Hajaspektri

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Hajaspektritekniikassa koodataan radiotaajuuteen lähetettävä viesti parametreillä, jotka vain vastaanottajalla on tiedossa. Ulkopuoliselle lähetetty viesti näyttää taustakohinalta. Tämä tekniikka on lähtöisin sotilaskäytöstä. Hajaspektritekniikka käyttää myös suurta taajuusaluetta, joka mahdollistaa erittäin nopean tiedonsiirron. Esimerkiksi UWB ja UMTS käyttävät tätä tekniikkaa hyväkseen.

Hajaspektritekniikoita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suorasekvenssihajaspektri (DSSS) eli Direct-sequence spread spectrum käyttää reduntattista bittimallia, jossa yhtä bittiä kuvaavaa mallia kutsutaan siruksi (chip) tai sirpalekoodiksi (chipping code). Suuremmalla bittimallilla pystytään paremmin havaitsemaan ja korjaamaan lähetettyä dataa. Maksiminopeutena tällä tekniikalla on 11Mbps, kolmella eri kanavalla.

Taajuushyppelyhajaspektri (FHSS) eli Frequency-hopping spread spectrum tekniikassa käytetään kapeaa radiotaajuutta tiedon siirrossa. Taajuus kuitenkin vaihtelee sovitun mallin mukaisesti, jonka vuoksi tämä tekniikka tarvitsee laajemman taajuusalueen käyttöönsä. Maksinopeutena tällä tekniikalla on 2Mbps.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]