HYDRA (sarjakuvat)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
HYDRAn, Marvel-universumin kenties laajimman rikollisjärjestön tunnus.

HYDRA on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä salainen terroristijärjestö ja salaseura. HYDRA esiintyi ensimmäisen kerran amerikkalaisen Strange Tales -lehden numerossa 135. Huolimatta nimen kirjoitusasusta se ei ole akronyymi, vaan viittaus mytologiseen Hydraan. Organisaation iskulause viittaakin juuri tähän: "Leikkaa yksi raaja irti, niin kaksi muuta astuu tilalle". Lauseella halutaan tietysti viitata organisaation elinvoimaisuuteen ja kasvavaan voimankäyttöön vastusten lisääntyessä. HYDRAn agentit tunnistetaan sarjakuvissa useimmiten näiden pitämien vihreiden univormujen avulla.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HYDRAn historia Marvel-universumissa alkaa liikemiehestä nimeltään Arnold Brown, joka perusti järjestön johtaakseen mahtavaa rikollisorganisaatiotaan. YPKVV kuitenkin murskasi järjestön ja vasta Paroni Struckerin otettua järjestö johtoonsa saattoi järjestön todellinen voittokulku alkaa. Strucker asetti järjestön tavoitteeksi maailman valloittamisen HYDRAlle. Suunnitelman toimeenpano ajoi HYDRAn ja Struckerin törmäyskurssille Charles Xavierin ja Magneton kanssa. HYDRA äityi yhä röyhkeämmäksi operaatioissaan ja sen toiminnasta tuli julkisempaa kuin koskaan aiemmin. Tämä johti YPKVV:n perustamiseen, jonka ensimmäisiä primaaritehtäviä oli juuri HYDRAn muodostaman uhan eliminoiminen. HYDRA surmasi YPKVV:n ensimmäisen johtajan, jonka seuraajaksi nousi Nick Fury.

Useiden maailmanvalloitusyritysten jälkeen Nick Fury surmasi eräässä taistelussa paroni Struckerin ja seurauksena, ilman Struckerin vahvaa johtajuutta, HYDRA pirstoutui lukuisiksi pienemmiksi paikallisosastoiksi, joista jokaisella oli omat toimintadoktriininsa. Usein tällaiset itsenäiset haaraosastot käyttivät hyödykseen supervoimaisten yksilöiden kykyjä, kuten Hämähäkkinaisen kykyjä. Strucker herätettiin myöhemmin henkiin ja hän yhdisti lukuisia pienempiä osastoja oman valtansa alle suuremmaksi osastoksi.

Huolimatta HYDRAn uudelleenorganisoimisesta, useat itsenäistyneet osastot jatkoivat toimimistaan omien suunnitelmiensa mukaisesti. Seurauksena HYDRAn osastojen välille kehkeytyi verinen sisällissota.

Tunnettuja jäseniä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavat Marvel-universumin hahmot ovat työskennelleet HYDRAlle:

HYDRA muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Strange Tales #150 (1966). Marvel Comics.
  2. Strange Tales #141 (1966). Marvel Comics.
  3. Captain America #110 (1969). Marvel Comics.
  4. Captain America #145 (1972). Marvel Comics.
  5. Captain America #147 (1972). Marvel Comics.
  6. Incredible Hulk #154 (1972). Marvel Comics.
  7. Daredevil #120 (1975). Marvel Comics.
  8. Avengers #106 (1972). Marvel Comics.
  9. Ihmesarja #9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]