Haihatus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Haihatus on Joutsassa sijaitseva taidetta tuottava ja kulttuuritapahtumia järjestävä taidekeskus. Se toimii kolmessa talossa, joissa ovat Haihatuksen pääkonttori, taiteilijaresidenssit sekä työskentely-, harjoittelu-, esiintymis- ja yhteisiä oleskelutiloja.

Haihatuksessa järjestetään nykytaiteen kesänäyttelyitä, tapahtumia ja muita näyttelyitä ympäri vuoden.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raimo Auvisen ja Merja Metsäsen muuttaessa pääkaupungista maaseudulle vuonna 1989 sekä huolestuneet kaupunkilaissukulaiset että huvittuneet maalaisnaapurit huokailivat muuttoa hetken haihatukseksi. Toiminta alkoi Nokan vanhalla kyläkoululla Hartolassa. Vuosikausia kytenyt hinku kerätä maaseudun takapihoilla ja liitereissä syntyneitä teoksia omalle pihalle veistospuistoksi toteutettiin 1990-luvun lopulla. Koulun kellari ja avovintti tyhjennettiin näyttelytiloiksi, jonka nimeksi tuli Haihatus. Ensimmäisen näyttelyn suojelijana toimi M.A. Numminen:"omien vuosiensa 1966-1969, 1973-1979, 1984-1989 sekä vuosien 1994 ja 2000 osalta."

Seuraavana kesänä 2001 näyttelyä ei enää rajattu pelkästään kansantaiteilijoille, vaan mukaan hyväksyttiin myös henkeen sopivia ammattilaisia. Taiteen tiloiksi uhrattiin myös koulun vanhat huussit ja navetta lantalaa myöten. Kenttää laajennettiin myös esittävän taiteen puolelle. Koulun viereen rakennetussa metsäteatterissa esitti kyläläisistä koottu Forest Camp-ryhmä muusiikkipitoista kesäteatteri-ilottelua Menikö metsään?

Haihatus muutti Joutsaan vuonna 2001, kunnan entiseen kurjainhoitolaitokseen, ja se muuttui taidelaitokseksi. Uusi paikka on melkein Nelostien varrella.

Vuonna 2003 perustettiin yhdistys Haihatuksen Henki ry, jonka tarkoitukseksi kirjattiin taiteiden tekemisen ja esille tuomisen rohkaiseminen sekä erilaisten tapahtumien ja taideprojektien järjestäminen.

Kymmenennen toimintavuoden kunniaksi yhdistys järjesti valtakunnallisen Kulttuurin kiertotie -näyttelykiertueen. Keväällä 2009 näyttelytoiminta siirtyi yhdistyksen hallinnoitavaksi opetusministeriön myöntämän Valtakunnallisten kulttuuritapahtumien tuella.

Paikan perustaja Merja Metsänen menehtyi 21. marraskuuta 2018 ja Raimo Auvinen seuraavana vuonna. Haihatukselle tuli uusi omistaja, taiteilija-muusikko Risto Puurunen. [1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Historia (laitoksen verkkosivu) Taidelaitos Haihatus. Viitattu 3.7.2020. (suomeksi)(englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]