H2O (televisiosarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
H2O: Just Add Water
Sarjan logo
Sarjan logo
Tyyli nuortensarja
fantasia
Kestoaika 24 minuuttia
Luoja(t) Jonathan M. Shiff
Pääosissa Cariba Heine
Claire Holt (kaudet 1–2)
Phoebe Tonkin
Angus McLaren
Indiana Evans (kausi 3)
Luke Mitchell (kausi 3)
Alkuperämaa  Australia
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Australia Network Ten
Suomi Yle TV2
Suomi Disney Channel
Esitetty 7. heinäkuuta 2006 – 16. huhtikuuta 2010
Tuotantokausia 3
Jaksoja 78
Ikäraja Kuvaohjelman ikäraja: Sallittu/Kuvaohjelman ikäraja 7
Tunnuskappale

"No Ordinary Girl" -Ellie Henderson (kausi 1) -Kate Alexa (kausi 2)

-Indiana Evans (kausi 3)
Tuotanto
Tuottaja(t) Jonathan M. Shiff
Vastaava(t) tuottaja(t) Julia Adams
Linjatuottaja Stuart Wood
Käsikirjoittaja(t) Jonathan M. Shiff
Säveltäjä(t) Ric Formosa & Ricky Edwards
Seuraaja Mako Mermaids
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

H2O (engl. H2O: Just Add Water) on australialainen televisiosarja, jota esitettiin australialaisella Network Ten -televisiokanavalla vuosina 20062010. Sarjan päähenkilöinä on kolme teinityttöä, jotka muuttuvat merenneidoiksi aina, kun joutuvat kosketuksiin veden kanssa. Lisäksi heillä on veteen liittyviä taikavoimia.

Sarjaa tehtiin kolme tuotantokautta ja 78 jaksoa. Suomessa jaksot esitettiin ensimmäisen kerran Yleisradion Summerissa kesällä 2007, 2008 ja 2010. Vuonna 2013 tehtiin sarjan tarinaan pohjautuva spin-off-sarja Mako Mermaids. Vuonna 2015 sarjasta tehtiin lapsille suunnattu animaatioversio H2O – Merenneitojen seikkailut. Näitä sarjoja on esitetty Suomessa Netflixissä ja Mako Mermaids -sarjaa myös Ylen Summerissa kesällä 2016.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja sijoittuu Gold Coastin[1] kaupunkiin, Australiassa. 16-vuotiaat teinitytöt Rikki, Emma ja Cleo ovat veneilemässä mutta heiltä loppuu bensa lähes avomerellä. Tytöt joutuvat soutamaan lähellä olevalle Mako-saarelle, jossa on vanha tulivuori. He joutuvat tulivuoren sisään ja huomaavat siellä altaan, josta menee tunneli mereen. Tytöt päättävät sukeltaa tunnelin kautta pois saarelta. Kun kaikki tytöt ovat altaassa, vesi alkaa kuplia täysikuun paistaessa suoraan altaaseen.[2]

Pian tytöt huomaavat, että heidän elämänsä on muuttunut radikaalisti. Aina kun he ovat kosketuksissa veden kanssa, jota ei pyyhitä iholta pois 10 sekunnin kuluessa, he muuttuvat merenneidoiksi. He ovat saaneet myös yliluonnollisia voimia: Cleo pystyy muokkaamaan ja hallitsemaan vettä, Emma jäädyttää vettä ja Rikki kiehuttaa ja haihduttaa vettä. He haluavat pitää kykynsä salaisuutena ja joutuvat siksi elämään enemmän tai vähemmän salaista kaksoiselämää.

Sarjan kolmannella kaudella Emma lähtee perheensä kanssa maailmanympärysmatkalle, ja hänet korvaa merenneitona Bella.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päärooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Cariba Heine   Rikki Chadwick  
 Phoebe Tonkin   Cleo Sertori  
 Claire Holt   Emma Gilbert (kaudet 1–2)  
 Indiana Evans   Isabella "Bella" Hartley (kausi 3)  
 Angus McLaren   Lewis McCartney  
 Luke Mitchell   Will Benjamin (kausi 3)  

Sivurooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Burgess Abernethy  Zane Bennett  
 Brittany Byrnes  Charlotte Watsford (kausi 2)  
 Alan David Lee   Donald ”Don” Sertori  
 Cleo Massey  Kim Sertori  
 Trent Sullivan  Elliot Gilbert  
 Jared Robinson  Neil Gilbert (kaudet 1-2)  
 Caroline Kennison  Lisa Gilbert (kaudet 1-2)  
 Annabelle Stevenson  Miriam Kent (kausi 1)  
 Craig Horner  Ash (kausi 2)  
 Ariu Lang Sio  Wilfred (kaudet 1-2)  
 Jamie Timony  Nate  
 Christine Amor  Louise Chatham (kausi 1)  
 Christopher Poree  Byron (kausi 1)  
 Lara Cox  Linda Denman (kausi 1)  
 Taryn Marler  Sophie Benjamin (kausi 3)  
 Andrew Lees  Ryan (kausi 3)  

Lähde:[3]

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cleo Sertori

Cleo on Emman paras kaveri, eikä hän osaa uida. Hänestä tuli merenneito ollessaan Makon kuutamoaltaassa täydenkuun aikaan Emman ja Rikkin kanssa. Cleo saa kylvyssä selville olevansa merenneito. Hän pystyy nostamaan vesipatsaan ja toisessa tuotantokaudessa hän sai myös voimat hallita tuulia. Kakkoskaudella Lewis ja Charlotte alkavat seurustella, Cleon jättäessä Lewisin, Charlotte aiheuttaa lopulta todella paljon ongelmia. Cleon perheeseen kuuluu isä ja pikkusisko Kim. 3. tuotantokaudella Cleon isä menee naimisiin Samantha "Sam" Robertsin kanssa, josta tulee Cleon äitipuoli. Myös Lewis lähtee 3. tuotantokauden puolivälissä opiskelemaan, mutta tulee takaisin H2O:n päätösjaksossa.

Emma Gilbert

Emma on sporttinen, ja harrasti uintia ennen kuin muuttui merenneidoksi. Uinnin lopettaminen oli Emmalle vaikea asia. Hänestä tuli merenneito ollessaan kuutamoaltaassa täydenkuun aikaan Cleon ja Rikkin kanssa. Hän tajusi olevansa merenneito ollessaan uimassa. Emman voima on jäädyttäminen, ja toisella tuotantokaudella hän saa myös voimat hallita hirmumyrskyjä. Ensimmäisellä kaudella Emma ihastuu Byroniin, mutta lopulta kakkoskaudella Emma rakastuu poikaan nimeltä Ash, kun hänen pikkuveljensä, Elliot käy Ashin ratsastustunneilla. Hän paljastaa lopulta 2. tuotantokauden viimeisessä jaksossa Ashille olevansa merenneito. Kolmannella kaudella Emmaa ei enää nähdä, sillä hän lähtee perheensä kanssa maailmanympärysmatkalle.

Rikki Chadwick

Rikki tulee ensimmäisellä kaudella kaupunkiin uutena tyttönä. Hän on melko köyhä, ja asuu isänsä kanssa pienessä talossa. Hänestä tuli merenneito ollessaan kuutamoaltaassa Emman ja Cleon kanssa. Rikkin voimat ovat veden haihduttaminen, höyrystäminen ja hän pystyy myös luomaan poreita veteen. Hän tajusi olevansa merenneito sadettimen kastellessa hänet puistossa. Toisella tuotantokaudella hän sai uudet voimat muitten tyttöjen tavoin, hän pystyy kutsumaan tulta. Rikki oli Zane Bennetin kanssa yhdessä ensimmäisellä kaudella, kunnes he eroavat ja alkavat taas seurustella 2. tuotantokaudella. Lisäksi he ovat yhdessä 3. kaudella, mutta Rikki suuttuu Zanelle, kun Willin sisko Sophie suutelee Zanea.

