kustansi hänelle loman Englannissa. 31-vuotiaana hän avioitui ja sai useita lapsia. Isänsä kuoltua hän peri suvun linnan Schloß Berlepschin Witzenhausenin lähistöllä.

Hän käytti perintöään tukemalla lintujen keräilijöitä Etelä-Amerikassa, mukaan lukien Jan Kalinowski ja Hermann von Ihering. Hänen yli 55 000 linnun kokoelmansa myytiin Senckenbergin luontomuseoon Frankfurt am Mainissa hänen kuolemansa jälkeen.

Berlepsch tutki muun muassa kolibreja. Hän nimesi 300 uutta lintulajia tai alalajia. Hänen kunniakseen on nimetty nokitinami (Crypturellus berlepschi), kuparitöpökolibri (Chaetocercus berlepschi), töpömuura (Myrmeciza berlepschi), harlekiinimuura (Rhegmatorhina berlepschi), amazonianpalloluura (Hylopezus berlepschi), metsäkanastero (Asthenes berlepschi), ruskoselkäkanastero (Thripophaga berlepschi), palmuorneero (Berlepschia rikeri) ja punavyötangara (Dacnis berlepschi).

Berlepschin tutkimusten perusteella kehitettiin maljamainen linnunpönttömalli Berlepscher Nisthöhle, jonka pohjassa on pieni reikä. Aukko vastaa lahoa puunydintä, josta kosteus valui pois. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hannu Niklander: Kolmelta mantereelta, s. 58. Kustannusliike Robustos, 2016.