Hamid Mirza

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Prinssi Hamid Mirza Qajar (23. huhtikuuta 19185. toukokuuta1988) oli Persian Qajar-dynastian Mohammad Hassan Mirzan poika, joka oli Ahmad Shah Qajarin Persian viimeinen Qajar dynastian shaahi.

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hamid Mirza syntyi Tabrizissa kruununprinssi Mohammad Hassan Mirzan ja tämän toisen vaimon Muhtaram Razzaghin pojaksi. Hän vietti lapsuutensa alun Golestanin palatsissa Teheranissa, kunnes hänen isänsä lähetti hänet 4-vuotiaana Englantiin sisäoppilaitokseen. Matkalla Hamid Mirza meni Konstantinopoliin käymään isoisänsä Mohammad Ali Shahin luona, joka oli vuonna 1909 luopunut kruunusta perustuslakikriisin aikana. Hamid Mirza ei jatkanut matkaansa Englantiin, koska hänen isoisänsä mielestä poika oli liian nuori. Hamid Mirza jäi asumaan isoisänsä kanssa Konstantinopoliin, kunnes he muuttivat San Remoon, Italiaan, jossa Mohammed Ali Qatar kuoli 5. huhtikuuta vuonna 1924. Isoisänsä kuoleman jälkeen Hamid Mirza muutti veljensä Hossein Mirzan kanssa Pariisiin vuodeksi. Kun Qajar dynastia syrjäytettiin vuonna 1925, Hamid ja tämän veli Hosain muuttivat Englantiin isänsä kanssa.

Vuonna 1934 Hamid Mirza meni Worcester Thames Northgood Training Collegeen, Greenhayesiin, Kentiin, josta hän valmistui vuonna 1936 diplomi-insinööriksi. Hamid Mirza meni Royal Mailiin kokelaaksi. Kolme vuotta Royal Mailissa työskenneltyään Hamid Mirza meni töihin Mobil Oiliin.

Toinen maailmansota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun toinen maailmansota alkoi, suunnitteli Hamid Mirza sotilasuraa Ison-Britannian laivastossa, jonne hän ei aluksi päässyt, kunnes vuonna 1942 lykästi ja hän toimi luutnanttina adjutanttina Yorkin herttulle. Hamid Mirza palveli laivastossa nimellä David Drummond, kun Ison-Britannian ulkoministeri sir Anthony Eden ehotti että Hamid Mirza ottaisi englantilaisen nimen.

Toisen maailmansodan aikana Hamid Mirza ja tämän isä kävivät keskusteluita Britannian ulkoministeriön kanssa, että Hamid Mirzasta tulisi seuraaja Iranin valtaistuimelta syrjäytetylle Reza Pahlaville, jonka Englanti ja Neuvostoliitto syrjäytti vuonna 1941.

Koska Hamid Mirza ei puhunut äidinkielenään persiaa vaan englantia, niin shaahina Hamid Mirza olisi ollut huono vaihtoehto.

Sodan jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sodan jälkeen Hamid Mirza palasi töihin Mobiliin ja vuonna 1957 palasi Iraniin ensimmäistä kertaa, kun oli sieltä 4-vuotiaana lähtenyt. Iranissa ollessaan saahi Mohammad Reza Pahlavin salainen poliisi SAVAK pidätti Hamid Mirzan kaksi kertaa. Hän lähti Iranista vuonna 1971 takaisin Lontooseen. Hänen sedästään tuli Qajar-dynastian päämies 24. syyskuuta vuonna 1975, kun hänen serkkunsa, prinssi Fereydoun Mirza, kuoli.

Hamid Mirza kuoli 5. toukokuuta vuonna 1988 Lontoossa 71 vuoden iässä.

Hamid Mirzan pojasta Mohammad Hassan Mirza II:stä tuli Qajar-dynastian nykyinen päämies.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hamid Mirza meni naimisiin Pariisissa vuonna 1946 Mah Banu Khanum (s. 1924), jonka kanssa hän sai kaksi lasta. Pari erosi vuonna 1957. Lapset ovat:

Toinen vaimo oli Sudaba Khanum (s. 1924), jonka kanssa Hamid Mirza avioitui 24. elokuuta vuonna 1960 Teheranissa. Avioliitto oli lapseton.