Isabella "Bella" Hartley

Bella tulee H2O:hon vasta 3. tuotantokaudella Emman lähdettyä maailmanympärysmatkalle. Bella on myös merenneito ja hänen voimansa on veden muuntaminen gelatiiniksi "hyytelöksi". Bella tuli merenneidoksi jo 9-vuotiaana, kun he asuivat Irlannissa ja Bella löysi sieltä samanlaisen kuutamoaltaan kuin Mako-saarella. Bella sai tietää Cleon ja Rikkin olevan merenneitoja, kun vesilonkero veti Rikkin veteen Rikki`s baarin avajaisiltana ja Bella näki Rikkin pyrstön hänen kastuttua. Cleo hyppäsi veteen pelastamaan Rikkiä. Bellan seuratessa Cleoa veteen näki Bella veden alla Cleonkin olevan merenneito. Kun Zane oli ostanut JuiceNet-baarin, hän tarvitsi bändin, mutta Rikki havaitsi Naten laulavan surkeasti. Niinpä Rikki tarvitsi uuden rumpalin kun edellinen oli tehnyt oharit, ja laulajan. Rikki antoi mikin Bellalle ja siitä sitten jatkui ura bändin kanssa.. Bella ihastuu Williin, jota 3. tuotantokaudella esittää Luke Mitchell. Kolmannen tuotantokauden 10. jaksossa Will saa tietää Bellan merenneitosalaisuuden, mutta 12. jaksossa hän saa tietää myös Rikkistä ja Cleosta.

Charlotte Watsford

Charlotte tulee mukaan 2. tuotantokaudella. Kun Cleo, Emma ja Rikki ovat saaneet uudet voimat, Cleo päättää kokeilla voimiaan koulun sadettimeen ja kastelee vahingossa Charloten. 2. tuotantokauden loppuvaiheessa Charlotte on saanut tietää kuolleen isoäitinsä Gracien olleen merenneito, ja muuttuu itsekin merenneidoksi. Hän sai kaikki voimansa (veden muokkaaminen, lämmittäminen sekä jäädyttäminen) hypättyään Mako-saaren kuutamoaltaaseen täysikuulla. Charlotte kuitenkin menettää voimansa 2. kauden lopussa kaksintaistelussa Cleoa, Emmaa ja Rikkiä vastaan. Charlotte seurusteli Lewisin kanssa toisella kaudella.

Voimat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cleo

  • Veden muokkaaminen ja hallitseminen, hallitsee myös tuulta.

Rikki

  • Veden kuumentaminen ja haihduttaminen, hallitsee myös tulta ja pystyy tekemään salaman.

Emma

  • Veden jäädyttäminen ja viilentäminen, pystyy myös hallitsemaan hirmumyrskyjä.

Charlotte

  • Veden muokkaaminen, kuumentaminen ja jäädyttäminen, hallitsee myös tuulta, tulta ja hirmumyrskyjä, Charlotte kuitenkin menettää voimansa 2. tuotantokauden viimeisessä jaksossa.

Bella

  • Veden muuttaminen gelatiiniksi, "hyytelöksi" pystyy myös kovettamaan kiteiksi.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merenneitopyrstöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merenneitopukujen tekeminen kesti puoli vuotta ja niiden valmistamisessa käytettiin näyttelijöiden vartaloista otettuja muotteja sekä käsintehtyjä suomuja. Valmis pyrstö painaa noin 12–15 kilogrammaa. Puvun vetoketju on selvästi näkyvissä takaapäin, vaikka sitä on yritetty peittää lisäämällä ylimääräisiä suomuja ja rakentamalla "harja" koko vetoketjun pituudelta. Pyrstöevään on suunniteltu poljin jaloille, joka auttaa näyttelijää uimisessa.[4] Se evän lisäksi lisää puvun pituuteen 60 senttimetriä. Pyrstöt ovat oranssin kullahtavat, maalattu tarkasti ja varjostettu hyvin. Ulkonäkö on aidontuntuinen.kenen mukaan?

Palkintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kids Choice Award 2008: television paras draamasarja
  • AFI Award 2008: parhaat visuaaliset tehosteet
  • Logie Award 2009: esiinpistävin lastensarja
  • AACTA Award 2012: television paras lastensarja

Lähde:[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Popular Gold Coast-produced kids show, Mako Island of Secrets, gets second season and hundreds of millions of international followers Gold Coast Bulletin. 11.6.2014. Viitattu 26.7.2023. (englanniksi)
  2. a b H2O – Just Add Water ZDF Studios. 2022. Viitattu 7.11.2022. (englanniksi)
  3. H2O: Just Add Water IMDb. 2022. Viitattu 7.11.2022. (englanniksi)
  4. H2O: Just Add Water - Behind the Scenes: the Tails H2O: Just Add Water. 27.6.2014. Viitattu 7.11.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]