Hannu-Pekka Hänninen

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Hannu-Pekka "Hoopi" Hänninen (s. 27. heinäkuuta 1952 Helsinki) on suomalainen pitkän linjan urheilutoimittaja ja -selostaja.[1] Hänninen on työskennellyt Yleisradion TV1:n urheilutoimituksen palveluksessa vuodesta 1977 lähtien, vuoden 2007 alusta YLE urheilussa. Tätä ennen "Hoopi" oli lyhyen aikaa radion viihdetoimituksessa, mutta on kertonut sittemmin ettei viihde ollut sittenkään "hänen juttunsa". Koulutukseltaan Hänninen on tietoliikenneasentaja.

Hänninen syntyi samana päivänä, jolloin Suomi voitti Helsingin olympialaisissa kolme kultamitalia. Hänen isoisänsä oli urheilukirjailija Eero A. Pulli.

Hänninen on selostanut monia urheilulajeja. Nykyään hän selostaa kuitenkin vain jalkapalloa, mäkihyppyä, yhdistettyä ja uintia. Hänninen oli 1990-luvulla myös käytetty yleisurheilun selostaja, yleensä yhdessä Kari Hiltusen kanssa: miehen ansioluetteloon mahtuu muun muassa Kimmo Kinnusen maailmanmestaruuden ratkaisseen heiton selostus Tokion MM-kisoista vuodelta 1991 ja Sari Essayahin 10 kilometrin kävelyn voittoselostus Stuttgartin MM-kisoista 1993 sekä Aki Parviaisen voittoheiton selostus Sevillan MM-kisoista vuodelta 1999. Olympialaisia Hänninen on televisiossa selostanut vuodesta 1984, ja jalkapallon arvokisoja pääselostajana vuodesta 1986 Meksikon kisoista lähtien. Jalkapallon varaselostajana Hoopi sai tosin tulikasteensa jo Argentiinan MM-kisojen yhteydessä vuonna 1978; mies jopa selostikin pari alkusarjan ottelua Pasilan studiolta paikan päällä Argentiinassa tuolloin olleiden Anssi Kukkosen ja Pentti Salmen ollessa otteluruuhkan ja matkustamisen vuoksi estyneitä. Hoopin tilille mahtuu jalkapallon EM-loppuottelun selostus vuodelta 1992 (Tanska-Saksa) sekä MM-loppuottelun selostus vuodelta 2002 (Brasilia-Saksa). MM-kisoissa Hoopi on lisäksi selostanut pronssiottelun vuonna 1990 (Italia-Englanti).

Olympialaisissa Hänninen on selostanut Matti Nykäsen pienen mäen olympiavoiton Calgaryssä 1988.[1] Hännisen selostusta kuultiin myös ensimmäisissä yleisurheilun MM-kilpailuissa Helsingissä vuonna 1983, jolloin "Hoopi" oli äänessä Arto Bryggaren juostessa hopeaa 110 metrin aidoissa. Hänninen selosti myös Hannu Mannisen kultamitalisuorituksen Sapporon MM-hiihdoissa 2007.

Hännisen persoona on jakanut kantoja myös Yleisradion sisällä. Antero Mertaranta kertoi keväällä 2006 Urheilulehdessä kesästä 1999, jolloin Hänninen kumppaneineen oli skoolannut vaaleanpunaisella kuohuviinillä saatuaan selville, että Mertaranta lähtee Yleltä[2]. Taustalta väitetään löytyvän vahva kunnianhimo etenkin jääkiekkoselostusten osalta; Hänninenhän oli Ruotsissa kakkosselostajana keväällä 1995, jolloin Suomi voitti jääkiekon MM-kultaa ja Antero Mertaranta selosti itsensä suomalaisten sydämiin.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b PDF-tiedosto
  2. Lahti, Ari-Pekka: Byrokratia ei tätä miestä tapa. Urheilulehti, 19.5.2006, nro 20, s. 18.