Hakusanamainonta

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Hakukonemainonta)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hakusanamainonta, myös hakukonemainonta, on Internet-hakukoneiden kuten Googlen, Yahoo!:n ja Bingin tarjoama teksti- ja kuvamainontapalvelu. Siinä käyttäjälle esitettävä mainos valitaan käyttäjän hakusanan ja sijainnin sekä mainostajan päivittäisen ja kuukausittaisen budjetin perusteella. Budjetin käyttöä säätelee mainostajan asettama hintatarjousstrategia, jotka ovat Googlen mainospalvelujen osalta maksimoi klikkaukset, maksimoi konversiot, maksimoi konversion arvo, osuus impressioista tai manuaaliset hintatarjoukset[1]). Hakusanamainoksia voidaan myös kohdentaa eri kohderyhmille, jolloin mainos näkyy tietyn ikäisille käyttäjille. Googlen mukaan tämä on olennainen osa onnistunutta mainoskampanjaa[2]). Mainokset voivat esiintyä priorisoituina linkkeinä tai erillisinä "bannereina" sivun laidassa ja niitä kutsutaan nimellä hakusanamainos tai maksu per klikkaus -mainos (engl. PPC eli Pay-Per-Click[3]).

Googlen hakupalvelua käytettäessä hakusanamainokset ilmestyvät tavallisesti hakutuloslistan ylä- ja alapuolelle. Mainoksen etuliitteenä mainitaan "Mainos". Hakusanamainoksia on enintään neljä kappaletta hakutulosten yläreunassa ja neljä kappaletta hakutulosten jälkeen alareunassa.

Googlen hakusanamainospalvelu Google Ads eroaa muista palveluista (Bing, Yahoo! Overture) siten, että hakusanamainos voi olla hyvin yleinen eikä suoraan hakusanaan liittyvä. Yahoo!:n Overturessa hakusanamainonta on hyvin tarkkaa tuotekohtaista mainontaa, ja MSN:n (beta-versiona Ranskassa, Singaporessa ja Yhdysvalloissa) mainonnasta n. 60 % tarjoaa Overture ja loput MSN:n oma beta-vaiheessa oleva hakusanamainontapalvelu.

Hakusanamainonta mahdollistaa verrattain kustannustehokkaan tavan mainostaa Internetissä. Sen avulla saadaan aikaan tiedonhakijalle relevantteja mainoksia, sillä jokainen mainosta klikkaava käyttäjä on ainakin silmäillyt kyseistä mainosta, koska on hakenut mainokseen viittaavalla hakutermillä. Näin ollen käyttäjästä, jolle mainos näytetään, tulee prospekti. Hakusanamainonta toimii huutokauppa-periaatteella[4], jolloin mainostajat kilpailevat toisiaan vastaan. Hakusanamainonnan huutokaupassa mainoksen näkyvyyteen vaikuttaa paitsi mainoksen klikkihinta (engl. CPC eli Cost-Per-Click), myös muut mainostajan laatuun liittyvät tekijät, kuten mainostekstin merkityksellisyys käytettyä hakusanaa vastaan.

Useat mainos- ja markkinointitoimistot sekä Internet-markkinointiin erikoistuneet konsulttiyritykset tarjoavat palveluna hakusanamainontaa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Google-mainonta ja mainostilan ostaminen yipi.fi. Viitattu 12.2.2023.
  2. Mainosten kohdistaminen https://support.google.com/. Viitattu 12.2.2023.
  3. Get More Customers with Pay Per Click (PPC) Search Ads - Google Ads ads.google.com. Viitattu 4.2.2022. (englanniksi)
  4. Huutokauppa - Google Ads Ohjeet support.google.com. Viitattu 4.2.2022.