Haminan rata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Haminan rata
Perustiedot
Reitti Juurikorpi–Hamina
  Inkeroinen–Hamina (purettu)
Rakennettu 1984
Avattu 1984
Lakkautettu Inkeroinen–Hamina 1984
Purettu Inkeroinen–Hamina
Omistaja Suomen valtio
Ylläpitäjä Väylävirasto
Liikenne
Liikennöitsijä(t) VR
Tavarajunia / vrk 26
Tekniset tiedot
Pituus 18,7 km
Raiteiden lkm 1
Raideleveys 1 524 mm
Sähköistys 25 kV / 50 Hz
Sallittu nopeus 100 km/h
Liikenteenohjaus
Kauko-ohjaus vain Juurikorvessa
Ohjauskeskus Inkeroinen
Miehitetyt asemat Hamina
Suojastus ei
Kulunvalvonta JKV (vain Juurikorpi)

Haminan rata (ruots. Fredrikshamnsbanan) on Suomen rataverkkoon kuuluva rataosuus. Alun perin yksityinen rata, jonka rakentamisesta vastasi Järnvägsaktiebolaget Fredrikshamn -niminen rautatieyhtiö, avattiin liikenteelle 1899, jolloin rataosuus erkani Kouvolan–Kotkan radalta Inkeroisten rautatieasemalla. Rata siirtyi valtion omistukseen vuonna 1916. Rataan tehtiin tuntuvia oikaisuja 1900-luvun alkupuolella Liikkalan ja Metsäkylän kohdalle. Vanhan Haminan radan kaikki liikennepaikat olivat Hykkyrä, Sippu, Toukosuo, Liikkala, Metsäkylä, Klemola, Reitkalli, Tikkamäki, Kivelä, Hamina ja Summa. Tämä osuus oli käytössä aina vuoteen 1984 saakka, jolloin Juurikorven ja Haminan välinen nk. JuHa-rata otettiin käyttöön. Inkeroisten ja Haminan välisellä osuudella oli henkilöliikennettä aina vuoteen 1968 saakka. Radan suurin nopeus on 100 km/h.

JuHa-rata[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juurikorpi–Hamina-rata eli JuHa-rata on 18,7 kilometriä pitkä sähköistetty yksiraiteinen rataosa, joka on valmistunut vuonna 1984. Rata linjattiin siten, että se voisi palvella myöhemmin osana Helsingistä itään suunniteltua HELI-rataa. Radalla on ainoastaan tavaraliikennettä, eikä nykyään yhtään tasoristeystä. Rataosuudella on Suurvuoren tunneli, jolla on pituutta 765 metriä. Tunnelia rakennettiin vuosina 1979-1983.[1]

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Muurinen, Tapio: Junalla Inkeroisista Haminaan kolmen sukupolven ajan. Resiina, 2004, nro 1, s. 4-19.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.